Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Statybos prie Vilniaus Bernardinų sodo užminė mįslių dėl jų teisėtumo

Vilniaus centre esančioje Maironio gatvėje, jau už Bernardinų sodo tvoros, sparčiai kyla naujas statinys. Tai, kaip rašoma Vilniaus miesto savivaldybės 2013 metais išduotame statybų leidime, „Maitinimo paskirties pastatas Maironio g. 2, Vilnius. Rekonstravimo projektas“. Tačiau Užupio bendruomenė abejoja, ar vykstančios statybos atitinka projektą, o Vilniaus savivaldybės bendrovė „Vilniaus parkai“ tvirtina, kad statoma neteisėtai.
Statybos Maironio g. 2
Statybos Maironio g. 2 / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Pastaraisiais metais šalia įėjimo į Bernardinų sodą, Maironio gatvės antruoju numeriu pažymėta teritorija buvo aptverta ir joje žiojėjo duobė. Tiesa, vyresni vilniečiai dar atsimena čia stovėjusią medinę kavinę, kuri vėliau sudegė.

Rekonstruos „duobę“

Dabar leidimas išduotas rekonstravimo projektui, kurį įgyvendinus čia stovės maitinimo paskirties pastatas. Pasak Kultūros paveldo departamento Vilniaus skyriaus vedėjo Vito Karčiausko, pastatai šioje vietoje visą laiką buvo, net rūsiai išlikę.

„Nugriauta buvo tik prieš 5–7, gal 10 metų. Buvo normalus pastatas su rūsiais – apatinė dalis mūrinė, viršutinė medinė. Dabar, kiek prisimenu projektą, virtuvės numatytas mūrinis blokas, o pačios kavinės salės – ažūrinis“, – 15min sakė V.Karčiauskas.

Tačiau statybos kelia nerimą Užupio bendruomenei, itin akylai sekančiai visas naujas statybas Vilniaus Senamiestyje, kilo klausimų, ar buvo galima leisti rekonstruoti „duobę“. Pasak bendruomenės atstovės Rėdos Brandišauskienės, jų surinkti duomenys rodo, kad medinukas, kurį atsimena amžininkai, buvo sovietmečiu statytas, o iki to stovėjo dar mažesnis pastatas.

„Tai, kas dabar vyksta, niekuo neprimena atkūrimo, kuris, kaip interpretuojama, galėtų būti“, – įsitikinusi R.Brandišauskienė.

Užupio bendruomenės atstovė pastebi ir tai, kad viešai sunku rasti dokumentus, kurio laikotarpio statinį leista atkurti, kokio jis bus aukščio, tad jie nėra tikri, ar dabar statoma kavinė tų reikalavimų neviršija.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Statybos Maironio g. 2
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Statybos Maironio g. 2

Leidimas yra

Pagal Vilniaus senamiesčio apsaugos reglamentą, čia galėjo būti tik „rekonstrukcija nedidinant aukštingumo“. Tačiau R.Brandišauskienė sako, kad pastato čia jau kuris laikas nebuvo jokio, todėl jis turėjo būti išregistruotas. O jeigu jo nebūtų registre, nebūtų ir ką atstatyti.

Vilniaus savivaldybė patvirtino, kad 2013 metais leidimas šioms statyboms išties išduotas. Jame įrašyti ir projekto rengėjai bei vadovas – UAB „Naujoji architektūra ir grafika“ ir Augis Gučas.

Tuo tarpu savivaldybei priklausančios bendrovės „Vilniaus parkai“ direktorė Jolanta Lukošienė stebisi, kodėl statybos šioje teritorijoje nesiliauja.

Teismas mano kitaip

Net ir suderinusi projektą bei gavusi leidimą statyboms bendrovė vis tiek nieko nedarė. Ir dėl to mes bandėme nutraukti sutartį, – kalbėjo J.Lukošienė.

Žemė šiame sklype yra valstybės, tačiau ant jos stovėjęs pastatas priklauso „Vilniaus parkams“. 2008 metais su bendrove „Liumeksis“ „Vilniaus parkai“ sudarė jungtinės veiklos sutartį, pagal kurią ir turėjo būti rekonstruoti pastatai Maironio g. 2, o po rekonstrukcijos dalis pastatų pagal numatytus įsipareigojimus ir atitektų UAB „Liumeksis“.

Pastaroji dabar ir stato naująją kavinę. „Kadangi nuo 2008 metų jie nieko nedarė, nestatė, niekuo neužsiėmė, mes pabandėme sutartį nutraukti. Tada jie pradėjo staigiai statyti. Net ir suderinusi projektą bei gavusi leidimą statyboms bendrovė vis tiek nieko nedarė. Ir dėl to mes bandėme nutraukti sutartį“, – kalbėjo J.Lukošienė.

„Vilniaus parkai“ šiuo metu su bendrove „Liumeksis“ bylinėjasi teismuose.

„Mes negalime jų priversti elgtis vienaip ar kitaip, bet teismo sprendimas yra, antstolis buvo, konstatavo. O kad jie elgiasi neteisėtai, mes tam įtakos daryti negalim. Teismui esame pateikę duomenis, kad jie stato, nors pritaikytos laikinos apsaugos priemonės. Mes reikalausime atlyginti žalą, bet tai įmonės atsakomybė“, – 15min sakė J.Lukošienė.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Statybos Maironio g. 2
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Statybos Maironio g. 2

Gina viešąjį interesą

Pasak direktorės, sutartis dėl šių kažkada sudegusių pastatų buvo sudaryta seniai, tad ją peržiūrėjus rasta savivaldybės bendrovę netenkinančių sąlygų. „Ginant viešąjį interesą buvo siūloma peržiūrėti tą sutartį, bet įmonė nesutinka, nenori bendrauti“, – teigė bendrovės direktorė.

Mes tiesiog teisme toliau kovojam ir tiek, – sakė R.Armonavičius.

Anot J.Lukošienės, pirmos instancijos teismas jau nusprendė, kad sutartis buvo neteisėta. Tačiau, jos teigimu, sprendimas buvo priimtas įmonės atstovams nedalyvaujant, dabar laukiama, ar byla bus grąžinta iš naujo nagrinėti.

UAB „Liumeksis“ direktorius Ričardas Armonavičius 15min teigė, kad statybos yra legalios, leidimas išduotas 2013 metais.

„Vilniaus parkai“ tiesiog kovoja, jie mano, kad kažkokios jų teisės pažeistos. Mes tiesiog teisme toliau kovojam ir tiek. Teismas nesustabdė, bet mes laikinai, kol vyksta teismo procesas, uždarysim pastatėlį konservavimui. Bet kol kas turim pabaigti, kas yra“, – sakė direktorius ir pasiteisinęs, kad yra išvykęs, baigė pokalbį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas