Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Spalį turėjęs atsidaryti Fabijoniškių baseinas uždarytas pasitinka ir gruodį

Vilnius vis dar neturi normalaus baseino, nors du statomi, iš kurių vienas turėjo būti baigtas dar pavasarį. Pažadas Fabijoniškių baseino duris atverti kovą išgaravo kaip dūmas, įkurtuvės buvo perkeltos į spalį. Dabar jau kalbama apie tai, kad ir gruodžio pradžioje baseinas neveiks. Nebent Kalėdoms miestas plaukikams įteiks tokią ilgai lauktą dovaną.
Fabijoniškių baseinas
Fabijoniškių baseinas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Kalbos apie baseiną, kuris jau tuoj tuoj bus atidarytas, Vilniuje netyla nuo pavasario. Pagal planą pernai liepos pabaigoje pradėtas statyti Fabijoniškių baseinas baigtas turėjo būti per devynis mėnesius, tad kovą–balandį jau tikėtasi įkurtuvių. Deja, jos neįvyko. Nei balandį, nei birželį, nei spalį, o būtent rudens vidurys buvo kita data, kada žadėta baseiną atidaryti visuomenei.

Susidomėjo politikai

Šią savaitę į Fabijoniškių baseiną užsuko Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos nariai ir pažėrė kritikos Vilniaus vadovams. Esą situacija kurioziška, kaip socialiniame tinkle „Facebook“ rašė Vytautas Kernagis, kovo mėnesį Fabijoniškių baseinas buvo pripildytas vandens, su 8 takeliais, pilnai paruoštas veiklai, net administracija sukomplektuota ir įdarbinta.

„Tačiau pirmame aukšte paruoštas baseinas, o antrame – sporto salė (kurių ir šiaip mieste netrūksta). Dėl šios sporto salės antrame aukšte po atitinkamų institucijų patikrinimo nebuvo išduotas leidimas ir baseino veiklai.“

Būtent dėl to į merą Remigijų Šimašių ir administracijos direktorių Povilą Poderskį kreipėsi ir Dainius Kreivys, Seimo narys ir kandidatas į Vilniaus merus. Jo teigimu, Vilniui reikėtų bent penkių baseinų, o nesugebama pabaigti ir vieno.

Dar šiemet?

Vilniaus savivaldybės administracijos direktorius P.Poderskis tikina, kad atidarymas artėja. Tiesa, tikslios datos kol kas nėra.

„Taip, baseine yra vandens. Šiuo metu yra atnaujinta pastato pridavimo procedūra. Ji jau yra prie pabaigos, o tikslią atidarymo datą žinosime ateinantį pirmadienį. Išties ten dirba administracijos darbuotojai, bet tai tie patys, kurie šiaip dirba įstaigoje „Sveikas miestas“. Nauji žmonės, kurie operuos patį baseiną, renkami ir bus įdarbinti, kai jau bus poreikis“, – teigė P.Poderskis.

Tikėtina, kad atidarymas bus dar šiemet, tačiau ar taip nutiks iš tikrųjų, paaiškės po kelių dienų.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Fabijoniškių baseinas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Fabijoniškių baseinas

8 takelių baseinas

S.Nėries gatvėje iškilusio 25 metrų ir 8 takelių plaukimo baseino statybos kainavo 3,1 mln. eurų. Baseiną statė bendrovė „Irdaiva“ kartu su „Statybos kodu“. Taip pat baseine turi būti pirčių zona, treniruoklių, sporto salės, 100 vietų žiūrovų tribūna, persirengimo erdvės 140 lankytojų, šalia baseino – ir automobilių stovėjimo aikštelė.

Vilniaus savivaldybė jau apsisprendė ir dėl baseino operatoriaus, tai savivaldybės įstaiga „Sveikas miestas“. Naujojo baseino operatorius visą sutarties laikotarpį – 20 metų – privalės rūpintis ne tik statinio priežiūra, bet ir sportininkų treniruočių sąlygomis, sostinės antrokų mokymosi plaukti programa ir paslaugų suteikimu gyventojams.

Tiesa, tokį savivaldybės sprendimą tirti ėmėsi Konkurencijos taryba.

Lazdynų baseiną atidaryti sostinės Erfurto gatvėje žadėta šių metų pabaigoje, tačiau dabar atidarymas nukeltas į 2019-ųjų vasarą.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Statomas Lazdynų baseinas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Statomas Lazdynų baseinas

Tuo, kad Vilniuje nėra normalaus baseino, itin piktinasi sportininkai, taip pat jaunųjų plaukikų treneriai ir tėvai. Po Rūtos Meilutytės triumfo Londono olimpinėse žaidynėse 2012 metais tikėtasi, kad ši sporto šaka itin išpopuliarės, pagaliau atsiras naujų, modernių baseinų, bet ir 2018-ųjų pabaigoje Vilniuje nėra kur plaukti.

Vilniaus plaukimo bendruomenė spalio pradžioje peticija kreipėsi į premjerą Saulių Skvernelį ir merą R.Šimašių. Jų siųsta žinia buvo pikta – anot peticiją pasirašiusiųjų, žlunga plaukikų karta. O tarp pasirašiusiųjų buvo labai žymūs sportininkai: olimpinės čempionės Laura Asadauskaitė ir Lina Kačiušytė, Giedrius Titenis, Andrejus Zadneprovskis, Povilas Strazdas ir kiti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas