Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Statybos inspekcijoje trūksta darbuotojų – gali vėluoti „Infostatybos“ paslaugos

„Informuojame, kad dėl darbuotojų trūkumo ir didelio darbo krūvio VTPSI paslaugos gali būti teikiamos pavėluotai“, – tokį pranešimą gali rasti informacinės sistemos „Infostatyba“ vartotojai. Dėl vasaros viduryje įvykusios pertvarkos Valstybinėje teritorijų planavimo ir statybos inspekcijoje trūksta 50 darbuotojų, o ir atlyginimas nėra patrauklus, sako įstaigai laikinai vadovaujanti Renata Planutienė.
Dėl darbuotojų trūkumo VTPSI „Infostatyboje“  gali vėluoti paslaugų teikimas
Dėl darbuotojų trūkumo VTPSI „Infostatyboje“ gali vėluoti paslaugų teikimas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Įspėjimą, kad Statybos inspekcijoje trūksta darbuotojų, galima rasti užėjus į informacinę sistemą „Infostatyba“.

„Informuojame, kad dėl darbuotojų trūkumo ir didelio darbo krūvio Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos prie Aplinkos ministerijos administracinės paslaugos (Pažymų apie statinio statybą be nukrypimų nuo esminių statinio projekto sprendinių išdavimas ir Deklaracijų apie statybos užbaigimą / paskirties keitimą tvirtinimas) gali būti teikiamos pavėluotai. Atsiprašome dėl nepatogumų“, – rašoma pranešime.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Dėl darbuotojų trūkumo VTPSI „Infostatyboje“ gali vėluoti paslaugų teikimas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Dėl darbuotojų trūkumo VTPSI „Infostatyboje“ gali vėluoti paslaugų teikimas

Trūksta 50 darbuotojų, nežavi ir atlygis

VTPSI viršininkės pareigas laikinai einanti R.Planutienė 15min informavo, kad darbuotojų stygius susidarė dėl kelių priežasčių. Pirmiausia dėl nerezultatyvių darbuotojų atrankų bei ilgai trunkančių darbuotojų atrankų ir įdarbinimo procedūrų. Tačiau svarbiausia priežastis, kad šių metų liepą buvo įvykdyta reorganizacija ir dalis žmonių nusprendė pasinaudoti galimybe išeiti iš darbo ir gauti išeitines kompensacijas.

„Šiuo metu inspekcijoje visoje Lietuvoje trūksta apie 50 darbuotojų. Daugiausiai trūksta statybos valstybinės priežiūros vyriausiųjų specialistų Klaipėdos, Šiaulių ir Vilniaus apskrityse. Pažymime, kad dalis inspekcijos paslaugų yra teikiama nuotoliniu būdu, todėl jas darbuotojai gali teikti dirbdami bet kuriame inspekcijos teritoriniame padalinyje“, – 15min sakė VTPSI vadovė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inskepkcija
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inskepkcija

Tiesa, ji patikina, kad dėl tokio vėlavimo esminio poveikio rinkai neturėtų būti. R.Planutienės teigimu, institucija imasi visų galimų priemonių siekdama užtikrinti kiek įmanoma operatyvesnį administracinių paslaugų fiziniams ir juridiniams asmenims suteikimą: pažymų apie statinių statybą be nukrypimų nuo esminių statinio projekto sprendinių išdavimą, deklaracijų apie statybos užbaigimą tvirtinimą, statybos užbaigimo aktų išdavimą.

Šiuo metu pradinis statybos valstybinę priežiūrą vykdančio vyriausiojo specialisto atlyginimas be priedų už stažą ir kt. atskaičius mokesčius siekia apie 780 eurų.

„Vidutinis inspekcijos vyriausiojo specialisto atlyginimas su priedais už stažą ir kt. (atskaičius mokesčius) – apie 860 eurų (2019 m. II ketvirčio duomenys). Manome, kad atsižvelgiant į reikalingą kvalifikaciją ir darbo krūvį atlyginimas turėtų būti didesnis, tačiau jis priklauso nuo institucijai skiriamų biudžeto lėšų“, – 15min kalbėjo R.Planutienė.

Vidutinis inspekcijos vyriausiojo specialisto atlyginimas su priedais už stažą ir kt. (atskaičius mokesčius) – apie 860 eurų.

Ieškos pinigų inspekcijai

Aplinkos viceministras Marius Narmontas paantrino, kad didelis darbuotojų trūkumas susidarė dėl įvykusios reorganizacijos.

„Vienu metu didelis trūkumas žmonių atsirado ir inspekcija ėmėsi veiksmų, kad kuo greičiau būtų tos darbo vietos užpildytos. Jos pildosi, bet ne taip greitai, kaip norėtųsi. Tai čia yra, matyt, pagrindinė priežastis“, – sakė jis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Marius Narmontas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Marius Narmontas

Tačiau viceministras sutiko, kad norint pritraukti daugiau gerų specialistų, įstaiga turi būti patraukli. Dėl to kitą savaitę ketinama kalbėtis su aplinkos ministru Kęstučiu Mažeika ir ieškoti papildomų pinigų, kuriuos būtų galima būtų skirti inspektorių atlyginimų kėlimui.

„Bet yra ir trečias žingsnis, dabar yra užregistruotas Statybos įstatymo projektas, kuriame numatome tam tikras vykdomas funkcijas, dėl kurių atsiradęs vėlavimas, perduoti privačiam sektoriui – ekspertizių įmonėms. Tikimės, kad pavyks įstatymus priimti rudenį ir nuo naujų metų tą funkciją perduoti verslui, tokiu būdu kompensuojant darbuotojų trūkumą. Tokie trys veiksmai, kurie galėtų padėti išspręsti susidariusią situaciją“, – teigė M.Narmontas.

Tiesa, jis pažymėjo, kad kreiptis į privatų sektorių dėl statybos užbaigimo galima ir dabar.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas