Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šventajai atsirado šansas atsikratyti medinių namelių: vietiniai to nesulaukia

Aukščiausiajam Teismui konstatavus, jog neregistruoti mediniai nameliai Šventojoje turėtų atlaisvinti valstybinę žemę, apsidžiaugė vietos gyventojai. Jie viliasi, kad pagaliau miestelis atsikratys kurorto veidą darkančių „šašų“.
Šventoji žiemą – niūri ir be gyvybės.
Šventosios kurorto mediniai nameliai jau įkyrėjo ir vietos gyventojams. / J.Andriejauskaitės/15min.lt nuotr.

Palangos miesto savivaldybė triumfuoja. Aukščiausiajame Teisme laimėta kelerius metus užsitęsusi byla dėl medinių namelių valstybinėje žemėje ar miškuose nukėlimo. Neskundžiama nutartimi konstatuota, jog nuosavybės teisės į tokius statinius negali būti registruotos.

Priskaičiuoja 300 namelių

Kaip teigė Palangos miesto savivaldybės administracijos Juridinio ir personalo skyriaus vedėjo pavaduotojas Vytautas Korsakas, džiaugiamasi, kad šia nutartimi kartu formuojama ir teismų praktika, kuria bus galima spręsti ir kitų analogiškų statinių likimą.

Iki Aukščiausiojo Teismo nueita dėl 11 medinių namelių bei virtuvės-prausyklos prestižinėje kurorto vietoje – netoli jūros, prie pat Šventosios upės. Nameliai priklauso Mažeikių rajono savivaldybei, šioji kreipėsi į Palangos vadovus prašydami suteikti I grupės nesudėtingam statiniui adresą. Gavus adresą būtų siekiama teisminiu keliu įregistruoti dar 1968-aisiais statytus namelius.

Palangos sav. nuotr./Palei Šventosios upę sustatyti nameliai priklauso Mažeikių rajono savivaldybei.
Palangos sav. nuotr./Palei Šventosios upę sustatyti nameliai priklauso Mažeikių rajono savivaldybei.

Bylinėtasi kelerius metus, galop byla nukeliavo iki Aukščiausiojo Teismo. Konstatuota, jog nėra pagrindo registruoti nuosavybės teisių į teisinės registracijos neturinčius statinius.

Anot V.Korsako, suformavus teismų praktiką, atsakingos institucijos turėtų imtis iniciatyvos nelegaliai stovinčius statinius iškelti ir atlaisvinti valstybinę žemę.

Skaičiuojama, kad tokių namelių, kuriuos būtų galima nukelti, gali būti iki 300. Dėl tokių namelių Palangoje strigo žemės reforma, teisių į turėtą žemę atkūrimo vis dar laukia keli šimtai vietos gyventojų.

Tiesa, neatmetama galimybė, kad namelių šeimininkai taip lengvai nepasiduos.

„Jie galvoja, kad mes privalome statinius nuardyti, bet teismas to nepasakė; sakė, kad mes galime registruoti kitokia tvarka“, – 15min teigė Mažeikių savivaldybės Teisės skyriaus vedėjas Michailas Norbutas. Anot jo, pati Palangos savivaldybė, siųsdama sąskaitas, nurodydavo adresą – Kopų g. 37, ir pati kurorto vadovybė elgėsi neprincipingai – su vienais sudarė taikos sutartis, kitus žūtbūt nori „patraukti“.

Šventojiškiai: „Laukiam nesulaukiam“

15min pakalbinti vietos gyventojai teigė, jog – pats laikas sutvarkyti kurortą ir išsivalyti nuo vaizdą darkančių namelių.

„Jau seniai reikėjo. Gyvename dvidešimt pirmame amžiuje ir nebenorime tų laukinių laikų, kai buvo galima ilsėtis be tualeto, vandens. Taip, Šventoji vis laikoma pigesniu kurortu, bet ir neturtingesni žmonės turi turėti teisę į komfortą. Dabar nebežinia, kam tie nameliai priklauso – anksčiau buvo įvairių organizacijų, vėliau dalijosi, išsidalijo. Niekas nemoka jokių mokesčių, net už šiukšles, pasiima tuos 10 eurų už parą iš poilsiautojų, o į namelių išvaizdą neinvestuoja. Baisu“, – teigė šventojiškis Ramutis Šeštokas, buvęs Palangos miesto tarybos narys.

J.Andriejauskaitės/15min.lt nuotr./Šventoji žiemą – niūri ir be gyvybės.
J.Andriejauskaitės/15min.lt nuotr./Nameliai ne sezono metu primena užkaltus kioskelius.

Anot jo, dabar tie nameliai įsispraudę pušynuose, prie pat kopų, be jokių kanalizacijų, patogumų. Per dešimtmečius tik vienas kitas sutvarkytas.

„Mes turime ir gerų pavyzdžių. Kelios didesnės bendrovės pastatė gražius rąstinius namelius, miela pažiūrėti. Yra ir dušai, ir virtuvėlės, tualetai. Laikas apsivalyti nuo griuvenų“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai