Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vilniaus Sapiegų parko atnaujinimo idėjoms – tarptautinis architektūros konkursas

Vilniaus miesto savivaldybės administracija paskelbė Sapiegų parko ir jo prieigų tvarkybos idėjos atvirą tarptautinį architektūrinį projekto konkursą. Konkurso būdu bus perkamos Sapiegų rezidencijos, trinitorių vienuolyno ir ligoninės statinių komplekso teritorijos dalies projektavimo paslaugos, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Sapiegų parkas
Sapiegų parkas / S.Žiūros nuotr.

Rekomendacija organizuoti architektūros konkursą buvo suformuluota prieš metus, konferencijoje „Architektūros kokybė: integruotas požiūris į kultūros paveldą" vykusiame tarpinstituciniame seminare „Sapiegų parkas, interesų susidūrimas kaip galimybė". Seminare diskutavo architektai, gamtininkai, menotyrininkai ir paveldosaugininkai, išsakę nuomones apie valstybės saugomame kultūros paveldo komplekse esančio Sapiegų parko atgaivinimo projektą.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Povilas Poderskis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Povilas Poderskis

„Dėl Sapiegų parko atnaujinimo vyko begalė diskusijų, susitikimų su specialistais, Antakalnio bendruomene ir kitais parko ateitimi suinteresuotais visuomenės atstovais. Sulaukėme labai daug skirtingų nuomonių, ne visiems patiko barokinio parko kūrimo idėja, todėl tai paskatino mus ieškoti naujų sprendimų parko atkūrimui. Tikimės, kad šiuokart sulauksime vilniečių lūkesčius labiau atitinkančių pasiūlymų“, – teigė Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis.

Atviro konkurso tikslas – išrinkti tinkamiausius teritorijos projekto sprendinius, atitinkančius urbanistinius, architektūros, kraštovaizdžio ir funkcinius aspektus. Tai yra – rasti sprendimus, atgaivinančius reprezentacinę Sapiegų rezidencijos paskirtį, pritaikyti rūmus visuomeninei funkcijai, atkurti pažeistus kompozicinius ir funkcinius ryšius tarp rūmų, parko ir vienuolyno, atkurti parko erdvinę struktūrą, sunykusius apželdinimo ir dekoro elementus.

Tikimasi, kad architektūros idėjos konkurso dalyviai sugebės apjungti svarbiausius gamtos, kultūros, architektūros, paveldo viešuosius objektus ir juos tinkamai sutvarkant sukurti ekonomiškai, kultūriškai, estetiškai patrauklią miesto viešąją aplinką. Esamo parko audinyje turėtų atsirasti galimybė ir istorinio barokinio parko respektavimui.

Dar daugiau – tikimasi, kad Sapiegų rezidencijos parkas bus atkurtas kaip Lietuvos valstybės valstybingumo ženklas ir istorinis artefaktas ateities kartoms. Konkurso dalyviams nurodyta saugoti parko kultūros paveldo autentiškų elementų visumą. Turi būti saugoma visa, kas vertinga, restauruojami tik išsamiais tyrimais nustatyti istorinio parko elementai, nemėginant atkurti daugiau, nei tai yra įmanoma.

Konkurso dalyvių prašoma išanalizuoti ir įvertinti miestovaizdžio specifiką, esamą užstatymą, inžinerines komunikacijas, transporto jungtis.

Žalioji erdvė – sala turi būti išsaugota tankinamos teritorijos urbanistikoje, o parkas po pertvarkymo neturėtų būti neatpažįstamas – visus parko pertvarkymus reikia suvokti kaip ilgesnės parko raidos programavimą. Svarbiausia – parkas turi būti patrauklus lankytojų rekreacijai, edukacijai ir esamo paveldo reprezentacijai.

Konkurso nugalėtojais taps dalyviai, pasiūlę geriausiai urbanistinius, architektūros, kraštovaizdžio ir funkcinius aspektus atitinkančius teritorijos sprendinius. Konkurso organizatorių laukiamos paslaugos apima projekto idėją, statybos projektinius pasiūlymus ir parengiamuosius darbus, techninį projektą ir tvarkybos darbų projektą, BIM (Building Information Modeling, liet. SIM arba statinio informacinis modeliavimas) modelio parengimą, darbo projektą ir tvarkybos darbų projekto sprendinių detalizavimą, BIM modelio parengimą bei statinio projekto vykdymo priežiūrą.

Konkursinių pasiūlymų ir projektų bus laukiama daugiau nei tris mėnesius – iki kitų metų vasario 17 d.

„Paskelbtas projektavimo paslaugų konkursas yra tarptautinis. Tai lemia ilgesnius pasiūlymų pateikimo terminus, tačiau padidina konkurenciją ir sudaro galimybę gauti geresnės kokybės pasiūlymus", – sakė „Vilniaus vystymo kompanijos“ direktorė Rasa Čeponytė.

S.Žiūros nuotr./Sapiegų parkas
S.Žiūros nuotr./Sapiegų parkas

15min primena, kad Vilniaus miesto savivaldybė birželio pabaigoje nusprendė stabdyti Sapiegų parko atnaujinimą. Projektas, pagal kurį čia būtų barokinis parkas, sulaukė didžiulio visuomenės pasipriešinimo. Tačiau praėjusių metų pabaigoje, konferencijos „Architektūros kokybė: integruotas požiūris į kultūros paveldą“ metu nutarta organizuoti kraštovaizdžio architektūros konkursą.

Anksčiau norėtą sutvarkyti parką iki 2020-ųjų vidurio.

Sapiegų parko sutvarkymo projektas pristatytas visuomenei ne vieną kartą, tačiau bendruomenė jam priešinosi. Ypač – medžių kirtimui, nes buvo suplanuota iškirsti apie 300 medžių. Pastarasis pataisytas projektas pristatytas gegužės pradžioje, tada teigta, kad atsižvelgta į visuomenės pastabas – projekte numatyta išsaugoti daugiau senųjų medžių, paliekant juos centriniame take.

Projekte atsisakyta tvorelių, kurios būtų atribojusios parką nuo greta stovinčių pastatų – juose įsikūręs technologijų parkas „Vilnius Tech Park“.

Tačiau protestuodami prieš parko atnaujinimą bendruomenės atstovai grasino net nepaklusnumo akcijomis, jeigu paukščių perėjimo metu bus kertami medžiai.

Sapiegų parkas įkurtas XVII amžiaus pabaigoje, barokinius parko rūmus pagal Giovannio Battistos Fredianio projektą statė Lietuvos didysis etmonas Kazimieras Jonas Sapiega.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas