Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Šiluma iš oro – jaukūs namai be dūmų ir ugnies

Tai jau ne utopija, o pirmas pasirinkimas naujos statybos būstuose – šilumo siurblys oras-vanduo. Šio įrenginio pagalba šiluma paimama iš aplinkos oro, sukoncentruojama iki reikiamos temperatūros, kuri šildo namus ar gamina karštą vandenį. Ši technologija yra ekonomiška ir ekologiška. Įsivaizduokite, kad pametėte eurą, bet radote penkis. Būtent tokiu santykiu dirba šilumos siurbliai oras-vanduo – vienas kilovatas elektros energijos vidutiniškai pagamina penkis kilovatus šilumos.
Moteris jaukiuose namuose
Moteris jaukiuose namuose / 123RF.com nuotr.

Tai jau nėra alternatyva krosnims, dujoms ar pagalbinis šildymo būdas. Tai rimta katilinė, tačiau be dūmų ir kaminų. Namo šildymui ir karšto vandens ruošimui pakanka lauke sumontuoti išorinį bloką, o viduje vidinį prijungti prie grindinio šildymo.

Sakote – nebūna namų be dūmų? Būna! Tai gali patvirtinti Antanas Barkauskas, bendrovės „Airwave“ atstovas ir „Midea“ šildymo produktų vadybininkas. Jis klausia – norite aukščiausios energetinės klasės namo? Ir atsako – su šilumos siurbliu oras-vanduo jums tai pavyks lengviau.

Trys iš keturių renkasi šilumos siurblį oras-vanduo

Jums nebūtina smulkiai išmanyti fizikos dėsnius, kad suprastumėte, kaip tai veikia.

Įprastai šilumos siurblį oras-vanduo sudaro du sujungti įrenginiai – vienas montuojamas lauke, o kitas – viduje. Iš lauko paimama šiluma kompresoriaus pagalba koncentruojama ir perduodama į šilumokaitį. Į čia – po visus namus. Viskas paprasta ir šiuolaikiška. Galima viską valdyti telefonu. Taip pat paprasta pasirinkti prioritetus. Galima lengvai nustatyti, kad karštas dušas jūsų lauktų tik ryte ir vakare. Juk kai miegate arba esate išvykęs nėra jokios būtinybės švaistyti energiją.

Viskas, ką privalome suprasti – šitaip šildydami namus mes visiškai neteršiame gamtos, negaminame anglies dvideginio. Brangiai kainuoja elektra? Čia reikėtų dar dorai paskaičiuoti. Gal elektra ir brangi, tačiau kiek jos reikia apšildyti jūsų A++ energetinės klasės namus?

Šilumos siurblių yra įvairių galingumų. Geriausias yra tas, kuris tiksliausiai atitinka poreikius – nei silpnesnis, nei galingesnis. Tai padės nustatyti specialistai, įvertinę namo plotą, energetinę klasę.

Šilumos siurbliai, kaip akcentuoja pašnekovas, šiuo metu yra dažniausiai pasirenkamas šildymo būdas naujos statybos namuose.

Žalias kursas į ateitį

O jei visai nenorite mokėti už šildymą ir karštą vandenį, yra ir kita išeitis. Šilumos siurbliai puikiai dera su saulės moduliais. Pašnekovas primena, kad šiuo metu žmonėms kompensuojama dalis išlaidų, jei norima seną neefektyvų ir taršų šildymo būdą pakeisti į ekologiškesnį – pavyzdžiui, į šilumos siurblį oras-vanduo.

Kita kompensacija skiriama už saulės elektrinių įsigijimą ir įrengimą. Panašu, kad šiuo metu yra geriausias metas keistis.

Kas dar svarbu? Montuoti tokį šilumos siurblį dažnu atveju yra daug paprasčiau už kitus variantus. Nieko nereikia kasti ar griauti. Jokių kaminų ar kuro atsargų.

„Iš tiesų pakanka vienos skylės pastato pamatuose arba sienoje – juk reikia sujungti vidinę įrenginio dalį su išorine. Tikrai neužtruksime ilgiau nei kitų šildymo būdų rengėjai“, – pasakoja A. Barkauskas.

Įrenginys puikiai sudera su bet kokio tipo šildymo sistema. Nesvarbu – ar jums labiau patinka radiatoriai, ar grindinis šildymas.

Belieka pasirūpinti, kad jūsų name būtų pakankamas elektros įvadas, tinkamas šildymo sistemai palaikyti. Jei kada sugalvosite įsirengti ir ant stogo telpančią 5-10 kilovatų galingumo saulės elektrinę, šiltus namus ir karštą vandenį turėsite už dyką.

„Galvoti apie tai jau dabar yra svarbu. Europos žaliasis kursas – iki 2050 m. tapti pirmuoju pasaulyje neutralaus poveikio klimatui žemynu. Tad jau šio dešimtmečio pabaigai yra numatyti aukšti reikalavimai“, – teigia A. Barkauskas.

Tiesa, dažnai lietuviai negali be ugnies ir dūmų gyventi. Kodėl gi ne! Dėl jaukumo visada galima įsirengti židinį, kuriuo mėgausitės romantiškais vakarais.

Daugiau informacijos rasite https://sildymocentras.lt/.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas