Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vilniaus savivaldybė savo turtui rengia po 5–8 aukcionus: daugumoje būstų gyventi neįmanoma

Balandį Vilniaus savivaldybė ketina surengti 19 elektroninių aukcionų, kuriuose mėgins parduoti savo nekilnojamąjį turtą – buvusius socialinius butus. Ar tai pavyks, abejoja net ir patys aukcionų rengėjai, nes butai dažniausiai yra netinkami gyventi, todėl siekiant juos parduoti surengiama ir po 5–8 aukcionus. Tiek pat kartų mažinama ir pradinė šių objektų kaina.
Parduodamas butas S.Moniuškos g. 32-10
Parduodamas butas S.Moniuškos g. 32-10 / Vilniaus sav. nuotr.

Vartant skelbimus Vilniaus savivaldybės interneto svetainėje, kur pristatomas viešo aukciono būdu parduodamas nekilnojamasis turtas, kyla klausimas: kas gali tokiuose butuose gyventi? Tik vienas kitas atrodo toks, kurį galėtum norėti įsigyti, tačiau daugumai aukcione parduodamų būstų reikia didžiulio remonto.

Centre, bet apleisti

Štai du butai Krokuvos g. 32 – 9 ir 10. Mediniame name, pirmame aukšte, praktiškai miesto centre, pastate, kuris nėra įrašytas į Kultūros vertybių registrą, tačiau yra valstybės saugomos nekilnojamosios kultūros vertybės – Vilniaus senamiesčio, vizualinės apsaugos poziono teritorijoje ir valstybės saugomos nekilnojamosios kultūros vertybės – Senojo miesto vieta su priemiesčiais teritorijoje. O tai reiškia, kad remonto darbus teks derinti su atsakingomis institucijomis.

Abiejų butų bendras plotas yra kiek daugiau nei 70 kv.m, pradinė pardavimo kaina – 55 tūkst. eurų. Kiek reikės dar investuoti į remontą ir kokie kaimynai laukia šiame name, jau teks aiškintis pačiam pirkėjui.

Vilniaus sav. nuotr./Parduodami du butai Krokuvos g. 32 – 9 ir 10
Vilniaus sav. nuotr./Parduodami du butai Krokuvos g. 32 – 9 ir 10

Dar vienas pasiūlymas – 56,86 kv. m butas S.Moniuškos g. 32-10, medinio namo mansardoje. Šis būstas yra Žvėryne, tad vieta labai patraukli.

Vilniaus sav. nuotr./Parduodamas butas S.Moniuškos g. 32-10
Vilniaus sav. nuotr./Parduodamas butas S.Moniuškos g. 32-10

Tik va pats butas tai ne itin, be to, dėl jau minėtos vietos patrauklumo tvarkymo darbus teks planuoti atsargiai, nes tai saugoma Vilniaus dalis. Pradinė kaina – 61,9 tūkst. eurų.

Kitas pasiūlymas – kiek šviesesnis butas Daugėliškių g. 12B-6, irgi mediniame name, pirmajame aukšte. Už 37,41 kv. m prašoma pradinė kaina yra 24,8 tūkst. eurų.

Vilniaus sav. nuotr./Daugėliškių g. 12B-6 butas
Vilniaus sav. nuotr./Daugėliškių g. 12B-6 butas

Ši gatvė yra kiek atokiau nuo miesto centro, jungianti Kalvarijų ir Krokuvos gatves, tačiau yra valstybės saugomos nekilnojamosios kultūros vertybės – Šnipiškių dalies, vadinamos Skansenu, teritorijoje. Tad remontą irgi reglamentuos teisės aktai.

Skanseno teritorijoje yra ir Giedraičių g. 23A pirmas butas – 67,26 kv. m patalpos šiuo metu atrodo tikrai baisiai, tad norint gyventi čia teks įdėti daug darbo ir pinigų. O ir pradinė šio buto kaina nėra tokia jau maža, siekia 49,6 tūkst. eurų.

Vilniaus sav. nuotr./Giedraičių g. 23A-1
Vilniaus sav. nuotr./Giedraičių g. 23A-1

Gana šviesus, nors ir apleistas butas ir Naujininkuose esančioje Pumpurų gatvėje. 24 namo trečias butas parduodamas už 23,9 tūkst. pradinę kainą, jo plotas – 54,84 kv. m.

Vilniaus sav. nuotr./Parduodamas butas Pumpurų g. 24-3
Vilniaus sav. nuotr./Parduodamas butas Pumpurų g. 24-3

Turbūt blogiausiai iš parduodamų balandį butų atrodo Kauno g. 19A esančio namo dalis. Viduje apleista, krosnis išgriauta, tapetai nuplėšyti, kampai supeliję. Tačiau šio nekilnojamojo turto savininkui priklausys ir priskirtas 0,0127 ha sklypas.

Vilniaus sav. nuotr./Kauno g. 19A esančio namo dalis
Vilniaus sav. nuotr./Kauno g. 19A esančio namo dalis

Jo naudojimo būdas nurodomas gyvenamosios teritorijos, naudojimo pobūdis – mažaaukščių gyvenamųjų namų statybos. Namo dalį su sklypu siūloma įsigyti už 23169 eurų pradinę kainą.

Netinkami gyventi

Visi šie aukcionui pateikti butai neatrodo labai viliojančiai. Vilniaus savivaldybė pripažįsta, kad ir pirkėjų sulaukti nėra taip lengva. Kaip teigė Turto departamento vyriausioji patarėja Raminta Ramanauskienė, dauguma parduodamų objektų yra butai, kurie perimti iš SĮ „Vilniaus miesto būstas“.

„Jie yra labai apleisti, netinkami gyventi ir reikalauja investicijų. Būtent dėl to, kad jie yra netinkami gyventi ir netikslinga juos remontuoti, „Vilniaus miesto būstas“ ir grąžina juos savivaldybei pardavimui.

Kadangi, kaip ir visi iš „Vilniaus miesto būsto“ perimti butai, Naujininkuose ir Šnipiškėse esantys objektai nėra patrauklūs, dažnai aukcionai neįvyksta 5-8 kartus. Tačiau vadovaujantis teisės aktais sumažinus pradinę pardavimo kainą, butus pavyksta parduoti. T. y., pardavinėjame ir kainą atitinkamai mažiname, kol tuos butus nuperka. Tokių butų pirkėjai paprastai yra fiziniai asmenys, kurie neturi finansinių galimybių įsigyti butus naujos statybos gyvenamuose pastatuose arba gretimuose butuose gyvenantys asmenys“, – teigė R.Ramanauskienė.

Butai yra labai apleisti, netinkami gyventi ir reikalauja investicijų. Būtent dėl to „Vilniaus miesto būstas“ ir grąžina juos savivaldybei pardavimui.

2019 m. sausio-kovo mėn. įvyko 16 butų el. aukcionų. Tad vargu, ar balandį pavyks įgyvendinti visus 19 numatytų aukcionų. Kaina nustatoma atsižvelgus į turto vertinimą, kurį Vilniaus savivaldybės administracija užsako prieš parduodant objektus.

Tačiau sudaryti sąlygų norintiems įsigyti visą namą Vilniaus savivaldybė negali. „Jeigu parduodama pastato dalis, tai savivaldybė gali parduoti tik savo dalį, nes kita dalis priklauso privatiems asmenims. Pastato dalis paprastai reiškia, kad yra du (trys ar keturi) atskiri objektai, kurių savininkai yra skirtingi. Savivaldybė savo nuosavybėje esančią pastato dalį gali parduoti tik per el. aukcionus“, – teigė Turto departamento vyriausioji patarėja.

Vilniaus sav. nuotr./Kauno g. 19A esančio namo dalis
Vilniaus sav. nuotr./Kauno g. 19A esančio namo dalis

Kiek tokio turto yra ar bus Vilniaus mieste, kurį savivaldybei teks pardavinėti, nežinoma.

„Tik atlaisvinus socialinį būstą ir specialiai komisijai nusprendus, kad jis netinkamas gyventi ir netikslinga jį remontuoti (daug kainuos, bet niekas nesutiks jame gyventi, nes šildoma malkomis ir/ar nėra vandentiekio, butas yra sename mediniame name, jo mansardoje ir kt.), butai ruošiami pardavimui per el. aukcionus“, – tvirtino savivaldybės atstovė.

Už šį turtą aukcionuose gauti pinigai keliauja į Vilniaus miesto savivaldybės biudžetą, nėra taip, kad jie būtų skirti konkrečiam tikslui, tarkim, pirkti kitus socialinius būstus. Pastaruosius savivaldybė perka iš savo ir Europos Sąjungos lėšų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas