Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Valdas Adamkus susirūpino statybomis šalia Misionierių vienuolyno

Prezidentas Valdas Adamkus kreipėsi į aukščiausias Lietuvos valdžios institucijas, į Valstybinę kultūros paveldo komisiją ir kitas už paveldo apsaugą atsakingas įstaigas, išreikšdamas susirūpinimą dėl daugiabučių statybų šalia Vilniaus misionierių vienuolyno statinių ansamblio. 
Valdas Adamkus
Valdas Adamkus / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Vilniaus misionierių bažnyčios ansamblis yra išskirtinis XVIII a. baroko architektūros paveldo pavyzdys Senamiestyje. Būtų gaila, jeigu nauji statiniai negrįžtamai pažeistų ansamblio panoramą. Parodykime, kad vertiname Vilniaus senamiesčiui UNESCO suteiktą Pasaulio kultūros paveldo objekto pripažinimą. Globokime, tvarkykime ir saugokime Misionierių bažnyčios ansamblį ir jo aplinką ateities kartoms“, – rašoma Prezidento Valdo Adamkaus kreipimesi.

Laiškas adresuotas Seimo Pirmininkui Viktorui Pranckiečiui, Ministrui Pirmininkui Sauliui Skverneliui, kultūros ministrei Lianai Ruokytei-Jonsson, Valstybinės kultūros paveldo komisijos pirmininkei Evelinai Karalevičienei, Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos generalinei sekretorei Astai Junevičienei bei Vilniaus merui Remigijui Šimašiui.

Valstybinė kultūros paveldo komisija birželį kreipėsi į Generalinę prokuratūrą dėl projekto teisėtumo. Komisijos teigimu, Kultūros paveldo departamento parengtas Misionierių vienuolyno statinių ansamblio specialusis paveldosaugos planas sudarė sąlygas plėtoti statybas Vilniaus istorinio centro – UNESCO Pasaulio paveldo vietovės – teritorijoje.

Generalinė prokuratūra birželio viduryje kreipėsi į Vilniaus miesto apylinkės teismą, o rugpjūčio pabaigoje Statybos inspekcija pranešė baigusi tyrimą ir nustačiusi, kad statybos leidimas projektui sostinės senamiestyje išduotas neteisėtai, ir paprašiusi teismo Generalinės prokuratūros inicijuotoje byloje statybas sklype Subačiaus g. 20 stabdyti. Inspekcija byloje, iki šiol dalyvavusi trečiuoju asmeniu, siekia tapti ieškove.

Ikiteisminį tyrimą dėl galimo piktnaudžiavimo derinant „Misionierių sodų“ projektą yra pradėjusi Specialiųjų tyrimų tarnyba. Į ją kreipėsi Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija, kuriai kilo įtarimų dėl vystytojų naudai inspekcijos Vilniaus departamente priimtų sprendimų.

Rugpjūčio pabaigoje ir rugsėjo pradžioje Vilniaus miesto apylinkės teismas nusprendė, kad greta buvusio Misionierių vienuolyno plėtojamo prestižinių būstų projekto statyba gali būti tęsiama – buvo atmesti Statybų inspekcijos bei Generalinės prokuratūros prašymai taikyti laikinąsias apsaugos priemones. Prokurorai šį sprendimą yra apskundę.

„Misionierių namai“ sostinės Subačiaus gatvėje iki 2019 metų pabaigos planuoja rekonstruoti 9,5 tūkst. kvadratinių metrų ploto statinius ir įrengti ten apie 100 butų. Plėtojant projektą numatyta 1978 metais statytą ligoninę rekonstruoti į atskirus namų komplekso korpusus, vietoje slėptuvės suformuoti viešąją erdvę. Taip pat ketinama rekonstruoti Vaikelio Jėzaus prieglaudos korpusą.

Buvusios ligoninės pastatus su 1 hektaro ploto valstybinės žemės nuomos teise „Misionierių namai“ iš sostinės savivaldybės įsigijo 2007 metais beveik už 16 mln. eurų.

15min duomenimis, bendrovę „Misionierių namai“ per Kipre registruotą kompaniją „HJKM Holdings Limited“ valdo Gruzijos verslininkas Romanas Pipia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito