Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Staigmenų pateikęs TOP 10 brangiausių NT sandorių 2019 metais: N.Numavičiaus įmonės ir R.Karbauskio pirkiniai

2019 metai stebino ne tik rekordine butų rinka, bet ir didžiausiais sandoriais. 2018 metais daugiausiai už namą buvo atseikėta beveik 2 mln. eurų, o pernai už namą ir sklypus sumokėta virš 9 mln. eurų. Tiek už namą sumokėjo „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis. Antroje vietoje – verslininko Nerijaus Numavičiaus įmonės pirkinys – buvusio kandidato į prezidentus, Australijos lietuvio Juozo Petraičio namas T.Kosciuškos gatvėje.
Namai
Ramūno Karbauskio ir Juozo Petraičio namai

15min prašymu Registrų centras (RC) pateikė didžiausius 2019 metų gyvenamojo segmento sandorius.

Metų sandoris: Ramūno Karbauskio vila

Metų sandoriu galima vadinti „valstiečių“ lyderio Ramūno Karbauskio vilos pardavimą. Registrų centro duomenimis, už gyvenamąjį namą su žemės sklypais Kaišiadorių rajone buvo sumokėta 9,1 mln. eurų.

Dar 2018-ųjų metų balandį 15min tyrimas atskleidė, kad R.Karbauskio verslas politikui stato asmeninę rezidenciją ir taip gali apeiti mokesčius, kurie namą statantiems fiziniams asmenims būtų neišvengiami. Statybų vykdymas per įmonę leidžia apeiti pajamų mokestį ir atidėti ar net išvengti pridėtinės vertės mokesčio mokėjimo.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

Registrų centro duomenimis, rugpjūčio 8-ąją R.Karbauskis su žmona iš savo įmonės „Žemės ūkio inovacijų centras“ asmeniškai įsigijo gyvenamąjį namą, poilsio pastatą ir dalį sklypų.

Rezidenciją stačiusi įmonė savo finansiniuose dokumentuose pernai statybas įvertino 7,6 milijono eurų.

TAIP PAT SKAITYKITE: R.Karbauskis iš savo įmonės nusipirko milijoninės vertės rezidenciją ant Kauno marių kranto

R.Karbauskis sandorio vertės tuomet 15min neatskleidė. Tačiau už kelių dienų BNS paskelbė, kad R.Karbauskis deklaravo už 7 mln. eurų įsigijęs namą prie Kauno marių. Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai pateiktose deklaracijose taip pat nurodoma, kad politikas įsigijo kelis sklypus, teleskopą ir jo gaubtą. Bendra pirkinių vertė siekia 10 mln. eurų.

Taip pat politiko atstovė Dalia Vencevičienė BNS sakė, jog mokesčiai už šiuos R.Karbauskio pirkinius sudaro daugiau kaip 3 mln. eurų ir yra „mokami teisės aktuose nustatyta tvarka ir terminais“.

TAIP PAT SKAITYKITE: R.Karbauskis deklaravo už 10 mln. eurų įsigijęs namą, sklypą, teleskopą

Antroje vietoje – J.Petraičio namas sostinėje

Antras pagal dydį sandoris buvo sudarytas Vilniuje. Už 3,5 mln. eurų buvo įsigytas gyvenamasis namas ir žemės sklypas T.Kosciuškos gatvėje.

2019 metų rugsėjį BNS pranešė, kad verslininko N.Numavičiaus netiesiogiai kontroliuojama nekilnojamojo turto (NT) plėtros bendrovė „K.O.S. projektai“ už neskelbiamą sumą įsigijo nebaigtą statyti gyvenamąjį pastatą ir žemės sklypą Vilniuje, priklausiusį buvusio kandidato į prezidentus, Australijos lietuvio Juozo Petraičio šeimai.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Paskelbtas nuosprendis J.E.Petraičio baudžiamojoje byloje.
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Paskelbtas nuosprendis J.E.Petraičio baudžiamojoje byloje.

„Mes neketiname tęsti ankstesnio savininko darbų, ilgą laiką buvusi apleista teritorija turi atitikti šiandieninius miesto poreikius, rinkos situaciją, todėl neišvengiamai reikia peržiūrėti planavimo dokumentus. (...) Tik kai detaliojo planavimo procedūros bus baigtos, matysime, ką konkrečiai galime išvystyti šioje teritorijoje“, – BNS sakė „K.O.S. projektų“ direktorė Rūta Grucienė.

TAIP PAT SKAITYKITE: N.Numavičiaus įmonė įsigijo J.Petraičio namą Vilniuje

T.Kosciuškos gatvės gale, netoli Neries esančio pastato statybos pradėtos maždaug 2000-aisiais, tačiau netrukus įstrigo. 2001 metais Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos tarnyba J.Petraičio žmonai Giedrai Petraitis, kuri buvo projekto užsakovė ir dalies sklypo savininkė, surašė protokolą dėl savavališkai statomų namo priestatų.

Žiniasklaidos teigimu, vėliau statyboms būtini leidimai buvo išduoti, tačiau jos taip ir nebuvo baigtos.

„Karaliauja“ brangūs namai ir butai

Trečioje vietoje – butas ir žemės sklypas sostinės J.Basanavičiaus gatvėje. Už jį atseikėta 2,25 mln. eurų.

Ketvirtą vietoje dešimtuke užima butas su žemės sklypu sostinės Bokšto g. už 1,9 mln. eurų.

15min skelbė, kad 2017 metais šioje gatvėje pradėti įgyvendinti du prabangūs projektai. Vienas iš investuotojų – verslininkas Oliveris Ortizas, vienas prekybos tinklo „Iki“ steigėjų. Jo valdoma įmonė „Ogvy“ 2014 metais pasirašė sutartį su „Panevėžio statybos trestu“ – susitarė buvusią venerinių ligų ligoninę paversti gyvenamųjų ir komercinių pastatų kompleksu.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Bokšto gatvė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Bokšto gatvė

Penktojoje vietoje taip pat sugrįžta J.Basanavičiaus gatvė. Už butą su sklypu sumokėta 1,7 mln. eurų.

Šeštoje didžiausių sandorių pozicijoje – gyvenamasis namas ir žemės sklypas Klaipėdos rajone. Už jį sumokėta 1,6 mln. eurų.

Septintoje – gyvenamasis namas ir žemės sklypas Vilniuje, Nemenčinės pl. Sandorio vertė – 1,5 mln. eurų

Aštuntoje vietoje atsidūrė kiek kitoks sandoris. Vienas asmuo Trakų ir Šiaulių rajonuose įsigijo kelis gyvenamuosius namus su žemės sklypais už 1,22 mln. eurų.

Devintoje vietoje atsidūrė sandoris, kuriuo nupirkti trys butai Vilniaus Lydos gatvėje. Už juo sumokėta 1,2 mln. eurų.

Lydos ir Kėdainių gatvių sankryžoje, tarp Tiškevičių ir Pranciškonų rūmų ansamblių įsispraudusiame komplekse NT plėtros bendrovė „Irec Baltic“ įrengė 15 komercinių patalpų, kurios atskirtos nuo gyvenamosios dalies. Šioje įrengti 55 30–200 kv. m ploto butai bei 5 130 kv. m ploto sublokuotų namų tipo būstai, kurie išsidėstę per du aukštus ir turi atskirus įėjimus iš Kėdainių gatvės. Į projektą „Irec Baltic“ investavo beveik 25 mln. eurų.

TAIP PAT SKAITYKITE: Sostinės centre prabangių butų kainos – lyg Laurų kvartale

Bendrovės nuotr./Prabangių būstų projektas sostinėje „Pranciškonų parkas“
Bendrovės nuotr./Prabangių būstų projektas sostinėje „Pranciškonų parkas“

Paskutinę vietą dešimtuke užėmė butas ir žemės sklypas Vilniuje, Bokšto g., kurio vertė – 1,16 mln. eurų.

R.Karbauskio sandoris – netipinis

Nekilnojamojo turto paslaugų bendrovės „Ober-Haus“ Rinkos tyrimų vadovas Baltijos šalims Raimondas Reginis pastebi, kad ir toliau daugiausiai sumokama už didesnio ploto butus Vilniaus Senamiestyje ir individualius didelio ploto namus vertingiausiose Lietuvos vietose.

„Tuo tarpu sąrašo viršuje esančius įsigijimus (Kaišiadorių rajone ir Vilniuje, T. Kosciuškos g.) negalėtume priskirti prie tipinių būsto sandorių. Jau anksčiau buvo skelbta, kad Ramūnas Karbauskis 2019 metais iš šio politiko kontroliuojamos „Agrokoncerno“ valdomos įmonės įsigijo bent kelis didelius sklypus su statiniais prie Kauno marių. Standartinėmis rinkos sąlygomis (kuomet turtas parduodamas tarpusavyje nesusijusiems asmenims) toks sandoris už tokią sumą vargu ar būtų įmanomas“, – aiškina jis.

Bendrovės nuotr./Raimondas Reginis
Bendrovės nuotr./Raimondas Reginis

„K.O.S. projektai“ vietoj šiuo metu griaunamo pastato T.Kosciuškos gatvėje planuoja naujo projekto plėtrą.

„Įvertinus šiuos brangiausius sandorius, matyti, kad 2019 metai (lyginant su 2018 metais) nebuvo kažkuo išskirtiniai ir įspūdingų rekordų nepateikė – už asmeniniam naudojimui skirtą brangiausią būstą pirkėjai Lietuvoje sumoka ne daugiau nei 2 mln. eurų“, – įvertino jis.

2018 metų dešimtukas

Didžiausi 2018 metų sandoriai: TOP 10 brangiausių NT sandorių: karaliauja sostinė ir Numavičių namas

15min primena, kad 2018 metais brangiausiai, 1,95 mln. eurų buvo parduotas namas Vilniuje, Laurų gatvėje.

Antroje vietoje rikiavosi Nemenčinės plente esantis namas. Jis buvo parduotas už 1,8 mln. eurų.

Trečias didžiausias 2018 metų sandoris – už beveik 1,6 mln. eurų parduoti du butai Užupyje.

Ketvirtą ir penktą vietą brangiausių sandorių dešimtuke užėmė du butai sostinės Bokšto gatvėje. Pirmasis parduotas už beveik 1,5 mln. eurų, antrasis – už 1,3 mln. eurų.

Šeštą vietą dešimtuke užėmė sandoris, kuriuo buvo įsigyti trys butai Antano Tumėno gatvėje Vilniuje. Bendra jų vertė – 1,38 mln. eurų. Šioje gatvėje yra įsikūręs vienas didžiausių Vilniaus daugiabučių – „Vilniaus vartai“.

Septintą vietą dešimtuke užėmė sandoris, kuriuo už 1,21 mln. eurų buvo įsigyti trys butai ir administracinės patalpos Vilniaus Mindaugo gatvėje.

Aštuntoje vietoje – 1,1 mln. eurų sandoris, kuriuo buvo įsigyti du butai ir administracinės patalpos Vilniuje, Vilniaus gatvėje.

Devintoje vietoje – pirmasis butas ne Vilniuje, o Klaipėdoje, Minijos gatvėje, 2018 metais parduotas už 1,04 mln. eurų.

Dešimtuką užbaigė sostinės Bokšto gatvėje nupirktas butas už šiek tiek daugiau nei 1 mln. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas