Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Renovacija pažadino azartą taupyti

„Dabar, kai turime termostatinį vožtuvą ant kiekvieno radiatoriaus, galime ne tik reguliuoti temperatūrą kambaryje, bet ir sužinoti, ar iš tikrųjų sutaupome“, – sako Švenčionių gyventojas Aleksandras Graželis, gyvenantis neseniai modernizuotame ir labai ypatingame daugiabutyje.
Vilniaus Sugiharos g. daugiabutis.
Vilniaus Sugiharos g. daugiabutis. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Savarankiška“ šildymo sistema

Plytinis 22 butų namas, kuriame gyvena ponas Aleksandras, prieš kelerius metus buvo atrinktas modernizacijai pagal savivaldybės programą kaip vienas neefektyviausių namų. „Kitaip nei ilgesniuose namuose visos mūsų butų sienos išeina į išorę. Prieš šaltį visi butai yra lygūs“, – paaiškina pašnekovas.

„Dabar džiaugiamės, kad kiekvienas moka už šildymą tiek, kiek sunaudoja. Taupyti pasidaro labai įdomu. Kiekvieno mėnesio pabaigoje visi gauna į elektroninius paštus arba popieriniame variante informaciją apie tai, kiek sunaudoja šilumos energijos kiekviename kambaryje. Pabrėžiu – kiekviename kambaryje.

Todėl pamatę tuos skaičius gyventojai pradeda galvoti – „aha, o kodėl aš tiek daug šildžiau virtuvę arba svetainę?“. Matai, kiek sunaudoji šilumos ir kiek ji kainuoja, todėl gali pasiteirauti ir šeimos narių, kodėl per šiltai sėdėjo prie kompiuterio ar televizoriaus“, – juokauja A. Graželis.

Investiciją pasiūlė patys

Esame vienintelis namas Švenčionyse, kuris turi tokią pažangią daliklinę šilumos apskaitos sistemą. Ją išrado vokiečiai, kai jiems reikėjo daryti Rytų Vokietijoje esančių sovietinių daugiabučių modernizaciją.

„Esame vienintelis namas Švenčionyse, kuris turi tokią pažangią daliklinę šilumos apskaitos sistemą. Ją išrado vokiečiai, kai jiems reikėjo daryti Rytų Vokietijoje esančių sovietinių daugiabučių modernizaciją. Tokia sistema leidžia mokėti už šildymą kiekvienam atskirai – taip pat, kaip mokame už elektrą, vandenį ar dujas – pagal skaitliuką.

Šioje vietoje labai svarbus teisingumo aspektas. Dabar aš moku tiek, kiek sunaudoju, o ne už kaimyną, kuris balkone augina palmes arba atsidaręs langus rūko ir leidžią šilumą lauk. Senos statybos daugiabučiuose šildymo sistemoje juk vis dar komunizmas – visi moka bendrai. Pas save name dabar šitą problemą išsisprendėme ir kiekvienas gali kontroliuoti, kiek jam mokėti už šildymą.

Štai, pavyzdžiui, šią žiemą, kuri buvo gana šilta, savo radiatorius užsukome, jie buvo beveik šalti. Šilumos tiekėjai, ko gero, griežė dantimis, o kiti namai, be abejo, pavydėjo“, – šypsosi pašnekovas.

Aktyvus gyventojas neslepia, jog tokią šilumos sistemą į investicijų planą pasiūlė pats: „Pirminiame investicijų plane jos nebuvo, todėl iškart kreipiausi į investicijų plano rengėjus su klausimu, kodėl mums nesiūlo tokios pažangios sistemos. Jos kaina, aišku, kiek didesnė nei paprastesnės sistemos, bet pasitarėme su gyventojais ir nusprendėme, jog geriau sumokėsime daugiau, bet šitą sistemą įsidiegsime“, – gyvai dėstė ponas Aleksandras.

BETA-mazas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento