Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Senieji ir naujieji daugiabučiai: ką reikia būtinai sužinoti perkant butą?

Nekilnojamojo turto (NT) vystytojai puse lūpų pripažįsta, kad ekonominio bumo metais iki 2007 m. finansų krizės pastatyti butai ne visada yra kokybiški. Naujų butų paklausa tuo metu buvusi didžiulė, o kokybės klausimas vartotojams neretai buvęs antraeilis. Dabar butai esą statomi daug atsakingiau, bet irgi visko pasitaiko. Patarimus, į ką reikėtų atkreipti dėmesį perkant tiek naują, senos statybos būstą, 15min sutiko pateikti Lietuvos statybininkų asociacijos prezidentas Dalius Gedvilas.
Statybos Vilniaus centre
Statybos Vilniaus centre / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Skundų būna

„Signalų apie kokybės trūkumą esame gavę, tačiau konkrečių pavyzdžių įvardinti negalime“, – paklaustas apie statybų bumo laikais iki 2007 m. krizės statytų daugiabučių kokybę teigė D.Gedvilas.

„Dauguma butų buvo parduota su daline apdaila, tai iš esmės reiškia, kad statyba nėra baigta. Vertinti, ar namas kokybiškas, kai jis nėra baigtas, – sudėtinga. Turime informacijos, kad būta nekokybiškai įrengtų bendrųjų namo patalpų, inžinerinių sistemų“, – pridūrė statybininkų asociacijos prezidentas.

D.Gedvilo teigimu, kaltinti prasta įsigyto būsto kokybe besiskundžiančių naujųjų jų savininkų tikrai negalima, nes prieš investuodami didžiules pinigų sumas į NT jie įvertina visus veiksnius.

LSA nuotr./LSA prezidentas Dalius Gedvilas
LSA nuotr./LSA prezidentas Dalius Gedvilas

Prastą namo būklę rodo ir rūsio kvapas

Nors tiek Vilniuje, tiek kituose didžiuosiuose šalies miestuose netrūksta naujų NT projektų, tačiau jų kainos dažnai apie nuosavą būstą svajojančius lietuvius priverčia nukreipti žvilgsnį senos statybos daugiabučių namų link.

„Perkant sovietinės statybos butą pirmiausia patarčiau atkreipti dėmesį, ar namas buvo kooperatinis, ar žinybinis. Didžiąja dalimi atvejų kooperatiniai būstai yra tvarkingesni“, – tikina D.Gedvilas.

Didžiąja dalimi atvejų kooperatiniai būstai yra tvarkingesni, – tikina D.Gedvilas.

Kooperatiniais namais vadinami tie daugiabučiai, kuriuos statėsi grupės žmonių, išgalėjusių susimokėti pradinį įnašą, o vėliau kas mėnesį mokėti įmokas. Tuo tarpu žinybinius butus savo darbuotojams skirdavo gamyklos, didelės įstaigos.

Dar vienas svarbus aspektas, į kurį būtina atkreipti dėmesį perkant iki Nepriklausomybės laikų statytą butą, yra namo statybinė medžiaga. Blokiniai daugiabučiai, lyginant su mūriniais, dažnai pasižymi problemomis dėl garso, šilumos izoliacijos, juose galvos skausmą gali kelti ir siūlės – blokų jungimo vietos, pro kurias gali švilpti vėjai ar patekti drėgmė.

„Svarbu žinoti, ar atnaujintas šiluminis mazgas, kada buvo tvarkytas stogas, ar buvo keisti langai, ar jie su orlaidėmis“, – toliau vardija D.Gedvilas.

Ekspertai teigia, kad sovietiniame daugiabutyje įstačius naujus plastikinius langus be orlaidžių, norint sumažinti pelėsio atsiradimo riziką būtina naudoti mikroventiliaciją.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Daugiabutis
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Daugiabutis

Anot statybininkų asociacijos prezidento, prieš perkant butą būtina dėmesį skirti ir rūsio arba sandėliukų būklei, nes vaizdas ir kvapas juose gali padėti įvertinti inžinerinių namo tinklų būklę. Be to, riebiu buto sovietiniame daugiabutyje minusu gali tapti ribotos parkingo galimybės.

„Taip pat svarbus ir buto išplanavimas, nes jį senos statybos name gali būti problemiška pakeisti. Žinoma, jeigu butas jau įrengtas, svarbu, ar jums patinka jo interjeras, nebent esate pasirengę viską perdaryti“, – pabrėžė D.Gedvilas, taip pat siūlantis nevengti pokalbio su namo bendrijos pirmininku, iš kurio galima sužinoti naudingos informacijos.

Estai plikų sienų neperka

Duoti patarimus naujos statybos name norinčio buto D.Gedvilui pasirodė sudėtingiau dėl jau minėto fakto – dauguma Lietuvoje parduodamų butų turi tik dalinę apdailą.

Dauguma Lietuvoje parduodamų butų turi tik dalinę apdailą.

„Tuo tarpu Estijoje beveik visi nauji butai parduodami su pilna apdaila, Latvijoje – apie pusė“, – pažymėjo statybininkų atstovas, pabrėžęs susipažinimo su statinio energiniu pasu svarbą. Šis pasas nurodo pastato energinio naudingumo klasę.

Iš viso yra devynios energinio naudingumo klasės, iš kurių A++ laikoma pačia aukščiausia, o G – žemiausia.

Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Ozo parko daugiabučiai
Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Ozo parko daugiabučiai

Nuo šių metų lapkričio visi nauji statomi pastatai privalės būti ne žemesnės kaip A energinio naudingumo klasės.

Šiais metais šalyje įsigaliojo reikalavimas, pagal kurį nauji statomi pastatai privalo būti ne žemesnės kaip A energinio naudingumo klasės.

Svarbu pažymėti ir tai, kad vykstanti daugiabučių renovacija padidina energinio naudingumo klasę, namą padarydama energiškai taupesniu.

Centre kokybė geresnė

Kalbant apie pastatų kokybę, D.Gedvilo nuomone, svarbiausiu veiksniu tampa namo vieta.

„Arčiau centro namai turi būti kokybiškesni, nes vėliau čia yra sudėtingiau atlikti atnaujinimo darbus“, – paaiškina statybininkų asociacijos prezidentas.

Jis pridūrė, kad nauja statyba nėra bloga statyba, bet svarbiausia butą pasiryžusiam įsigyti pirkėjui yra įvertinti savo lūkesčius ir individualią situaciją.

Be to, trūkstant specifinių žinių apie NT, D.Gedvilas ragina prieš perkant pasitarti su šią rinką pažįstančiais ir galinčiais patarti specialistais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas