Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Turto bankas rengs koncepciją, ką daryti su Lukiškių kalėjimu

Vyriausybė trečiadienio pasitarime pavedė valstybės įmonei Turto bankas organizuoti Lukiškių kalėjimo pastatų ir teritorijos panaudojimo koncepcijos parengimą ir iki 2020 m. vasario 28 d. pateikti parengtą koncepciją svarstyti Vyriausybei.
Lukiškių kalėjime
Lukiškių kalėjime / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Turto bankas turės darbus derinti su Teisingumo ministerija, Finansų ministerija, Ekonomikos ir inovacijų ministerija, Kultūros ministerija ir Vilniaus miesto savivaldybe.

Finansų ministerija siūlė, kad koncepcijoje turėtų būti pateiktos galimos Lukiškių kalėjimo pastatų ir teritorijos panaudojimo alternatyvos ir preliminarūs jų įgyvendinimo kaštai bei nauda.

Anot teisingumo ministro Elvino Jankevičiaus, siekiama, kad buvęs Lukiškių kalėjimas būtų racionaliai išnaudotas, kadangi objektas yra didelis ir reikšmingas. Jis patikina, kad pastatas nebus uždarytas, kadangi juo domisi tiek visuomenė, tiek užsienio turistai ar filmų kūrėjai.

„Iki tol Kalėjimų departamentui pavaldžios įstaigos organizuos gyventojų patekimą į kalėjimą – pastatas tą pusmetį bus įveiklintas“, – tikina ministras.

Lukiškių kalėjimo pastatų kompleksas pastatytas 1901-1904 metais, nugriovus toje pat vietoje nuo XIX a. pirmos pusės stovėjusį kalėjimą, kuris nebeatitiko to laikmečio technikos ir higienos reikalavimų. Buvo pastatytas terminuoto laisvės atėmimo bausmės kalėjimas nuteistiesiems, tardymo kalėjimas suimtiesiems, administracinis pastatas su butais kalėjimo viršininkui, jo padėjėjams, prižiūrėtojams, virtuvės pastatas, kepykla, pirtis, skalbykla, ūkiniai pastatai, mūrinė siena, juosianti visus pastatus, rašoma pažymoje.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Lukiškių kalėjime
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Lukiškių kalėjime

1905 metais buvo pastatyta pravoslavų Šv. Mikalojaus Stebukladario cerkvė. Per visą kalėjimo egzistavimo laikotarpį komplekso paskirtis nesikeitė, keitėsi tik pavadinimai. 1992 metais kompleksas pavadintas Vilniaus tardymo izoliatoriumi-kalėjimu, o nuo 2000 metų vadinamas Lukiškių tardymo izoliatoriumi-kalėjimu.

Šiuo metu 2 ha ploto teritorijoje išsidėstę 6 Lukiškių kalėjimo pastatų komplekso statiniai: kalėjimo pastatas, kalėjimo-ligoninės pastatas, gamybinis pastatas, administracinis pastatas, Šv.Mikalojaus Stebukladario cerkvės pastatas, teritoriją juosianti tvora ir kontrolinis perėjimo postas. Visas kompleksas yra valstybės saugomas istorinis, architektūrinis, dailės paveldas.

2019 m. liepos 2 d. Lukiškių tardymo izoliatorius-kalėjimas buvo oficialiai uždarytas.

Birželio pabaigoje, pusmečiu paankstinus Lukiškių kalėjimo iškėlimą, išvežti paskutiniai čia laikyti suimtieji ir nuteistieji. Šiemet iš čia iškelta beveik 600 asmenų.

Teisingumo ministro patarėja Rita Grumadaitė anksčiau 15min informavo, kad buvusio Lukiškių kalėjimo erdvėje planuojama sukurti vizualinių, scenos menų, startuolių ir kūrybinių industrijų klasterį.

„Vilniaus pataisos namai neturi galimybių rengti didžiulio visuomenės susidomėjimo sulaukusias ekskursijas. Lukiškių kompleksą planuojama perduoti valstybės įmonei „Mūsų amatai“ prie Kalėjimų departamento, kuriai bus pavesta organizuoti šią paslaugą. Viename iš buvusio kalėjimo pastatų ketinama įsteigti muziejų, kuris būtų įtrauktas į ekskursijų maršrutą“, – anksčiau sakė R.Grumadaitė.

Liepos 8 dieną įvyko Teisingumo ministerijos organizuota diskusija, kurioje valdininkai, verslininkai ir visuomenininkai diskutavo, ką daryti su tuščiais pastatais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas