Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Statybos darbai žymaus architekto viloje sukėlė įtarimų gyventojui: prarasime dar vieną paveldosauginį objektą

Kaune, V.Mykolaičio-Putino g. 11, numeriu pažymėtas namas įtrauktas į saugomą paveldą, tačiau tai netapo kliūtimi pradėti jame statybas. Prieš jas piestu stojo šio namo gyventojas.
Paveldosauginis namas
Paveldosauginis namas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Turėsime dar vieną sunaikintą kultūros paveldą“

Gražiame Žaliakalnio šlaite, prie laiptų į miestą, namą sau pasistatė tarpukariu gyvenęs vienas žymiausių architektų Stasys Kudokas. Šiame name architektas pirmąkart panaudojo Italijoje, kur jis studijavo, populiarias arkines lodžijas – galerijas, kurias po to pamėgo ir kiti projektuotojai bei užsakovai. Pagrindinį fasadą puošė arkinėn nišon įstatyta skulptūrėlė „Motinystė“.

Architekto apartamentas užėmė visą antrą aukštą ir dalį pirmojo. Pirmajame aukšte, prie įėjimo, buvo darbo kambarys – studija. Vakarinėje pirmojo aukšto dalyje įrengtas kitas, trijų kambarių butas. Stogas buvo plokščias – su terasa pasigrožėti miesto vaizdais (1950 m. uždengtas nuožulnus stogas, šiek tiek pakeistas planas).

Tačiau vienas iš dabartinių namo gyventojų 15min pasakojo, kad čia taip pat du butus turintys verslininkai užsimojo pristatyti trečią ir ketvirtą aukštą.

„Jie nuomoja butus – tam reikalingi papildomi kvadratai. Projektas ir vadovavimas – buvusios Kultūros paveldo departamento architektės R.Bernadišienės, gyvenančios šalia. Nepaisant kreipimosi į Kultūros paveldo departamentą (KPD), nei į Statybų inspekciją, niekas negali padėti. Keletas Kauno architektų tiesiai pasakė – nesikiš, nes yra pažįstami“, – dėstė vyras.

Jis apgailestavo, kad turėsime dar vieną sunaikintą kultūros paveldo objektą.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Paveldosauginis namas
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Paveldosauginis namas

Nekilnojamojo turto registro duomenimis, pastatas yra nekilnojamųjų kultūros vertybių teritorijoje (jų apsaugos zonoje). Patikrinus viešai prieinamus Kultūros paveldo departamento prie Kultūros ministerijos duomenis nustatyta, kad pastatas įtrauktas į kultūros paveldo vertybių sąrašą.

Bet ar atliekant statybos darbus nusižengta įstatymo raidei?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas