Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Teismas: CPVA turi peržiūrėti sprendimus dėl ES lėšų už Klaipėdos baseino sumažinimo

Centrinė projektų valdymo agentūra (CPVA) turi iš naujo spręsti, kiek Europos Sąjungos lėšų turi grąžinti Klaipėdos valdžia už netinkamai įgyvendintą baseino projektą.
Klaipėdos baseinas
Klaipėdos baseinas / Partnerio nuotr.

Taip nusprendė Vilniaus apygardos administracinis teismas, iš dalies tenkinęs savivaldybės skundą.

Teismo dokumentuose nurodoma, kad agentūra priėmė tris sprendimus dėl pažeidimų, kuriais skyrė 3,94 mln. eurų sankciją savivaldybei - tokią sumą ES lėšų ji turėtų grąžinti.

Teismas sprendė, kad yra pagrindas pakeisti vieną sprendimą, kuriame nustatyta 4,97 mln. eurų korekcija projekto išlaidoms sumažinta iki beveik 829 tūkst. eurų.

„Tokio pobūdžio pirkimų pažeidimas, kai vertinimo etape keičiami pasiūlymai, Europos Komisijos pripažintas kaip vienas iš dažniausių, už kuriuos įprastai taikoma pakankamai didelė finansinė korekcija - 25 proc. nuo pirkimo kainos. Ji gali būti švelninama atsižvelgiant į konkretaus atvejo aplinkybes. Teismo vertinimu, siurblio keitimas pasiūlymo etape negali būti laikomas tik formaliu pažeidimu, tačiau, jis viso pirkimo kontekste pinigine išraiška nėra didelis, todėl finansinė korekcija už jį turi būti 5 proc. nuo finansavimo sumos“, - rašoma teismo nutartyje.

Tuo tarpu kitus du sprendimus, kuriais galiausiai savivaldybės prašoma grąžinti 3,94 mln. eurų, teismas panaikino ir įpareigojo CPVA spręsti dėl jų iš naujo. Šie sprendimai turėtų būti peržiūrėti, atsižvelgiant į pirmojo sprendimo sumažinimą.

„Konstatuotina, kad skundas tenkintinas iš dalies: vienas sprendimas keistinas už du pažeidimus taikant bendrą 5 proc. finansinę pataisą nuo sutarties vertės - 829 tūkst. eurų, o antras ir trečias sprendimai naikintini, įpareigojant CPVA priimti naują sprendimą apie grąžintinas lėšas“, - rašoma teismo nutartyje.

Ją dar galima skųsti per 30 dienų Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

Šių metų pradžioje CPVA nusprendė, jog Klaipėdos savivaldybė turi grąžinti dalį ES lėšų dėl prieš dvejus metus pastatyto baseino projekto pažeidimų.

Klaipėdos baseino statyboms iš viso buvo skirta apie 12 mln. eurų ES paramos, tačiau po Valstybės kontrolės atlikto audito ir rekomendacijų, CPVA dar kartą patikrino projektą ir nustatė pažeidimus, todėl nurodė grąžinti dalį ES lėšų.

Savivaldybė sprendimus apskundė teismui.

Baseiną už 16,6 mln. eurų statė įmonės „Axis industries“ vadovaujamas konsorciumas. Nuo naujojo baseino atidarymo išaiškėjo projekto trūkumai, kurie iki šiol nėra pašalinti, dėl to savivaldybė Klaipėdos apygardos teismui yra pateikusi ieškinį rangovams dėl šių trūkumų pašalinimo. Rangovė teigia atsisakius taisyti defektus, ne jie atsirado ne dėl jos, o projektuotojų ir valdytojų kaltės.

Klaipėdos baseinas greta „Švyturio“ arenos atidarytas 2018 metų birželio pradžioje.

Trijų aukštų pastatas suskirstytas į keturias zonas: plaukimo, nardymo, sporto ir SPA procedūrų. Jame veikia dešimt takelių, 50 metrų ilgio ir 25 metrų pločio baseinas su kilnojamu dugnu, devynių metrų gylio nardymo šachta.

Pagal koncesijos sutartį, 15 metų baseiną valdo bendrovė „Klaipėdos baseinas“, jos savininkai taip pat valdo Klaipėdos „Švyturio“ areną bei Kauno „Girstučio“ baseiną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas