Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vilniaus priemiestis ar... Molėtai: kodėl vis daugiau šeimų renkasi juos

Tik 45 minutės iki Vilniaus, miesto privalumai, o tuo pačiu – ramybė, saugi, švari, estetiška aplinka. Geros mokyklos ir jokių eilių į darželius. Tokius argumentus vardija svarstantys investuoti į nekilnojamąjį turtą (NT) Molėtuose. Pastaruosius metus stebėta tendencija Molėtų krašte pirkti antrąjį nekilnojamą turtą – savaitgalio poilsiui ar atostogoms – pamažu kinta.
Molėtai
Molėtai / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Karantinas parodė, kokia vertybė ištrūkti į gamtą

Kalbėdamas apie pasikeitimus užmiesčio nekilnojamojo turto segmente, NT ekspertas Gintaras Urbonavičius šį sezoną prilygino anomalijai: jei ankstesniais metais susidomėjimo sodybomis ar užmiesčio namais bumai būdavo pavasarį ir rudenį, nemažesnis susidomėjimas išliko ir karantininę žiemą bei šią vasarą.

„Karantinas aiškiai parodė, kokia vertybė galimybė ištrūkti į gamtą, užuot užsidarius tarp keturių sienų. Susidomėjimas NT Molėtų užmiestyje neslūgo visus metus, nebeatsimenu, kada toks buvo, gal tik prieš krizę“, – konstatavo G.Urbonavičius.

Pasak jo, NT rinka Molėtų mieste ir rajone labai skiriasi. Mieste ir 5-7 kilometrų aplink jį statomi gyvenamosios paskirties pastatai. Plečiasi vadinamasis „norvegų“ kvartalas pietinėje Molėtų pusėje, kuriame, dažniausiai ūkio būdu, gyvenamuosius namus statosi emigracijoje gyvenantys ar iš jos grįžę jauni žmonės. Nors naujų daugiabučių Molėtuose, galima sakyti, nėra, „Dauniškio statyba“ įgyvendino projektą Molėtų centre, kai seną bendrabutį pavertė daugiabučiu su komercinės paskirties patalpomis pirmame aukšte. „Sakyčiau, gana sėkmingas projektas“, – komentavo NT rinkos ekspertas.

Vienareikšmiškai rinktųsi miestelį

„Pastaruoju metu šiek tiek suaktyvėjusi ir gamybinės, komercinės, paslaugų paskirties nekilnojamojo turto rinka šiame krašte. Didėjančią paklausą siečiau ir su prasidėjusia kelio A14 Vilnius-Utena rekonstrukcija. Sutvarkytas kelias dar labiau priartins Molėtus prie Vilniaus ir darys jį patrauklesnį tiek gyvenimui, tiek verslui“, – mano G.Urbonavičius.

Nekilnojamuoju turtu šiame krašte vis aktyviau domisi vyresnio amžiaus žmonės. Senąjį būstą pardavę Vilniuje, naująjį perka Molėtuose, o dėl NT kainų skirtumo likusias lėšas pasilieka kitiems poreikiams.

„Jeigu reikėtų rinktis tarp Vilniaus priemiesčio ir Molėtų, aš vienareikšmiškai rinkčiausi miestelį. Pats asmeniškai 8-9 metus iš Molėtų važinėjau dirbti į Vilnių, kai dukros buvo mažos. Gyvenant priemiestyje sudėtinga logistika – vaikų vežiojimas į darželius, mokyklas, būrelius, o miestelyje viskas pasiekiama pėsčiomis. Aš išvažiuodavau į darbą Vilniuje, žmona dirbo Molėtuose, o dukros moksleivės pačios eidavo į mokyklą, būrelius. Puiki sporto bazė, teniso kortai, naujas aikštynas, dabar statomas plaukimo baseinas, yra menų mokykla, rekonstruoti kultūros namai, atvažiuoja teatralai, pagaliau, patys vykstam į Prahą, Varšuvą pasiklausyti atlikėjų, kurie apskritai į Lietuvą neužsuka“, – privalumus vardijo G.Urbonavičius.

Pagrindinės didesnių investicijų į NT prielaidos, jo nuomone, verslo plėtra, darbo vietų kūrimas, nes susisiekimas su sostine geras, infrastruktūra – puiki. „Bus verslų, bus darbo vietų, bus ir gyventojų, kurie norės pirkti namus, butus, – sako G.Urbonavičius, pridurdamas, kad gyvenamojo būsto daugiabučiuose paklausa ir dabar viršija pasiūlą, nes jų nedaugėja, rinka uždara.

Akcentuoja garsenybių kaimynystę

NT eksperto įsitikinimu, Molėtai pagal patrauklumą dabar lenkia Trakus, kurie vienareikšmiškai pirmauja pagal kainas, tačiau susidomėjimas Molėtų rajonu didesnis ir parduodamų NT objektų, G. Urbonavičiaus žiniomis, čia taip pat daugiau, nekalbant apie pajūrį, kuriame viskas kitaip.

„Trakų rajone, kur nekilnojamas turtas brangiausias, NT pardavėjai akcentuoja garsenybių kaimynystę. Man tai kelia šypseną, nes Molėtų rajone jų nė kiek ne mažiau, tik gal labiau saugančių savo privatumą, todėl nesiviešinančių. Vakar pas vienus buvau, tai sakė net gerai kaimynų nežinantys – sodyba jiems kaip galimybė atsitraukti, tarsi pabėgti nuo visų“, – lygino G.Urbonavičiaus.

Pasiūlys sklypų privatiems namams su miesto komunikacijomis

Molėtų savivaldybės Architektūros ir teritorijų planavimo skyriaus vedėjas Gediminas Putvinskas Molėtus visų pirma mato kaip patrauklią gyvenimo vietą jaunoms šeimoms ir vyresniems žmonėms, kurie, sulaukę pensinio amžiaus, norėtų ramesnės, saugesnės, gražesnės aplinkos.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gediminas Putvinskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gediminas Putvinskas

„Tiek jaunoms šeimoms, tiek vyresnio amžiaus žmonėms Molėtuose – maksimaliai pritaikyta infrastruktūra: įrengtos rekreacinės zonos, takai pasivaikščiojimams, nuožulnūs nusileidimai. Daug gamtos, švarus oras, ramybė, o tuo pačiu – čia pat sostinė. Baigus kelio Vilnius-Utena rekonstrukciją, pasiekti Vilnių bus dar greičiau ir tai, be abejo, padidins investuotojų į nekilnojamąjį turtą Molėtuose aktyvumą“, – įsitikinęs G.Putvinskas.

Šeimoms svarbus vaikų saugumas, švietimo paslaugų lygis, kuris Molėtuose, palyginti su visa Lietuva, yra labai neblogas. Vaikų darželiuose vietų yra, pastatai renovuoti, sutvarkyta aplinka. Molėtuose gyvenantiems ir dirbantiems jauniems specialistams pirmam būstui įsigyti savivaldybėje numatyta parama.

„Molėtuose planuojamos investicijos į vieną kitą daugiabutį, numatytos vietos kotedžams, tad galėtume siūlyti jas investuotojams į NT“, – sakė Molėtų savivaldybės Architektūros ir teritorijų planavimo skyriaus vedėjas.

Sulaukus europinių fondų paramos miesto inžineriniams tinklams įrengti, planuojama baigti formuoti gatves ir pasiūlyti kelias dešimtis sklypų individualiems namams statyti su miesto komunikacijomis. „Tai padaryti vien iš miesto biudžeto lėšų būtų sunku“, – pripažino savivaldybės atstovas.

Butus išgraibstė per pora mėnesių

„Dideliame mieste, jei turi du ar daugiau vaikų, kol ryte išvežioji juos į ugdymo įstaigas, užtrunki gerą valandą ar pusantros, paskui, jei būreliai skirtingi, tiek pat laiko po pietų. Gyvenant didmiestyje, daug laiko sugaištama vien kelyje, o pas mus viskas kompaktiška“, – lygino G.Putvinskas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gediminas Putvinskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gediminas Putvinskas

Kiek pats gyvena Molėtuose, pašnekovas mato, kad tikrai nėra gyvenamojo būsto pertekliaus, ypač – naujos statybos būstų. „Pernai renovavus seną pastatą, pakeitus jo paskirtį į gyvenamąją, nauji butai buvo išgraibstyti per pora mėnesių. Nekilnojamojo turto vystytojas neseniai pastatė keletą kotedžiukų ir, kiek žinau, taip pat greitai visus išpirko. Naujų daugiabučių Molėtuose kol kas nesiryžtama statyti. Visgi, reikia įvertinti, kad Molėtuose žemės kaina visai kita – kur Vilniuje nupirkti teritoriją daugiabučiui, kur Molėtuose. Pas mus palankesni NT mokesčiai, o jei pirmą būstą statosi jauna šeima, prieš tai neturėjusi savo būsto, gauna kompensacijas“, – atkreipė dėmesį G.Putvinskas.

Savivaldybės architektūros ir teritorijų planavimo skyriaus vedėjas prognozuoja, kad kad NT projektų plėtra Molėtuose – tik laiko klausimas, nes Vilniuje su NT statyba darosi vis sudėtingiau, mažėja teritorijos, kažkiek pamažėjusi gyventojų perkamoji galia. „NT vystytojai turėtų pamažu persiorientuoti į rajonus, kuriuose geresnė gyvenimo kokybė“, – mano G.Putvinskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas