Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vietoje Š.Marčiulionio viešbučio iškilusiame daugiabutyje siūlo virš 9 tūkst. nuolaidas

Nekilnojamojo turto plėtros bendrovė „YIT Lietuva“ sostinės Raitininkų gatvėje pirmojo etapo butams pasiūlė 9,5 tūkst. eurų nuolaidą. Tiesa, teigiama, kad tai ne karantino pasekmė, o tiesiog norima išparduoti paskutinius butus.
Projekto „Raitininkų sodas“ antras etapas
Projekto „Raitininkų sodas“ antras etapas / Bendrovės vizualizacija

Prieš kelerius metus nuolaidos nekilnojamojo turto rinkoje buvo įprastas reiškinys. Buitinė technika, nemokama vieta automobiliui, keliais tūkstančiais sumažinta buto kaina ar skrydis sraigtasparniu – nustebinti galėjo tik išraiška. Tačiau pastaraisiais metais pirkėjų derybinė galia pradėjo mažėti, vis mažiau plėtotojų teikdavo akcijas ar nuolaidas. Tuo galėjo įsitikinti ir šių eilučių autorė.

PLAČIAU SKAITYKITE: 15min eksperimentas: perkame butą Vilniuje per paklausos piką

Dėl šios priežasties „YIT Lietuva“ pasiūlyta 6–9 tūkst. nuolaida butui stipriai išsiskiria. Pavyzdžiui, 179,1 tūkst. eurų kainavęs trijų kambarių būstas dabar siūlomas už 170,1 tūkst. eurų.

Ekrano nuotr./„YIT Lietuva“ projekte siūlomos butų nuolaidos
Ekrano nuotr./„YIT Lietuva“ projekte siūlomos butų nuolaidos

Išparduoda likučius

Nors dėl susiklosčiusių aplinkybių atrodytų, kad tai – karantino pasekmė, pati bendrovė aiškina tiesiog norinti išparduoti likučius.

„2019 metų viduryje baigtame „Raitininkų sodo“ projekto pirmajame etape yra likę tik keli butai, kuriems ir taikoma speciali kainodara. Tai, kad pabaigus projektą paskutiniams likusiems butams taikome ypatingas kainas, – įprasta praktika, leidžianti visą dėmesį sutelkti į kitus projektus ar jų etapus. Šiuo atveju „Raitininkų sodo“ pirmame projekto etape likusiems neparduotiems butams nuolaidos buvo numatytos ir paskelbtos dar gerokai iki karantino pradžios. Iš tiesų, situacija šalyje ypatinga, tačiau „YIT Lietuva“ tęsia pradėtus darbus ir projektus įgyvendina laikydamasi tiek numatyto plano ir terminų, tiek visų Sveikatos apsaugos departamento rekomendacijų“, – 15min aiškino Jurga Vilkenė, „YIT Lietuva“ NT rinkodaros ir pardavimų skyriaus vadovė.

Ekrano nuotr./„YIT Lietuva“ projekte siūlomos butų nuolaidos
Ekrano nuotr./„YIT Lietuva“ projekte siūlomos butų nuolaidos

Anot jos, nors praėjusias savaites buvo jaučiamas ženklus rinkos sulėtėjimas, tačiau pardavimai nėra sustoję. Be to, pastebima, kad susidomėjimas būstais po truputį aktyvėja. Tiesa, prie situacijos teko prisitaikyti ir pasiūlyti butus apžiūrėti bekontakčiu būdu, o su statybomis susijusius techninius ir teisinius klausimus sprendžia vaizdo skambučiais.

Ekrano nuotr./„YIT Lietuva“ projekte siūlomos butų nuolaidos
Ekrano nuotr./„YIT Lietuva“ projekte siūlomos butų nuolaidos

Ne visi plėtotojai gali leisti kainą

„Inreal“ grupės analitiko Tomo Sovijaus Kvainicko teigimu, šiuo konkrečiu atveju yra siūloma 5 proc. nuolaida, ir jos laikotarpis nėra kažkuo išskirtinis.

„Praėjusiais metais, balandžio pirmosiomis dienomis „YIT Kausta“ šiam projektui taikė 3 proc. nuolaidą“, – tikino jis.

Ekrano nuotr./„YIT Lietuva“ projekte siūlomos butų nuolaidos
Ekrano nuotr./„YIT Lietuva“ projekte siūlomos butų nuolaidos

T.S.Kvainicko nuomone, dabartinė nuolaida yra didesnė ir tam galimos dvi priežastys: tiek neapibrėžtumas dėl COVID-19, tiek faktas, jog šiame projekto etape liko vos keli butai.

„Ne paslaptis, kad vystytojų pelnas „slypi paskutiniuose butuose“, nes būtent juos pardavus įrašai daromi juodu rašalu (pelnas). Rinkai pradedant stagnuoti ir nesant užtikrintiems, kaip keisis situacija per artimiausius kelis mėnesius, geriau suteikti kelių tūkstančių eurų nuolaidą, nei likti su dideliu nerealizuoto būsto sandėliu. Pažymėtina, kad šiuo metu vystomame antrame šio projekto etape tokios nuolaidos nėra taikomos“, – sakė jis.

„Inreal“ nuotr./Tomas Sovijus Kvainickas
„Inreal“ nuotr./Tomas Sovijus Kvainickas

T.S.Kvainicko nuomone, NT rinkos situacija priklausys tiek nuo kovos su pandemija sėkmės, fiskalinės ir monetarinės politikos rezultatų, gyventojų lūkesčių pokyčio, komercinių bankų veiksmų. Be to, ar pasipils nuolaidų lietus, analitiko vertinimu, priklauso nuo kiekvieno vystytojo situacijos.

„Vieni nori užbaigti projekto realizavimą paspartindami paskutinių butų pardavimą, kiti galbūt susiduria su finansavimo problemomis, treti labiau netikri dėl ateities“, – aiškino pašnekovas.

Be to, T.S.Kvainickas atkreipė dėmesį, kad per praėjusią krizę buvo vystytojų, kurie savo projektuose kainų nemažino. Nors jų pardavimai ir užtruko, tačiau taip buvo išlaikytas būsto prestižas.

„Daugiau nuolaidų pasiūlymų tikėtina sulaukti niekuo neišsiskiriančiuose projektuose. Tačiau svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad būsto kaina nėra sudaryta vien iš vystytojo pelno, tad nesant realios finansinės grėsmės dviženklės nuolaidos sutinkamos tik labai retais atvejais“, – tikino jis.

15min primena, kad Suomijos koncernui priklausanti „YIT Lietuva“ nuo 2017 metų pabaigos įgyvendina projektą „Raitininkų sodas“.

Pirmuoju etapu įmonė įrengė 102 butus ir 16 komercinių patalpų, antruoju planuota 110 butų bei 5 komercinės patalpos. Skelbta, kad antrojo etapo darbų pabaiga planuojama 2021 metų vasarą.

Iki tol šioje teritorijoje veikė legendinio krepšininko Šarūno Marčiulionio viešbutis ir krepšinio akademija. Viešbutis „Šarūnas“ Raitininkų gatvėje veikė nuo 1992 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas