Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti

Siūlomose Statybos įstatymo pataisose – didesnė ekspertizės svarba

Didesnis dėmesys statybų kokybei ir statybų dalyvių atsakomybės skatinimas – tokį Aplinkos ministerijos rengiamų Statybos įstatymo pataisų tikslą įvardina viceministrė Daiva Matonienė. Pasak jos, rengdami įstatymo pataisas specialistai į šalies statybų sektorių žiūrėjo kompleksiškai – norint iš tiesų pagerinti kokybę teko pakeisti ar papildyti ne vieną aktą. Vienu iš aktualiausių pakeitimų viceministrė įvardino ekspertizės vaidmens statybų procese didinimą.
Statybos Vilniaus centre
Statybos Vilniaus centre / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Kokybės link

Norėdamas įsitikinti statinio projekto atitikimu teisės aktams ir reikalavimas statytojas turi gali atlikti statinio projekto ekspertizę, kurių yra dvi rūšys. Bendroji statinio projekto ekspertizė – tai techninio projekto įvertinimas, patikrinant kaip statinio ir jo dalių bei sistemų, statybos sklypo tvarkymo projekto sprendiniai atitinka Statybos įstatyme numatytus pagrindinius reikalavimus ir teisės aktus. Ekspertizės metu taip pat nustatoma ar tinkamai parengti privalomieji statinio projekto rengimo dokumentai, vertinamas ir projektų sprendinių tinkamumas, suderinamumas.

Esti atvejų, kai statytojui rūpi tam tikros statinio dalies įvertinimas, tokiu atveju jis gali rinkti dalinę statinio projekto ekspertizę. Joje nurodoma, ar statinio projekto dalis atitinka esminius statinio reikalavimus, kitus statybos teisės aktų nustatytus reikalavimus bei privalomųjų statinio projekto rengimo dokumentų.

Dangyras Žukauskas tikino, kad griežtesnis ekspertizės reglamentavimas būtų labai svarbus žingsnis kokybės link.

Nors statinio projekto ekspertizė – vienas iš būdų užtikrinti būsimojo statinio kokybę, pagal šiuo metu galiojantį Statybos įstatymą – ekspertai nėra atsakomybę prisiimantys statybų proceso dalyviai. Aplinkos ministerijos Statybos normavimo skyriaus vedėjas Dangyras Žukauskas tikino, kad griežtesnis ekspertizės reglamentavimas būtų labai svarbus žingsnis kokybės link.

Daugiau atsakomybės

D. Žukauskas neabejojo, kad projekto ekspertizė ir statinio kokybė – kone neatsiejami dalykai. „Pagal dabar galiojančius teisės aktus projekto ekspertizė nėra įtraukta į statybos dalyvių sąrašą, taigi galima sakyti, kad ją atliekantys ekspertai už statinį beveik neprisiima atsakomybės“, – kalbėjo vedėjas. Jo teigimu, ekspertizę padarius lygiaverte statybų proceso dalimi, ją atliekantys specialistai už statinį taps atsakingi taip pat, kaip ir kiti dalyviai, o tai – akivaizdu, nulems ir geresnę kokybę.

Mūsų siūlomos pataisos padidins statybų sektoriaus dalyvių atsakomybę, kas neabejotinai padarys teigiamą įtaką kokybei, o ši – aktuali kiekvienam, – kalbėjo D.Matonienė.

Statybų įstatyme numatytos projektuotojų, rangovų ir kitų statybų dalyvių pareigos, prievolės ir atsakomybės, priėmus pakeitimus, tarp jų turėtų atsirasti ir ekspertizę atliekantys specialistai.

D.Matonienė pabrėžė, kad rengiant Statybos įstatymo pataisas dirba kompetentingi specialistai, siekiama priimti sprendimus, kilstelėsiančius statybų sektorių į viršų, o taip – išspręsti sklandžiams statybų procesui trukdančias problemas. „Mūsų siūlomos pataisos padidins statybų sektoriaus dalyvių atsakomybę, kas neabejotinai padarys teigiamą įtaką kokybei, o ši – aktuali kiekvienam“, – neabejojo ji.

Viceministrė pridūrė, kad siekiant pagerinti statybų pakeisti vieną teisės aktą nepakanka, į šį procesą specialistai žiūrėjo kompleksiškai, todėl minėtame įstatyme numatytas dar ne vienas svarbus pokytis. Vieni svarbiausių iš jų – statybos rangovų garantijų užsakovui užtikrinimas dviem metams, trumpesni statybas leidžiančio dokumento išdavimo terminai ir mažesnis jį išduodančių institucijų skaičius ir atestato privalomumas neypatingus statinius projektuoti ketinantiems architektams.

Aplinkos ministerija primena, kad už statybų kokybę ir tinkamą jų vykdymą prisiimti atsakomybę turi kiekvienas statybų dalyvis. Visos statybos turi būti vykdomos pagal reikalavimus ir teisės aktus bei siekiant nepakenkti aplinkai, kraštovaizdžiui ir gamtai. Neteisėtas statybas vykdantys statytojai rizikuoja pakenkti ne tik sau, bet ir aplinkinėms teritorijoms ar kultūros paveldo objektams.

Parengta bendradarbiaujant su LR Aplinkos ministerija

AM-logo-bendras

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius