Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šiaurietiškos gamtos nuotykiui: pristatytas viešbučio medyje 7-asis numeris

Namas medyje – bemaž kiekvieno vaiko svajonė. Berniuko – ypač. Šią vaikystės svajonę prisiminti siūlo Švedijoje veikiantis viešbutis „Treehotel“, vietos mišką pavertęs šiaurietiškos patirties oaze. Prieš 6 metus įrengtų jo originalių namų medyje arsenalą ką tik papildė „7-asis numeris“, suprojektuotas žinomos norvegų projektavimo firmos „Snøhetta“.
Švedijoje veikiančiame viešbutyje „Treehotel“ pastatytas „7-asis numeris“
Švedijoje veikiančiame viešbutyje „Treehotel“ pastatytas „7-asis numeris“ / Johan Jansson nuotr.

Naujasis kūrinys 10 metrų aukštyje tarsi sklendžia tarp apsnigtų pušų kamienų ir taip tarsi kviečia į neišdildomą šiaurietiškos gamtos nuotykį.

Iš viešbučio „7-ojo kambario“ atsiveria kerintys Laplandijos medžių lajų bei Lulės upės vaizdai. Firmos „Snøhetta“ architektams iš kaimyninės Norvegijos skandinaviška gamta žinoma ne iš pasakojimų ir tai matyti. Viešbučio svečiams jie aplinką atvėrė suprojektavę plačius langus, ažūrišką terasą ir palikę statinį šakomis braižančius sklypo medžius. Taip jie tarsi ištrynė ribą tarp vidaus ir išorės ir namą medyje pavertė nedaloma vietos dalimi. Langais nuo grindų iki lubų įstiklinta šiaurinė pusė, ko gero, yra viena geriausių vietų stebėti Šiaurės pašvaistę visoje Švedijoje. Beje, dangus čia matomas ir iš miegamųjų – pro virš lovų įrengtus stoglangius. 12×8 m dydžio apatinis – „šeštasis“ – viešbučio fasadas padengtas didžiuliu juodai baltu atspaudu, kuriame realistiškai vaizduojami į dangų besistiebiantys medžiai. Šis vaizdas – taip pat svarbi bendros atmosferos dalis.

Johan Jansson nuotr./Švedijoje veikiančiame viešbutyje „Treehotel“ pastatytas „7-asis numeris“
Johan Jansson nuotr./Švedijoje veikiančiame viešbutyje „Treehotel“ pastatytas „7-asis numeris“

Numerio paviljoną 10 m aukštyje laiko 12 liaunų kolonų, kurios tarsi pranyksta tarp pušų kamienų, tačiau statiniui garantuoja būtiną konstrukcinį stabilumą. Atvykėliai į 55 kv. m ploto numerį patenka per metalinę laiptinę, o nedidelis specialus keltuvas pasirūpina jų daiktais. It tradicinis šiaurietiškas miško namelis, numeris iš lauko yra apkaltas pušinėmis lentomis. Šios visgi buvo apdorotos termiškai, kad įgautų tamsesnę, aplinkoje derančią išvaizdą bei ilgai nereikalautų didesnės paviršiaus priežiūros.

Medis plačiai eksploatuojamas ir interjere – apdailai, baldams ir net šviestuvams. Iki 5 svečių galinčio priimti naujojo viešbučio numerio viduje įrengta bendra poilsio erdvė, vonios kambarys ir du miegamieji. Vis dėlto bene įspūdingiausias šio medžio numerio elementas – erdvi terasa iš dvigubo tinklo. Ji smarkiai išplečia bendrąją numerio vidaus erdvę bei siūlo svečiams mišką, aukštį ir tiesiogiai pajusti šiaurietišką dvasią. Drąsiausieji joje net gali miegoti miegmaišyje, kad Šiaurės nakties žavesys iš atminties neišdiltų ilgam.

Beje, panašią patirtį siūlo ir 2010 metais pastatyti kiti 6 viešbučio „Treehotel“ numeriai. Tai „Tham & Videgård“, „Cyrén & Cyrén“, Bertil Harström, Sami Rintala autoriniai namų medyje darbai.

Parengta pagal „Snøhetta“ ir „Treehotel“ informaciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai