Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Prokuratūra: Šiauliuose išdygusi tvora trukdo užsiimti verslu ir gyventojams pareiti namo

Lyros gatvėje pastatyta tvora galimai trukdo ne tik šalia įsikūrusiems verslininkams, bet ir miesto gyventojams patekti į namus.
Šiauliuose – karas dėl tvoros
Šiauliuose – karas dėl tvoros / Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr.

Šiaulių apygardos prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyriaus vyriausioji prokurorė Rita Dabužinskienė panaikino skyriaus prokurorės priimtą nutarimą dėl priemonių teisės pažeidimams pašalinti taikymo. Šis nutarimas susijęs su viešojo intereso gynimu dėl Šiauliuose valstybiniame žemės sklype neteisėtai pastatytos tvoros.

Atliekant tyrimą išaiškinta, kad beveik 2 hektarų žemės sklypo plotas, juosiantis Šiauliuose, Lyros gatvėje, esantį prekybos centrą, yra valstybinė žemė, kuri yra išnuomota 8 fiziniams ir juridiniams asmenims.

Nustatyta, kad prekybos centro prieigose vienas iš žemės nuomininkų pastatė iki 1,68 metro aukščio ir apie 62 metrų ilgio tvorą, kuri, pasak į prokuratūrą besikreipusių verslininkų, apriboja patekimą į prekybos centre įsikūrusias jų parduotuves.

Tokiai tvorai statyti nereikalingas statybą leidžiantis dokumentas, tačiau statant valstybinėje žemėje privaloma gauti valstybinės žemės patikėtinio sutikimą. Surinkta duomenų, kad uždaroji akcinė bendrovė į Nacionalinę žemės tarnybą dėl sutikimo gavimo nesikreipė.

Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Šiauliuose – karas dėl tvoros
Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Šiauliuose – karas dėl tvoros

Įmonė, pradėdama statybas ne jai priklausančiame žemės sklype, privalėjo užtikrinti statybų veiklą reglamentuojančių teisės aktų reikalavimų laikymąsi.

Dėl šio pažeidimo prokurorė, nagrinėjusi verslininkų skundą, priėmė nutarimą ir pareikalavo Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos spręsti dėl priemonių teisės pažeidimams pašalinti taikymo.

Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Šiauliuose – karas dėl tvoros
Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Šiauliuose – karas dėl tvoros

Praėjus daugiau nei mėnesiui ir gavus papildomų duomenų, aukštesnioji prokurorė šį nutarimą panaikino ir nurodė toliau tęsti tyrimą.

Pasak R.Dabužinskienės, toks sprendimas taikyti viešojo intereso gynimo priemones yra priimtas skubotai, neišsiaiškinus visų sprendimo priėmimui reikšmingų aplinkybių, nesurinkus išsamių duomenų apie teritorijų planavimo dokumentus, į kurių patvirtintas teritorijas patenka žemės sklypas.

Tyrimo metu nebuvo surinkta pakankamai duomenų kreipimesi į prokuratūrą nurodytoms aplinkybėms, susijusioms ne tik su žemės sklypo nuomininkų interesų pažeidimu, bet ir Šiaulių miesto pietinio rajono gyventojų galimai pažeidžiamiems interesams, ištirti, kuriame buvo pažymima, kad judėjimas pėsčiųjų takais yra numatytas ir Transporto organizavimo Šiaulių mieste specialiajame plane.

Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Šiauliuose – karas dėl tvoros
Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Šiauliuose – karas dėl tvoros

Nagrinėjant šį specialųjį planą atkreiptas dėmesys, kad jo brėžinyje pėsčiųjų takas, kertantis prekybos centrą, nėra vientisas. Jis baigiasi vienoje prekybos centro žemės sklypų ribų pusėje ir vėl prasideda kitoje.

Tai reiškia, kad nėra suprojektuoto pėsčiųjų tako, einančio per prekybos centro žemės sklypą. Tačiau plano tekstinėje dalyje nurodyta, kad planuojamas pėsčiųjų-dviračių takas (Dainų alėja), sujungsiantis Aido g. ir Architektų g. pėsčiųjų-dviračių takus, todėl papildomo tyrimo metu būtina aiškintis, ar gyventojų judėjimas per žemės sklypą yra apribotas, ar Šiaulių miesto savivaldybė turi poreikį turėti pėsčiųjų taką per žemės sklypą, kaip tai planuoja įgyvendinti.

Pastatyta tvora galimai trukdo ne tik šalia įsikūrusiems verslininkams, bet ir miesto gyventojams patekti į namus.

Papildomo tyrimo metu svarbu įvertinti Šiaulių miesto savivaldybės numatytus keisti detaliuosius planus, iš kurių keičiamas planas sklypui, juosiančiam prekybos centro ribas.

Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Šiauliuose – karas dėl tvoros
Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Šiauliuose – karas dėl tvoros

Atsižvelgiant į tai būtina išsiaiškinti šio detaliojo plano eigą, jo reikšmingumą žemės sklypui. Taip pat turi būti surinkta informacija apie Šiaulių miesto savivaldybėje gauto tvoros statytojo prašymą pradėti Žemės sklypo formavimo ir pertvarkymo projekto rengimą.

Tikslinga aiškintis ir tai, kodėl žemės sklypo nuomininkai, naudodamiesi sklypu daugiau nei 20 metų, iki šiol nėra nusistatę Žemės sklypo naudojimo tvarkos, išsprendę privažiavimo prie savo nuosavybės teise turimų statinių klausimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas