Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vaikų šeimynai butą perkanti Vilniaus savivaldybė sulaukė priekaištų: ar tai racionalu?

Vilniaus taryba ketina tvirtinti sprendimą pirkti butą Bitininkų g. Butas didelis, kainuos 124 tūkst. eurų, o jame įsikurs 8 vaikų šeimyna. Atrodytų, sprendimas toks, kad ir kritikuoti nėra už ką. Tačiau tame name gyvenantys vilniečiai turi savų įtarimų. Esą butas didelis ir brangus, tad jie neatmeta tikimybės, jog kaip socialinis būstas nugyventos patalpos vėliau bus pigiai parduotos.
Namas Bitininkų g. 4
Namas Bitininkų g. 4 / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Vilniaus tarybos trečiadienio posėdžio darbotvarkėje numatyta, kad politikai svarstys sprendimą pirkti „Vilniaus miesto savivaldybės nuosavybėn iš savininko butą su rūsiu (plotas 136,53 kv. m) Bitininkų g. 4-1, Vilniuje, už 124 tūkst. eurų“.

Šis butas nebus socialinis, kuriame nuolat keisis gyventojai, tvirtina savivaldybė.

„Vilniaus miesto savivaldybė planuoja pirkti butą su rūsiu Bitininkų g. 4-1, kuriame apsigyventų sostinės vaikų socialinės globos namų „Gilė“ 8 vaikų šeimyna. Pirkimas neskelbiamų derybų būdu gali būti atliekamas, jeigu iš anksto yra žinoma konkreti nekilnojamųjų daiktų buvimo vieta, nekilnojamieji daiktai atitinka perkančiosios organizacijos poreikius ir kitos alternatyvos to neužtikrina“, – teigiama savivaldybės pateiktame komentare.

Kaimynai turi abejonių

Šiame Jeruzalėje esančiame name gyvenantys vilniečiai abejoja tokio sprendimo racionalumu ir turi klausimų savivaldybei. Visų pirma todėl, kad nelabai ir žino, kas jų name po to, kai butą nupirks savivaldybė, įsikurs. Gyventojai iš pradžių svarstė, kad tai bus tiesiog socialinis būstas, o ši mintis gerokai nustebino juos – butas didžiulis, todėl brangus.

Bitininkų g. 4 namo butų savininkų bendrijai vadovaujantis Žilvinas Misevičius teigė manąs, kad jų name esantys butai yra tiesiog per brangūs socialiniam būstui įkurdinti.

„Pirmą kartą girdžiu, kad tokio ploto butas būtų perkamas kaip socialinis. 136,5 kv. m, jis yra nelikvidus, jeigu būtų lengva, turbūt savininkas būtų jį seniai pardavęs. Mūsų name tokius didelius butus labai sunku parduoti, jų yra ne vienas. Ignoruoti beglobių vaikų negalima, kaip tik reikia užjausti ir padėti, bet man pats savivaldybės veiksmas nėra aiškus“, – sakė Ž.Misevičius.

Nesinori, kad tai būtų kažkoks triukšmas, betvarkė, – tikino Ž.Misevičius

Jis pripažino, kad tarp gyventojų būta įvairių spėlionių, kodėl toks butas yra perkamas. Gal net kas nors vėliau esą norės jį pigiai nusipirkti, kai nugyventu butu savivaldybė nuspręs atsikratyti, juk nebūtinai naujieji gyventojai turtą labai saugos.

„Nesinori, kad tai būtų kažkoks triukšmas, betvarkė“, – tikino Ž.Misevičius, pabrėždamas, kad savivaldybė galėtų ir racionaliau naudoti mokesčių mokėtojų pinigus – kitur įsigyti butą pigiau arba rinktis namą, patogesnį gyventi tokiai šeimynai.

Tačiau pavarčius nekilnojamojo turto pardavimo skelbimus internete rasti butą, kuris tiktų įsikurti šeimynai su 8 vaikais, nėra lengva. Ypač už panašią sumą, kiek ketina savivaldybė sumokėti už butą Bitininkų gatvėje – 124 tūkst. eurų. Butai yra arba brangesni, arba juose per mažai miegamųjų ir pan.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Namas Bitininkų g. 4
Luko Balandžio / 15min nuotr./Namas Bitininkų g. 4

Rasti tinkamą butą – sunku

Vilniaus vicemeras Gintautas Paluckas, kuruojantis socialinius klausimus savivaldybėje, 15min teigė, kad butų pirmiausia ieškoma ne konkrečioje vietoje, o tinkamų tokio dydžio šeimynai.

„Paprastai tariant, turi būti du santechniniai mazgai, trys ar keturi kambariai ir pan. Kiek tokie butai kainuoja, nustato rinka. Ir matydami tokius skelbimus specializuotuose skelbimų portaluose tiesioginiu neskelbiamų derybų būdu susisiekiame su pardavėjais ir stengiamės nupirkti“, – apie procedūrą sakė vicemeras.

Jo teigimu, viešųjų pirkimų būdu nupirkti butų yra neįmanoma, nes pardavėjai nelaukia, kol praeis šeši mėnesiai ir būstas bus įsigytas, todėl niekas tokių pasiūlymų net neteikia.

„Turime patirties socialinių būstų pirkime, kai skelbiame konkursą, kas nori, pateikia siūlymus, ir esame pasiruošę nupirkti bet kada daugiau nei 90 butų. Procedūra vyksta jau antrą kartą. Vieną kartą niekas nieko nepasiūlė, antrą kartą dabar pasiūlė 9 butus. Šitaip mes ieškosime ilgai“, – kalbėjo G.Paluckas.

Jeigu kažkas turi pasiūlymų, kur galima rasti tokį butą – tik geresnį ir pigesnį, savivaldybė mielai tą būstą nupirks, tikino vicemeras.

„Vaikų globos įstaigų pertvarka jau eina į pabaigą, čia yra paskutiniai 4-5 butai, dar ne visi nupirkti. Tai jeigu turi pasiūlymų kaimynai ar visuomenė, mes imtumėmės juos rimtai svarstyti. O po to prasidės kiti dalykai – bus ieškoma būstų ir savarankiško gyvenimo namams lengvesnę (tiek psichinę, tiek fizinę) negalią turintiems asmenims. Tai irgi bus institucijų skaldymas, decentralizavimas, kad žmonės gyventų arčiau visuomenės“, – teigė vienas Vilniaus vadovų.

Vaikų globos įstaigų pertvarka jau eina į pabaigą, čia yra paskutiniai 4-5 butai, dar ne visi nupirkti, – sakė G.Paluckas.

Butų buvo ieškoma nuo 2015 metų. Vilniaus savivaldybės teigimu, nuo 2017 m. spalio vaikų namų „Gilė“ atstovai apžiūrėjo 37 būstus, kurie galėjo tikti vaikų šeimynoms apsigyventi bendruomenėje. Tik du būstai iš visų apžiūrėtų atitiko vaikų būstui bendruomenėje keliamus reikalavimus – namas Ūlos g. 1 ir butas Bitininkų g. 4-1.

G.Paluckas irgi kartoja, kad rasti tinkamą būstą labai sunku. Tokių butų Vilniuje yra labai mažai, o namai dažnai gąsdina savo kaina. O ir pardavėjai neretai nelinkę laukti, kol savivaldybė įgyvendins procedūras, kitus paveikia ir kaimynai.

„Tos šeimynos gyvena tvarkingai, kaip bet kuri normali, daugiavaikė šeima. Būna, kad vaikai patriukšmauja, bet proto ribose. Daugiavaikių šeimų Vilniaus mieste yra tikrai daug, šios šeimynos niekuo nesiskiria nuo tradicinių šeimų“, – užtikrino vicemeras.

Vilniaus m. sav. nuotr./Vaikai po pamokų
Vilniaus m. sav. nuotr./Vaikai po pamokų

Pertvarka baigiama

Sostinės savivaldybė tvirtina, kad Vilnius pirmasis Lietuvoje dar 2015 m. ėmėsi vaikų globos namų pertvarkos ir išformuoja jau trečius iš keturių sostinėje buvusių vaikų globos namų. Nuo reorganizacijos pradžios, išformuojami treji vaikų globos namai – „Minties“, „Žolyno“ ir baigiama reorganizacija „Gilėje“.

Nuo 2017 m. spalio vaikų namų „Gilė“ atstovai apžiūrėjo 37 būstus, kurie galėjo tikti vaikų šeimynoms apsigyventi bendruomenėje. Tik du būstai tiko.

„Likę Antakalnio globos namai, kuriuose dabar globojami 36 vaikai, pakeis savo veiklos specifiką – išėjusius iš globos namų jaunuolius mokys savarankiško gyvenimo. Išformuotų vaikų namų pastatus savivaldybė efektyviai naudoja vaikų lopšeliams-darželiams įkurti.

Šių metų vaikų globos sistemos pertvarkai Vilniaus miesto savivaldybė biudžete yra numačiusi net 6,9 mln. eurų. Tai 1,3 mln. eurų daugiau nei praėjusiais metais (5,6 mln. eurų). 4,6 mln. eurų yra skiriama nevyriausybinių organizacijų teikiamoms socialinėms paslaugoms vaikams, pagalbai įtėviams ir globėjams, darbui su šeimomis, patiriančiomis socialinės rizikos veiksnius“, – teigia Vilniaus savivaldybė.

Dar 2014 m. rugpjūtį dvi Vilniaus „Žolyno“ vaikų socialinės globos namų šeimynos apsigyveno bendruomenėje, savivaldybei priklausančiuose butuose Vydūno g. (šiandien ten gyvena dvi 7 ir 8 vaikų šeimynos). 2016 m. vasarį trečia Vilniaus „Žolyno“ vaikų socialinės globos namų šeimyna apsigyveno bendruomenėje, savivaldybei priklausančiame name Džiaugsmo g. (šiuo metu ten gyvena 7 vaikai).

Kadangi savivaldybė daugiau būstų, tinkamų vaikų globos namų šeimynai įsikurti bendruomenėje, neturėjo, buvo ieškoma jį nuomoti ar pirkti. Būstų savininkai nuomoti savo butus ar namus vaikų šeimynoms atsisakė, beliko juos pirkti.

8 vaikų šeimynai įsigytas namas Ūlos g., rekonstruojamame pastate Vilkpėdės g. kitąmet įsikurs dar viena 8 vaikų šeimyna. Įsigijus butą Bitininkų g. čia irgi gyvens 8 vaikai.

2016 m. buvo įsigyti du butai bendruomenėje: bute Buivydiškių g. pernai sausį įsikūrė 7 vaikų šeimyna iš Vilniaus „Žolyno“ vaikų socialinės globos namų, o bute Vydūno g. pernai balandį įsikūrė 8 vaikų šeimyna iš ten pat.

2017 m. lapkritį paskutinė 4 asmenų Vilniaus Žolyno vaikų socialinės globos namų šeimyna įsikūrė savivaldybei priklausančiame bute Savanorių pr.

Šiais metais pradėta Vilniaus vaikų socialinės globos namų „Gilė“ pertvarka. 8 vaikų šeimynai įsigytas namas Ūlos gatvėje, rekonstruojamame šiuo metu pastate Vilkpėdės gatvėje kitąmet įsikurs dar viena taip pat 8 vaikų šeimyna. Įsigijus butą Bitininkų gatvėje čia irgi gyvens 8 vaikai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas