Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Rugpjūtis NT rinkoje: daugėja nutrauktų rezervuoto būsto sutarčių, Vilniuje pasiūla viršija paklausą

Rugpjūtį nekilnojamojo turto rinkoje stebimos keletas tendencijų. Vilniuje daugėja nutrauktų sutarčių – jas lemia smarkiai padidėjusios rezervuoto būsto kainos. Be to, sostinė jau tapo zona, kurioje pasiūla viršija paklausą.
Nekilnojamas turtas
Būstas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Nekilnojamo turto įmonės „Inreal“ duomenimis, rugpjūtį Vilniuje parduoti 84 būstai (130 naujų susitarimų, 46 atšaukimai) – tai trečdaliu geresnis rezultatas nei prieš mėnesį (64 pardavimai, 89 susitarimai, 25 atšaukimai), tačiau daugiau nei penkis kartus prastesnis nei prieš metus (atitinkamai 470, 483 ir 13).

Pagrindinės sumenkusio rinkos aktyvumo priežastys nesikeičia: būsto pasiūla sumažėjusi, ieškant konkretaus objekto ji tampa dar mažesnė, o siekiant iš karto įsikelti, jos beveik nelieka.

„Citus“ skaičiavimais, Vilniuje rugpjūtį rezervuoti 159 nauji butai ir kotedžai – daugiau nei liepą ar birželį, bet rudenį, po rugsėjo mokslo metų pradžios karštinės, tikėtinas rinkos suaktyvėjimas.

„Hanner“ analitikų duomenimis, paskutinį vasaros mėnesį – rugpjūtį – pirminėje Vilniaus NT rinkoje buvo parduotas 81 butas, kurių bendra vertė siekia 21 mln. eurų. Vidutinė parduotų butų 1 kv. m. kaina buvo 3160 eurų. Praėjusių metų rugpjūčio mėnesį buvo parduoti 447 butai. 2020 metų rugpjūtį buvo sudarytos 365 preliminarios sutartys.

Didžioji dalis rugpjūtį sudarytų sandorių buvo prestižiniame segmente – net 54.

„Didžiausi pardavimai prestižiniame segmente indikuoja, kad būsto pirkėjai, perkantys prestižinį būstą, mažiau reaguoja į išaugusias būsto kainas ir lengviau priima kainų didėjimą“, – mėnesio rezultatus komentuoja „Hanner“ valdybos pirmininkas Arvydas Avulis.

Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Arvydas Avulis
Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Arvydas Avulis

Daugėja atšauktų sutarčių

Stebimas nutrauktų sutarčių skaičiaus didėjimas – per mėnesį jų, „Inreal“ skaičiavimais, Vilniuje buvo 46. Tai – pandemijos pradžios rodiklio lygis, tik priežastys – kitos. Kad trečią mėnesį iš eilės augo nutrauktų sutarčių skaičius – birželį buvo 33, liepą 46, o rugpjūtį 49 nutraukimai, patvirtina ir „Hanner“.

„Vis daugiau 2020 m. pabaigoje – 2021 metų pradžioje pradėtų projektų artėja prie statybų pabaigos, vis aiškiau matomas skirtumas tarp prognozuotų ir faktinių plėtros išlaidų, tarp būsto kainų preliminariose sutartyse ir esamo pasiūlos kainų lygio. Plėtros išlaidų pokyčio problema ne visus vystytojus paveikė vienodai, skiriasi ne tik rangos sutarčių sąlygos, bet ir mažesnėmis kainomis parduoto būsto kiekis. Tikėtina, kad sutarčių nutraukimas bus lokalizuotas atskiruose projektuose ir neturės poveikio visai rinkai, tačiau tai – maža paguoda tiems, ką šie nutraukimai palietė individualiai“, – teigia „Inreal“ grupės investicijų ir analizės vadovas Tomas Sovijus Kvainickas.

„Inreal“ nuotr./Tomas Sovijus Kvainickas
„Inreal“ nuotr./Tomas Sovijus Kvainickas

Pasak A.Avulio, preliminarių pirkimo sutarčių nutraukimų didėjimas trečią mėnesį iš eilės gali būti susijęs su vystytoju noru subalansuoti pinigų srautus ir išvengti nuostolių.

Kainos stabilizuojasi

Būsto pasiūloje, „Citus“ skaičiavimais, liko 3783 turtiniai vienetai – 9 proc. mažiau nei prieš metus: 3215 butai ir 568 kotedžai. Didžiausią pasirinkimą turi vidutinės klasės pirkėjai (2060 butai ir kotedžai); ekonominėje klasėje parduodami 1422 būstai, prestižinėje – 128, liukso – 173.

„Inreal“ skaičiavimais, kainos praėjusį mėnesį kito nedaug. Ekonominėje klasėje jos ūgtelėjo nuo 2478 iki 2486 Eur/kv.m, vidutinėje – nuo 3470 iki 3490 Eur/kv.m. Prestižinės klasės būsto vidutinė kaina nesikeitė ir išliko 4349 Eur/kv.m.

Loftai pabrango apie 2 proc. – nuo 2228 iki 2277 Eur/kv.m, o kotedžai keliais eurais atpigo – nuo 1697 iki 1693 Eur/kv.m.

„Hanner“ duomenimis, rugsėjo pradžioje didžiausia pasiūla yra vidutiniame segmente – 1194 butai, kurių kaina nuo 2900 eur/kv. m. iki 3500 eur/kv. m., o mažiausia – prestižiniame segmente su 743 butais, kurių kainos viršija 3500 eur/kv. m. Ekonominiame segmente pirkėjams siūlomi 1161 butai, kurių kainos yra iki 2900 eur/kv. m.

Vidutinė laisvų butų 1 kv. m. kaina Vilniuje rugpjūčio pabaigoje, „Hanner“ skaičiavimais, siekė 3146 eurų. Lyginant su praėjusiu mėnesiu ji ūgtelėjo 1 procentu. Nuo praėjusių metų rugpjūčio būstų kainos Vilniuje augo 30 procentų.

Tuo metu išankstiniais „Citus“ analitikų duomenimis, vidutinė kotedžų kaina rugpjūtį sostinėje siekė 1 689 Eur/ kv.m., o orientacinė pasiūloje esančių naujų butų sostinėje kaina rugpjūtį buvo 3226, liepą – 3291 Eur/kv.m.

„Citus“ ekspertų teigimu, beveik 2 proc. siekianti kainų korekcija nerodo tendencijos ir gali būti vienkartinis, trumpalaikis pasikeitimas dėl pasiūlos struktūros pasikeitimo, tačiau tai signalizuoja ir gerą žinią – kainų stabilizaciją.

„Paskutinis vasaros mėnuo didelių staigmenų neatnešė – paklausa nežymiai sumažėjo ir dėl vangios pirminės NT rinkos kainos buvo stabilios. Trumpuoju periodu kainų pokyčių gali būti atskiruose segmentuose ir projektuose, ypač plėtotojų, turinčių silpnesnį finansinį pagrindą, todėl skubančių parduoti. Vis dėlto, kol kas dar nėra susiformavę pakankamai prielaidų tapti tvaria tendencija“, – teigia NT projektų valdymo įmonės „Citus“ investicijų ir analizės vadovas Šarūnas Tarutis.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Šarūnas Tarutis
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Šarūnas Tarutis

Vilniuje pasiūla viršija paklausą

„Inreal“ pastebėjimu, rinkos balanso rodiklio reikšmė išaugo 9 proc. – nuo 1,16 iki 1,27, ir Vilnius pateko į simbolinę pirkėjo rinką, kur pasiūla viršija paklausą, atsižvelgiant į paskutinių mėnesių tendencijas.

„Auganti rinkos balanso rodiklio reikšmė vienareikšmiškai rodo, kad pardavimų apimtys tampa nepalankios vystytojams. Kita vertus, fundamentalios paklausos priežastys neišnyko – pirkėjams tiesiog sudėtinga įpirkti naujos statybos būstą, o atsižvelgiant į pastatyto būsto trūkumą, jo įsigijimas dabar nesprendžia būsto poreikio, tad pirkėjas priima sprendimą palaukti. Šiuo laikotarpiu alternatyva galėtų būti antrinė rinka, tačiau esant ribotoms migracijos „iš seno į naują“ galimybėms pirkėjai gali rinktis iš labiau investiciniais tikslais įsigyto būsto, kuris nėra reikalingas savininkų asmeninėms reikmėms, tačiau esant išaugusioms nuomos kainoms, jų patrauklumas taip pat padidėjęs, taigi paskatos tokį turtą realizuoti nėra didelės“, – sako T.S. Kvainickas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas