Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Prie Šv. Petro ir Povilo bažnyčios suplanuoti daugiabučiai papiktino vilniečius

Prie sostinės Šv. Petro ir Povilo bažnyčios planuojamos naujų daugiabučių statybos sukėlė gyventojų pasipiktinimo bangą. Statybas planuojanti bendrovė nuo komentarų susilaiko, o miesto savivaldybės architektai jokios problemos tame neįžvelgia – jų teigimu, iškilsiantys pastatai nebus matomi nuo Olandų gatvės.
Projektas M. K. Paco gatvėje
Projektas M. K. Paco gatvėje / „313 architects“

Vienas aktyvus pilietis, kuris nenorėjo būti įvardijamas, socialiniuose tinkluose išreiškė savo nepasitenkinimą planuojamomis daugiabučių statybomis prie vienos svarbiausių sostinės bažnyčių. Jam antrino ir kiti gyventojai, teigę, kad šiuo atveju itin tinka posakis „nieko švento nebeliko“.

Gyventojai statybas vadino invazija ir tvirtino, kad šis projektas yra pelningas tik vystytojams ir susijusiems pareigūnams, tačiau ne miestui, jo architektūrai ar želdynams.

Daugelis socialinio tinklo vartotojų smarkiai kritikavo ir negailėjo karčių žodžių Vilniaus miesto savivaldybės vyr. architektui Mindaugui Pakalniui, nors jis tuo metu, kai buvo išduotas statybos leidimas, šių pareigų nėjo.

Tuo tarpu nekilnojamojo turto plėtros įmonės „Auros turtas“, kuri ir ketina statyti šiuos gyventojams užkliuvusius daugiabučius, vadovas Mykolas Bernatavičius 15min teigė susilaikantis nuo komentarų. Pašnekovas nekomentavo nei kilusio šurmulio, nei statybų planų.

Ramina, kad nesimatys

Statybos leidimas šiam projektui išduotas 2015 metų pabaigoje. Anot Vilniaus miesto savivaldybės Vyriausiojo miesto architekto skyriaus, projektiniai pasiūlymai buvo viešinti ir viešas susirinkimas įvyko 2015 m. kovo 30 dieną.

„Kadangi projektas vystomas kultūros vertybių apsaugos zonoje, išduodant statybą leidžiantį dokumentą, techninio projekto derinimo stadijoje dalyvavo ir Kultūros paveldo departamentas, taigi projektas vertintas visais kultūros vertybių apsaugos aspektais ir gavo KPD pritarimą“, – rašoma Vyr. architekto skyriaus atsakyme 15min.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Statybos M. K. Paco gatvėje
Luko Balandžio / 15min nuotr./Statybos M. K. Paco gatvėje

Nurodoma, jog siekiant sudaryti realesnį projekto vaizdą ir paneigti kilusias abejones dėl planuojamų pastatų dydžio, architektai artimiausiu metu 3D modelį paskelbs 3dvilnius.lt.

„Bet galime patvirtinti, kad iš pateiktų vizualizacijų matyti, jog būsimi pastatai nebus matomi iš Olandų g. žiedo – jie atitraukti nuo gatvės. Iš vizualizacijų matyti, kad pastatus paslėps ir išliekanti brandžių medžių eilė prie M. Paco gatvės. Šią savaitę įvertinti pateiktos medžių taksacijos tikslumo lankėsi savivaldybės specialistas. Atskirųjų želdynų grupė artimiausiu metu vertins surinktą informaciją ir pateiks pastabas dėl želdynų planų projekto rengėjams, studijai „313 architects“, jei tokių bus“, – teigiama atsakyme.

Vilniaus miesto Vyr. architekto skyriaus teigimu, pagal tuo metu galiojusį Vilniaus bendrąjį planą, sklypas patenka į mažo užstatymo intensyvumo gyvenamąsias teritorijas. Jose maksimalus aukštų skaičius yra 3, užstatymo intensyvumas gyvenamosios paskirties sklypams – 0,4, o negyvenamosios – 1,2.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Statybos M. K. Paco gatvėje
Luko Balandžio / 15min nuotr./Statybos M. K. Paco gatvėje

„Studijos „313 architects“ projektas šių rodiklių neviršija: užstatymo intensyvumas – 0,4, tankumas – 27 proc., pastatai – 3 aukštų ir cokolis, 12 metrų“, – rašoma komentare.

Leidimas išduotas daugiabučiams gyvenamiesiems namams M.K. Paco g. 3, Vilniuje, statybos projektui.

Iš viso sostinės Paco gatvėje planuojami 22 butai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas