Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Valdžia panaikino dalį verslo leidimų statybininkams, pokyčių sulauks auklės ir nuomojantys būstą

Vyriausybė panaikino dalį verslo liudijimų, pagal kuriuos anksčiau galėjo dirbti apdailininkai, elektrikai bei įvairias sistemas įrengiantys asmenys. Pokyčiai įsigalios nuo kitų metų liepos 1 dienos. Tačiau Lietuvos statybininkų asociacijos (LSA) nuomone, sąrašo taisymai nėra iki galo teisingi, nes ne visas veiklas šis nutarimas palies. Beje, verslo liudijimai panaikinti ir autoservisų bei auklių paslaugoms.
Projektas „Liv_in Vilnius“
Statybos / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Vyriausybė lapkričio pabaigoje nutarė, kad nuo kitų metų vidurio pagal verslo liudijimą negalės dirbti asmenys, kurie atlieka apdailos darbus, įrengia vandentiekio, šildymo ir oro kondicionavimo sistemas. Taip pat įrengia elektros sistemas pastatuose, montuoja elektros įtaisus ir juos remontuoja.

Tačiau šiame sąraše liko pastatų valymo po statybų darbai bei specialieji statybos darbai (statybvietės paruošimas, stogų dengimas, pamatų klojimas, mūrijimo, betonavimo, hidroizoliaciniai darbai, pastolių ir darbo platformų statymas ir ardymas, dūmtraukių įrengimas), išskyrus pastatų ir kitų statinių apdailos ir remonto darbus.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Statybos
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Statybos

LSA nuomone pokyčių kryptis yra labai teisinga ir sveikintina.

„Verslo liudijimai yra smulkaus verslo forma, tačiau dėl neteisingo reguliavimo statybos veikla yra masiškai vykdoma pagal verslo liudijimus, nors didžioji dalis nėra joks smulkus verslas. Tokiu būdu nemokami valstybei mokesčiai bei nesąžiningai konkuruojama su kitais, didesnę mokestinę ir administracinę naštą patiriančiais, rangovais“, – rašoma 15min atsiųstame komentare teigia LSA teisininkas Andrius Raščius.

Tačiau A.Raščiaus teigimu, šie sąrašo taisymai nėra iki galo teisingi, nes iš jo yra išbraukti smulkiausi statybos darbai (apdailos, remonto), tačiau palikta stambiausių statybos darbų grupė (statybvietės paruošimas, stogų dengimas, pamatų klojimas, mūrijimo, betonavimo, hidroizoliaciniai darbai, pastolių ir darbo platformų statymas ir ardymas, dūmtraukių įrengimas).

„Tokiu būdu pakeitimai iškraipo statybos darbų esmę ir smulkaus verslo reguliavimo logiką, kadangi pati smulkiausia statybos veikla išbraukiama iš smulkaus verslo sąrašo, o pati stambiausia šiame sąraše – paliekama, nors turėtų būti atvirkščiai“, – konstatuoja A.Raščius.

Jo nuomone, fiziniam asmeniui su verslo liudijimu galėtų būti leidžiama atlikti tik elementarius statybos darbus, kurių atlikimas yra paprastas ir sąlyginai saugus (pvz., apdailos darbus: dažymas, plytelių klijavimas ir pan.), kas atitinka vieno žmogaus galimybes, individualios veiklos ir smulkaus verslo esmę.

Vyriausybė taip pat panaikino verslo liudijimus būsto nuomai, kai nuomojama daugiau nei vienas vienetas. Nuo šiol verslo liudijimą teks mokėti už vieną nuomojamą būstą.

PLAČIAU SKAITYKITE: Valdžia ruošia staigmeną nuomojantiems būstą su verslo liudijimu: du butai – du liudijimai

Verslo liudijimai panaikinti ir auklėms bei autoservisų paslaugoms.

PLAČIAU SKAITYKITE: Valdžia nusprendė paauklėti aukles – nori atimti verslo liudijimus

Finansų ministerijos teigimu, pakeitimai nutarime susiję su Šešėlio struktūrinę reformą įgyvendinančiais Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo (GPMĮ) pakeitimais, kurie leidžia iš pajamų atskaityti sumas už atliktas pastatų, lengvųjų automobilių remonto ir vaikų priežiūros paslaugas.

„Atitinkamai „veidrodiniu“ principu buvo peržiūrėtas veiklų sąrašas ir parengtas nutarimas. Atsižvelgiant į tai, nesiūlyta iš veiklų sąrašo braukti tų veiklų, kurių naudai patirtos išlaidos negalės būti atskaitomos iš gyventojų pajamų“, – aiškino Finansų ministerija.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Statybos
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Statybos

Anot jos, GPMĮ pakeitimai numato galimybę gyventojams nuo 2019 m. patirtomis išlaidomis už įsigytas automobilių, pastatų remonto ir vaikų priežiūros paslaugas susimažinti savo apmokestinamąsias pajamas.

„Tokie GPMĮ pakeitimai buvo parengti, siekiant sudaryti paskatas perkant paslaugas srityse, kuriose, mokesčių administratoriaus duomenimis, yra nustatyta didžiausia šešėlio rizika, prašyti apskaitos dokumentų ir kartu taip sudaryti prielaidas geresniam gyventojų pajamų mokesčio surinkimui.

Atsižvelgiant į tai, nutarimu siekiama užtikrinti, kad gyventojų pajamos, gautos vykdant pastatų, automobilių remonto ir vaikų priežiūros veiklas, būtų apmokestinamos, taikant bendrąsias apmokestinimo taisykles, kai mokestis mokamas nuo veiklos rezultato, o ne fiksuoto dydžio pajamų mokesčiu“, – 15min atsiųstame komentare teigia Finansų ministerija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas