Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Statybos inspektoriai sustabdė Vilniaus bendrojo plano rengimą, tačiau savivaldybė dėl to nemato bėdų

Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija (VTPSI) sustabdė sostinės bendrojo plano rengimą. Inspektorių teigimu, Vilniaus miesto savivaldybė netinkamai atsakė į gyventojų pastabas, todėl įpareigojo ištaisyti savo klaidas. Tačiau Vilniaus miesto vyr. architekto Mindaugo Pakalnio teigimu, tokių nurodymų jie gavę daugiau nei šimtą ir pastarasis niekuo neišsiskiria.
Modernusis Vilnius
Modernusis Vilnius / Vytauto Kandroto nuotr.

Šnipiškėse gyvenantis žmogus, rengiant bendrąjį planą, kreipėsi į Vilniaus miesto savivaldybę ir pateikė planavimo pasiūlymus. Tačiau, jo nuomone, savivaldybė netinkamai į juos atsakė, todėl jis kreipėsi į VTPSI.

Išnagrinėjus skundą, Statybų inspektoriai nustatė, kad planavimo organizatorius – Vilniaus miesto savivaldybė – „išsamiai nepaaiškino, kokiais Šnipiškių nekilnojamojo kultūros paveldo apsaugos specialiojo plano sprendiniais vadovaujantis atmestas pareiškėjo pasiūlymas sumažinti visos teritorijos tarp Daugėliškio, Krokuvos ir Kalvarijų gatvių užstatymo intensyvumo ir aukštingumo rodiklius“.

15min nuotr./Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija
15min nuotr./Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija

Taip pat VTPSI nuomone, savivaldybė atsakydama žmonėms „išsamiai nepaaiškino ir nepagrindė teisės aktų normomis, kodėl pareiškėjo pasiūlymai dėl grindinio restauravimo, gaisrinių taisyklių koregavimo, Kalvarijų gatvės parametrų koregavimo ir pertvarkymo, pėsčiųjų perėjos įrengimo, suoliukų ir informacinio stendo įrengimo, Skanseno pavadinimo pakeitimo ir specialiojo plano sprendinių keitimo nebuvo nagrinėjami“.

„Planavimo organizatoriaus atsakymas į pasiūlymus yra neišsamus, nekonkretus, nepagrįstas teisės aktų normomis“, – rašoma VTPSI surašytame privalomajame nurodyme, kuris adresuotas Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktoriui.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulėtas, bet vėsus pavasaris Vilniuje
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulėtas, bet vėsus pavasaris Vilniuje

Statybos inspektoriai įpareigojo savivaldybę pakartotinai išnagrinėti gyventojo pateiktus pasiūlymus ir į juos motyvuotai atsakyti.

„Jei planavimo organizatorius per 1 mėn. nuo privalomojo nurodymo gavimo dienos neįvykdys arba netinkamai įvykdys PN įpareigojimą, tai dėl šio PN Inspekcija kreipsis į teismą.

Inspekcija, vadovaudamasi Lietuvos Respublikos teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros įstatymu, yra sustabdžiusi Vilniaus miesto savivaldybės teritorijos bendrojo plano keitimo rengimo procesą iki tol, kol bus pašalinti nustatyti planavimo organizatoriaus padaryti teritorijų planavimą reglamentuojančių teisės aktų pažeidimai“, – 15min dokumentą komentavo VTPSI Konsultavimo skyriaus vyriausioji specialistė Asta Kazickienė.

M.Pakalnis: tokių nurodymų gavome daugiau nei 100

Tačiau Vilniaus vyr. architektas ir miesto plėtros departamento direktorius M.Pakalnis, kalbėdamas su 15min, teigė, kad daryti iš to skandalo nereikėtų. Tokių nurodymų sostinės valdžia ir planavimo organizatoriai gavo daugiau nei šimtą.

„Kai vyko viešas bendrojo plano svarstymas, gavome apie 1200 pasiūlymų, parengėme atsakymus. Ten reikėjo viską daryti labai greitai, tai po to gavome 120 tokių sustabdymų, t.y.: privalomųjų nurodymų, kad tuos atsakymus reikia papildyti ir tol, kol atsakymai nepapildyti, negalima tęsti procedūrų. Čia yra vienas iš jų“, – paaiškino jis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mindaugas Pakalnis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mindaugas Pakalnis

Pasak M.Pakalnio, toks nurodymas nesustabdė bendrojo plano rengimo. Esą atsakymas Šnipiškių gyventojams jau paruoštas ir perduotas VTPSI įvertinti.

„Tai vienas iš 120-ies atvejų, tai normali procedūra ir tai nėra kažkas keisto“, – sakė miesto vyr. architektas.

M.Pakalnis tikino, kad tik baigė atsakinėti į gautus privalomuosius nurodymus. Artimiausiu metu ketinama pateikti naująjį miesto bendrąjį planą derinti, o šis procesas turėtų trukti apie mėnesį.

„Tada atiduosime VTPSI vertinti, ir jie spręs, ar visos procedūros atliktos korektiškai, kad nieko nereikia kartoti, papildyti. Jie dar kartą papildys mūsų darbą ir tada, jeigu viskas bus gerai, teiksime tarybai“, – aiškino jis ir pridūrė, kad dokumentas jau bus teikiamas naujai suformuotai tarybai.

Kada galėtų būti priimtas naujas miesto bendrasis planas? M.Pakalnio vertinimu, net blogiausiu atveju pagrindinis sostinės planavimo dokumentas turėtų būti priimtas dar šiemet.

„Skundų nebeturėtų būti, nes procedūra pabaigta. 10 proc. buvo nepatenkintų ir skundė – tai visai geras rezultatas. Žinau, kad iš tų 120 keli nuėję į teismus, bet tai nestabdo proceso. Gali būti (priimtas, – aut. past.) iki metų pabaigos, bet nenoriu apie tai kalbėti. Reikia tai daryti greičiau ir manau, kad vasaros pradžia yra realus terminas, kada galime pabaigti“, – 15min sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas