Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Švaraus oro nenusipirksi: dažniausiai pasitaikančios klaidos renkantis vėdinimo sistemą

Šiuolaikiniai butai ir namai su rekuperacine vėdinimo sistema jau tapo įprasta norma, nors vos prieš penkerius metus įrangos gamintojai ir pardavėjai turėdavo ilgai aiškinti projektuotojams, statytojams ir naujakuriams apie šios sistemos naudą. Ką reikia žinoti apie kokybišką vėdinimo sistemą, kad ji veiktų efektyviai, tyliai ir komfortiškai?
Zehnder ortakiai
Zehnder ortakiai / Gamintojo nuotr.

Švaraus oro nenusipirksi

Dažnai pasitaiko, kai iš statytojų nusipirkus iš dalies įrengtą butą rekuperatorius jau pakabintas, o klientui belieka išsivedžioti tik ortakių sistemą pagal savo kambarių išdėstymą. „Zehnder group“ bendradarbiauja su sėkmingiausiais nekilnojamojo turto vystytojais, kurių dažniausias pasirinkimas – vėdinimo įrenginiai su drėgmės grąžinimu (entalpija). „Tai parodo, kad statytojui rūpi ne tik uždarbis, bet ir gyventojų gerovė. Juk ne paslaptis, kad tokie įrenginiai yra šiek tiek brangesni nei standartiniai“, – teigia K. Barštys.

Organizatorių nuotr./Karolis Barštys
Organizatorių nuotr./Karolis Barštys

Pasak įmonės atstovo, šiuolaikiniuose, naujuose butuose vėdinimo sistema yra vienas iš didžiausių privalumų, su tuo sutiktų visi sėkmingai naudojantys teisingai įrengtą vėdinimo sistemą ir be jos neįsivaizduojantys savo kasdienybės: „Gaila, kad pasitaiko atvejų, kai net ir įsidiegę vėdinimo įrangą gyventojai negali mėgautis komfortu ar net visai jos nenaudoja. Taip dažniausiai nutinka dėl triukšmo sistemoje, didelių elektros sąnaudų, žemo temperatūrinio efektyvumo ar patalpų oro sausumo. Naudojant kokybišką įrangą tokių problemų būna labai retai.“

Kokybiškas ir švarus oras yra didelis privalumas arba problema Nr. 1. Juk vandens galima nusipirkti parduotuvėje, o kur gauti oro savo namams neprarandant komforto? „Jei atsidarysite langą, girdėsite kaimynų, gatvės triukšmą, įleisite į kambarius dulkes, žiemą atšaldysite patalpas ir per daug išsausinsite orą“, – perspėja K. Barštys.

Orlaidės languose, natūralaus vėdinimo sklendės sienose – pasenę technologiniai sprendimai. „Tokiomis priemonėmis neužtikrinsite pakankamo vėdinimo ir greitai prarasite šilumą, kurią teks kompensuoti deginant dujas ar elektrą“, – įsitikinęs Karolis.

Renovuojant senus daugiabučius taip pat galima įrengti šiuolaikines decentralizuotas vėdinimo sistemas. Tai minirekuperatoriai, kurie įmontuojami išgręžus angą pasirinktų kambarių fasade. „Toks sprendimas naudojamas ne tik renovacijos metu, bet ir naujuose butuose, galima pastebėti šiuolaikinių daugiabučių su grotelėmis fasaduose“, – sako K. Barštys. Jo nuomone svarbu, kad minirekuperatoriui būtų taikomi tie patys standartai kaip ir ortakiniam įrenginiui: efektyvumas, tylumas, drėgmės grąžinimas ir tinkamas oro filtravimas. Tik toks įrenginys bus naudojamas ištisus metus ir užtikrins aukštą patalpų oro kokybę.

Organizatorių nuotr./Mini rekuperatorius
Organizatorių nuotr./Mini rekuperatorius

Išskirtiniai vokiški gaminiai populiarūs ir Lietuvoje

Nors vėdinimo įrenginių rinka yra perpildyta, „Zehnder“ sprendimai yra išskirtiniai. Plačioje gaminių gamoje kiekvienas įrenginys yra išskirtinis savo funkcionalumu ar technologija, todėl galima rasti sprendimą kiekvieno kliento poreikiams. Šiuos rekuperatorius jau naudoja tūkstančiai komfortą ir kokybę vertinančių Lietuvos gyventojų. Nuolatinės gamintojo investicijos į inovacijas neleidžia prarasti technologiškai lyderiaujančio gamintojo pozicijų.

Net 90 proc. „Zehnder group“ parduodamų rekuperatorių turi drėgmės grąžinimo funkciją. Ši technologija paremta specialia, šilumokaityje naudojama, Kanadoje gaminama polimerine membrana. Ji praleidžia drėgmę, bet nepraleidžia oro ir kitų elementų kaip dulkės, kvapai ar mikrobai. Šią medžiagą galima palyginti su slidinėjimo striuke iš GORE TEX medžiagos, kuri išgarina prakaitą, bet apsaugo nuo lietaus ir vėjo. „Tai brangi, tačiau labai naudinga technologija, kurią galima rasti visuose „Zehnder“ įrenginiuose. Tai patvirtina sertifikatai ir rodo ilgametė darbo praktika“, – pabrėžia K. Barštys.

Organizatorių nuotr./Lanksti ortakių sistema
Organizatorių nuotr./Lanksti ortakių sistema

Ortakių sistemos pasirinkimas

Pastate įrengiant centralizuotą vėdinimo sistemą, galima rinktis cinkuotos skardos arba higieniškus plastikinius ortakius. Metaliniai ortakiai turi trūkumų, nes prie sujungimo siūlių ir tvirtinimo detalių kaupiasi nešvarumai ir bakterijos. „Skardiniuose ortakiuose neįmanoma užtikrinti higienos, todėl patartina rinkti plastikinę ortakių sistemą“, – pataria K. Barštys.

Vidinis lanksčių plastikinių ortakių paviršius yra higieniškas ir antistatinis bei apsaugo nuo nešvarumų kaupimosi kanalų viduje. Jų montavimo principas skiriasi nuo metalinių ortakių. Skardinių ortakių magistralinis vamzdis eina per dauguma patalpų, dėl to reikia palikti didesnį tarpą palubėje. Tam, kad garsas nesklistų tarp patalpų, ties kiekviena atšaka reikia naudoti papildomus triukšmo slopintuvus. Tai suvienodina šių sistemų kainas. Lankstūs plastikiniai ortakiai montuojami kolektoriaus principu. Visi oro įleidimo ir išleidimo taškai yra atvesti atskirais ortakiais iš kolektorių, kurie neleidžia vidiniam triukšmui plisti iš kambario į kambarį. Šią sistemą lengviau projektuoti, įdiegti ir prižiūrėti.

Gamintojo nuotr./Zehnder ortakiai
Gamintojo nuotr./Zehnder ortakiai


Plastikinius ortakius galima įterpti į betonines konstrukcijas arba pastato išorinį izoliacijos sluoksnį.

„Ne visada dėl sklindančio garso iš vėdinimo sistemos yra kaltas rekuperatorius, nors jis tą triukšmą ir sukelia. Ortakių sistema dalį triukšmo nuslopina naudodama garso slopintuvus. Tai yra privaloma ortakių sistemos detalė ir pageidautina, kad jos kokybė būtų kuo aukštesnė, nes tai turi įtakos komfortiškam sistemos naudojimui“, – akcentuoja K. Barštys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas