Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Skrydis virš bedugnės: architektai suprojektavo panoraminę pavėsinę drąsiems

Pietų Prancūzijos kalno viršūnėje neseniai „nutūpusi“ apžvalgos pavėsinė atveria įspūdingą Monpeljė apylinkių peizažą. Tačiau tai taip pat – ir intriguojantis šiuolaikinis skulptūriškas architektūros objektas, kuris vizualiai tarsi balansuoja ant bedugnės krašto, o išdrįsusius užeiti lankytojus provokuoja patirti skrydžio įspūdį.
Panoraminė pavėsinė Prancūzijoje
Panoraminė pavėsinė Prancūzijoje / christophebenichou.com

Monpeljė (Prancūzija) apylinkėse kyšanti kalno viršūnė Pic-Saint-Loup – labai populiari vieta tarp vietos kalnų kopinėtojų bei turistų. Ko gero, labiausiai dėl to, jog užlipusiems ji dovanoja horizontą siekiančia įspūdingą 360° kalnų panoramą.

Prancūzų architektas Christophe'as Benichou kalno viršūnėje suprojektavo minimalistinę pavėsinę-skulptūrą, kuri įrėmina ryškiausią vietos slėnio peizažą. Tačiau ji taip pat ir smarkiai intriguoja.

Iš išorės atrodanti nesaugi ar net pavojingai pasvirusi virš skardžio it ketintų nuo jo nučiuožti, išdrįsusiems užeiti ši pavėsinė visgi leidžia pasijusti saugiau. Joje nebeturėtum justi dėl bedugnės linkstančių kojų ar svaigstančios galvos, tačiau gali pabandyti patirti saldų sklendimo malonumą. Aklini pavėsinės šonai padeda sukoncentruoti dėmesį į priešais akis atsiveriančią erdvę, o stogo ir galinio fasado perforacijos – į interjerą įleidžia reikiamos šviesos. Kad priešais išsiskleidusios svaiginančios erdvės sukeliamas skrydžio įspūdis būtų dar stipresnis, pavėsinės lankytojai laiptais privedami iki pat kalno krašto. Į apačią čia geriau nežiūrėti.

Parengta pagal „Christophe Benichou Architecture“ informaciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas