Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vilniaus Žirmūnų gyventojų klausimas: ar miesto centre reikia dar daugiau degalinių?

Žirmūnų gyventojai stebisi – jų rajone veikia jau ne viena degalinė, tačiau išduotas leidimas statyti naują. Visai arti Vilniaus centro, beveik Neries pakrantėje. Pirštu žirmūniečiai beda į sostinės savivaldybės administracijos direktorių, kuris atšaukė ankstesnį sprendimą teritoriją perimti visuomenės reikmėms. Tačiau, pasirodo, šio sumanymo atsisakyta nusprendus perimti sklypą ant Tauro kalno.
Vilniuje planuojama „Orlen“ degalinė
Vilniuje planuojama „Orlen“ degalinė / „Adora LT“

Degalinė ir plovykla

Praėjus trims dienoms po merų rinkimų Vilniaus miesto savivaldybė išdavė leidimą statyti degalinę ir automatinę automobilių plovyklą Žirmūnuose, šalia VRM kultūros, pramogų ir sporto rūmų. Tokią informaciją prieš kelias dienas paskelbė portalas manozirmunai.lt.

Šiame sklype planuojama „Orlen“ degalinė, teritorija priklauso UAB „Adora LT“, kuri ir užsakė būsimų statinių projektą. „Šiam sklypui yra parengtas ir patvirtintas detalusis planas, kuriame numatyta degalinės statyba. Vadovaudamasi detaliojo plano sprendiniais bendrovė šiuo metu projektuoja degalinę“, – pernai lapkritį 15min teigė „Adora LT“ atstovas Simonas Lyvas.

Įvažiavimas į objektą numatomas iš Olimpiečių gatvės. Kitoje žiedinės sankryžos Žirmūnų g. pusėje, Sporto gatvėje, veikia „Circle K“ degalinė, kurioje taip pat įrengta automobilių plovykla.

Nesupranta sprendimo

Tačiau Žirmūnų gyventojų šis planas nežavi. Akvilė teigė besistebinti, kodėl buvo atšauktas sumanymas sklypą perimti visuomenės reikmėms, o tai savo įsakymu padarė P.Poderskis.

„Tai ne tik pačių procedūrų klausimas, bet ir miesto ateities po 20–30 metų matymas, ar degalinės yra tie objektai, kurie turi būti miesto centre? Esu vilnietė, politikoje nedalyvauju, bet tokie sprendimai kelia neviltį. Žirmūnuose yra ypač daug degalinių, todėl dar vienos atsiradimas šioje vietoje kelia daug klausimų. Visas pasaulis kalba apie taršą, o Vilnius priima sprendimą, palankų ne aplinkai, o benzino verslui“, – klausimus dėl miesto ateities kėlė Akvilė.

Viešame projekto aptarime dar lapkritį Žirmūnų bendruomenė pateikė savo pastabas dėl šio sklypo Žirmūnų g. 1T užstatymo.

Teiginiai, kodėl jie nepritaria degalinės ir automatinės automobilių plovyklos atsiradimui buvo tokie, kad šis objektas didins žemutinės Žirmūnų dalies taršą, triukšmo lygį ir spūstis, turės neigiamos įtakos šalia esančiai rekreacinei zonai. Taip pat stabdys VRM rūmų plėtrą, kenks Vilniaus Senamiesčio vizualiajam patrauklumui, Neries krantinės šlaitui, terasoms.

„Adora LT“/Vilniuje planuojama „Orlen“ degalinė
„Adora LT“/Vilniuje planuojama „Orlen“ degalinė

Tačiau sklypo savininkas UAB „Adora LT“, atsakydama į gyventojų pretenzijas, daugumą argumentų neigė. Kaip rašo manozirmunai.lt, bendrovės rašte teigiama, kad planuojami statiniai nėra dideli, skirti esamam transporto srautui aptarnauti, todėl reikšmingos įtakos generuojant papildomus transporto srautus neturės. Tad esą nėra pagrindo teigti, kad pastačius komercinį objektą reikšmingai padidės oro užterštumas.

Dėl Neries kranto šlaitų, viršutinių terasų bendrovė tvirtina nieko pasakyti negalinti, nes jų liesti neketina. Taip pat žadama, kad degalinės statiniai neužstos Senamiesčio vaizdo, kad ir iš kurio svarbesnio apžvalgos taško žiūrėtum.

Žirmūnuose yra ypač daug degalinių, todėl dar vienas atsiradimas šioje vietoje kelia daug klausimų, – sakė Akvilė.

Šioje Vilniaus vietoje pagal miesto bendrąjį planą statyti degalinę nedraudžiama, o ir 2014 metų liepos 4 d. savivaldybės sprendimas paimti šį sklypą visuomenės poreikiams neteko galios – jį atšaukė, kaip jau minėta, P.Poderskis.

Nukonkuravo Profsąjungų rūmai

Pats Vilniaus savivaldybės administracijos direktorius tvirtina, kad teritorijų planavimo dokumentų rengimas jam priklauso pagal teisės aktus. Taip pat būtent savivaldybės administracijos direktorius ar kiti savivaldybės viešojo administravimo subjektai savo priimtus teisės aktus gali sustabdyti ir juos pakeisti ar panaikinti.

Šiuo atveju planuota, kad minėtą sklypą ketinta perimti visuomenės reikmėms rengiant apie 8,66 ha teritorijos tarp Žirmūnų gatvės ir Neries upės detalųjį planą – tai turėjusi būti teritorija socialinei infrastruktūrai, skirtai visuomenės poreikiams.

Tačiau 2018-ųjų pradžioje Vilniaus miesto taryba nusprendė visuomenės reikmėms perimti sklypą ant Tauro kalno, kur stovi Profsąjungų rūmai. Čia planuojama statyti Nacionalinę koncertų salę. Todėl nutarta, kad antrojo sklypo paėmimas visuomenės reikmėms nėra tikslingas.

„Adora LT“/Vilniuje planuojama „Orlen“ degalinė
„Adora LT“/Vilniuje planuojama „Orlen“ degalinė

„Nagrinėjamame žemės sklype galioja sklypo Žirmūnų g., prie Vidaus reikalų ministerijos kultūros ir sporto rūmų, detalusis planas, pagal kurio sprendinius sklype gali būti statoma degalinė, t. y. detaliajame plane nustatytas sklypo naudojimo būdas – komercinės paskirties objektų teritorijos“, – sakė P.Poderskis.

Jo teigimu, sprendimas neperimti sklypo buvo priimtas įvertinus tarybos išreikštą valią, kuris sklypas mieste bus reikalingas visuomenės poreikiams socialinei infrastruktūrai plėsti, kultūros objektams statyti (įrengti) ir eksploatuoti, bei priimtas planavimo organizatoriaus – administracijos direktoriaus, t. y. kompetenciją turinčio asmens.

Ar reikalinga degalinė šioje Vilniaus vietoje, P.Poderskis skubotai daryti išvadų teigė negalįs.

„Vystytojas turi sklypą, jame galima statyti degalinę. Ar jos tokioje miesto vietoje reikia, yra labiau politinis, o ne teritorijų planavimo klausimas. Gal tai galėtų būti pirmoji degalinė tik elektromobiliams? Juk tokių anksčiau ar vėliau reikės“, – svarstė P.Poderskis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas