Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Pieštuko“ darbuotojai antrą savaitę – be kondicionieriaus: įkaito iki 37 laipsnių

Vilniaus Geležinio Vilko gatvėje esančiame verslo centre, pramintame „pieštuku“, jau antrą savaitę darbuotojai kaista nekondicionuojamose patalpose. Kai kuriose jų oro temperatūra dieną pasiekia ir 37 laipsnių šilumos. Nekilnojamojo turto bendrovės „Hanner“ valdybos pirmininkas Arvydas Avulis apgailestauja, kad šaldymo mašina sugedo per pačias karščiausias dienas ir teigia, kad įrenginys bus pakeistas kuo greičiau.
Verslo centras sostinės Geležinio Vilko gatvėje
Verslo centras sostinės Geležinio Vilko gatvėje / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

16 aukštų stiklinį „dangoraižį“ Geležinio Vilko gatvėje, dar vadinamą „pieštuku“, „Hanner“ pastatė prieš 18 metų, 2001 metais.

Skundžiasi, kad neįmanoma dirbti

Į 15min kreipėsi pastate dirbantis žmogus, kuris tikino, kad kondicionieriai visame pastate neveikia jau antra savaitė. Vėdinimas išsijungė birželio 5 dieną.

„Kiekvieną savaitę žadama, kad bus sutvarkytos šaldymo mašinos (lyg ir jas reikia keisti). Užsakytos naujos, važiuoja. Žadėjo, kad bus iki šio trečiadienio, o dabar lyg nusikelia iki birželio 19 dienos. „Hanner“ atvežė pastatomų vėjelių ir kelis kondicionierius, bet jų labai mažai“, – aiškino į redakciją parašęs skaitytojas.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Verslo centras sostinės Geležinio Vilko gatvėje
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Verslo centras sostinės Geležinio Vilko gatvėje

Anot jo, jo kabinete temperatūra siekia apie 34 laipsnius šilumos, o pas kolegas siekia beveik 40 laipsnių.

„Ypač sunku dirbti, kai tiesioginė saulė šviečia, o vėjelis visai nieko negaivina, tik stumdo šiltą orą. Žmonėms sunku dirbti, susikaupti, sukasi galva, muša prakaitas, atėjęs į darbą iškart būnu suprakaitavęs. Neįmanoma dirbti“, – sakė jis.

15min skaitytojo nuotr./Oro temperatūra verslo centre Žvėryne
15min skaitytojo nuotr./Oro temperatūra verslo centre Žvėryne

A.Avulis: įrenginį stengiamės pakeisti kuo greičiau

„Hanner“ valdybos pirmininkas A.Avulis 15min tikino, kad šio pastato problemą įmonė sprendžia „ir dieną, ir naktį“. Jis patikino, kad dedamos visos pastangos, kad situacija bent kiek pagerėtų.

„Labai gerai įsivaizduoju, ką reiškia sėdėti tokiame karštyje. Šiandien sėdėjau pusę dienos teisme, kuriame irgi nėra jokio kondicionavimo, todėl puikiai įsivaizduoju ir suprantu tuos žmones. Su jais kiekvieną dieną bendraujame po kelis kartus, vežame mobilius kondicionierius, nupirkome ventiliatorių, kad bent kažkiek pagerintume ir spręstume tą problemą“, – sakė jis.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Arvydas Avulis
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Arvydas Avulis

Įmonės vadovas apgailestavo, kad įranga sugedo per karčiausias dienas. Anot A.Avulio, iš pradžių buvo bandoma sutvarkyti šaldymo įrenginį, kviesti meistrai „iš visų geriausių Vilniaus kompanijų“, tačiau įrenginio „atgaivinti“ nepavyko.

„Dabar labai operatyviai pavyko nupirkti naują šaldymo mašiną Italijoje. Ji jau vežama link Lietuvos. Tikimės, kad šią savaitę ji pasieks Vilnių, o kitos savaitės pirmadienį ar antradienį pavyks sumontuoti. Jau dabar pradedame ruošti pamatą, demontuojame senus įrenginius ir ruošiame, kad kai tik atvažiuos nauja mašina, ji būtų nedelsiant pajungta. Sutarta su įmonėms, kad jos dirbs dieną naktį, jog šitas dalykas būtų nedelsiant sutvarkytas“, – tvirtino pašnekovas.

Biure – ne daugiau kaip 28 laipsniai

Naujienų agentūra BNS trečiadienį pranešė, kad besitęsiant kaitrai Valstybinė darbo inspekcija (VDI) teigia gaunanti vis daugiau skundų dėl netinkamų darbo sąlygų. Anot inspekcijos, blogiausia padėtis dėl darbo sąlygų stebima prekybos centruose veikiančiose mažose parduotuvėlėse.

„Žmonės skambina nuolat – skambina darbdaviai, skambina darbuotojai“, – BNS sakė VDI Nelaimingų atsitikimų ir profesinių ligų skyriaus vyriausioji darbo inspektorė Rita Zubkevičiūtė.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Verslo centras sostinės Geležinio Vilko gatvėje
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Verslo centras sostinės Geležinio Vilko gatvėje

Anot jos, pagrindinis darbuotojų nusiskundimas – per didelis karštis patalpose, tuo metu darbdaviai klausia, kaip organizuoti darbą lauke vidurdienį.

VDI teigimu, leistina oro temperatūros riba darbo vietoje priklauso nuo jo fizinio sunkumo. Dirbant biure, kai darbas nereikalauja didelės fizinės įtampos, šiltuoju metų laikotarpiu temperatūra turi būti ne didesnė nei 28 laipsniai, tačiau jeigu darbas yra fiziškai sunkus, temperatūra negali siekti daugiau nei 26 laipsnių.

15min skelbė, kad artimiausiomis dienomis Lietuvoje prognozuojama 36 laipsnius sieksianti kaitra, laukiama absoliutaus birželio karščio rekordo. Hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, ketvirtadienį temperatūra gali šoktelti iki 36 laipsnių karščio. Karščiausia turėtų būti Alytaus apskrityje, Trakuose, Šalčininkuose, Vilniuje. Vėsiausia – iki 32 laipsnių – bus vakarinėje šalies dalyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas