Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilnius kitą kartą tikisi C.Ronaldo pasiūlyti geresnį stadioną: pateiktas pasiūlymas, kur gauti pinigų

Vilnius vis dar nepraranda vilties turėti stadioną, į kurį nebūtų gėda ar bent jau nejauku įsileisti tokias pasaulines futbolo žvaigždes kaip praėjusią savaitę su Portugalijos rinktine viešėjęs Cristiano Ronaldo. Konkursą statyti daugiafunkcį kompleksą ant Šeškinės kalno laimėjusi bendrovė „Axis Industries“ pateikė atnaujintą projektą su siūlymu, iš kur būtų galima gauti pinigų projektui.
Nacionalinis stadionas
Nacionalinis stadionas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Nacionalinio stadiono griaučiai jau nebeilgai stovės ant Šeškinės kalno, primindami apie prieš daugiau nei 30 metų pradėtą statyti, bet niekaip nepabaigiamą nacionalinį stadioną. Vilniaus savivaldybė tikisi dar šį rudenį pasirašyti sutartį su konkursą laimėjusia koncerno „Icor“ bendrove „Axis industries“.

Pasiūlė finansuotoją

Bendrovė pirmadienį paskelbė pateikusi patobulintą komplekso projektą.

„Axis Industries“ išplatintame pranešime teigiama, kad Vilniaus miesto savivaldybei pateiktas atnaujintas projektas, kuriuo į projekto finansuotojo poziciją siūlomas didžiausias Baltijos šalyse privataus kapitalo fondų valdytojas „BaltCap“. Pasiūlymas pateiktas paaiškėjus, kad projekto įgyvendinimui nebus skiriamas anksčiau planuotas ES struktūrinių fondų finansavimas.

Nacionalinio stadiono vizualizacija
Nacionalinio stadiono vizualizacija

Apie tai, kad ieškoma finansavimo šaltinių ir deramasi su neįvardijamu rizikos kapitalo fondu, Vilniaus savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis BNS sakė praėjusią savaitę.

„Projekto finansavimo sudėtyje nebelikus ES lėšų, kurios garantavo projekto patikimumą, mes siūlome įtraukti finansuotoją, kuris užtikrintų finansinius sutarties įsipareigojimus, projekto tvarumą ir skaidrumą. „BaltCap“ sutinka prisiimti Vilniaus miesto savivaldybės mokėjimų riziką. Pasitelkęs pasaulinę tokių projektų finansavimo praktiką, „BaltCap“ fondas visu 100 procentų rūpintųsi projekto finansavimu“, – pranešime cituojamas konsorciumo atstovas, „Axis Industries“ generalinis direktorius Mantas Galdikas.

„Axis Industries“ pasiruošę

Fondas užtikrintų, kad „Axis Industries“ konsorciumas gautų lėšas iš karto po to, kai bus pastatytas daugiafunkcis kompleksas ir nacionalinis futbolo stadionas, o savivaldybė su fondu atsiskaitytų per ilgesnį laikotarpį. Toks variantas, anot M.Galdiko, konsorciumui priimtinas.

„BaltCap“ įsitraukimui į projektą reikalingos šio fondo ir Vilniaus miesto savivaldybės sutarimas dėl abiem pusėms priimtinų finansavimo sąlygų.

15min ir Vilniaus savivaldybės nuotr./Vienas iš nacionalinio stadiono projektų ir esamo griaučiai
15min ir Vilniaus savivaldybės nuotr./Vienas iš nacionalinio stadiono projektų ir esamo griaučiai

„Preliminariai galiu patvirtinti, kad šio projekto ilgalaikio finansavimo partnerio pozicija atitinka mūsų fondo nuostatas ir galimybes. Mes turime įrankių, leidžiančių finansuoti didelės apimties ir ilgo laikotarpio infrastruktūros objektus. Be to, jei pasitelktume tarptautinių finansinių institucijų skolintą kapitalą, galėtume pasiūlyti pigiausią tokio tipo projekto finansavimo modelį. Tai galėtų tapti precedentu kitiems svarbiems Lietuvai projektams įgyvendinti“, – sakė „BaltCap Infrastructure Fund“ valdytojas Šarūnas Stepukonis.

M.Galdiko teigimu, „Axis Industries“ yra pasiruošusi tuoj pat pradėti daugiafunkcio komplekso ir nacionalinio futbolo stadiono statybų darbus.

Konsorciumą, su kuriuo šiuo metu derasi daugiafunkcio komplekso komisija, sudaro „Axis Industries“, kuri rūpintųsi stadiono statybomis ir vystymu, UAB „Kauno arena“, kuri konsultuotų stadiono operavimo klausimais, bei architektas Damonas Lavelle (Didžioji Britanija), atstovaujantis tarptautinei architektų kompanijai „Populous“, projektuojančiai UEFA stadionus, ir Lietuvos kompanija „Cloud architektai“.

Savivaldybė kol kas nevertina

Vilniaus savivaldybė bent kol kas savo vertinimo dėl tokio siūlymo nepateikia.

„Vilniaus miesto savivaldybė sveikina potencialų koncesininką su aktyviu tolimesniu dalyvavimu procese, nepaisant visų kliūčių, politinių intrigų, teismų ir stichinių nelaimių. Pasiūlymo turinio komentuoti negalime – tai vėliau padarys jį įvertinusi daugiafunkcio komplekso komisija, sudaryta iš Lietuvos Respublikos Vyriausybės ir Vilniaus savivaldybės atstovų“, – 15min teigė Vilniaus savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Povilas Poderskis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Povilas Poderskis

Daugiafunkcis centras turės ir pavadinimą, dėl kurio kol kas nėra nuspręsta. Tarp siūlymų buvo Vyčio, Romualdo Marcinkaus vardai.

Susikirto premjeras ir meras

Praeitą savaitę, kai Vilniuje su Lietuvos rinktine žaidė Portugalijos nacionalinė rinktinė (nugalėjo pastaroji rezultatu 5:1), vėl garsiai prabilta apie tai, kad neturime nacionalinio stadiono. Premjeras S.Skvernelis pareiškė, kad nacionalinis stadionas bus Kaune, o ne Vilniuje, tačiau jeigu projektą vykdytų Vyriausybė, stadionas sostinėje jau stovėtų.

Į tai atsikirtęs meras Remigijus Šimašius tvirtino, kad jeigu Vyriausybė vykdys savo įsipareigojimus, stadionas Vilniuje vis dėlto bus. 15min patikrino, kuris iš šių politikų sako tiesą, ir paaiškėjo, kad jų abiejų teiginiuose yra tik dalis tiesos.

15min vertinimu, atsakomybę už Nacionalinio stadiono projektą turėtų prisiimti ir Vyriausybė, ir Vilniaus savivaldybė. Tačiau ir S.Skvernelis, ir R.Šimašius bando sumenkinti savo atsakomybę. Vyriausybės atstovė vadovauja 119 kartų posėdžiavusiai bendrai koncesijos konkurso komisijai, kurioje dirba po tris savivaldybės ir Vyriausybės atstovus. Vyriausybė drauge su savivaldybe yra atsakingos už projekto finansavimą. Tuo metu Vilniaus savivaldybė organizuoja ir vykdo stadiono projekto darbus. Tad ir S.Skvernelio teiginyje, kad už projektą atsakinga tik savivaldybė, ir R.Šimašiaus teiginyje, kad projektą vykdo Vyriausybė, yra tik dalis tiesos.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Remigijus Šimašius ir Saulius Skvernelis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Remigijus Šimašius ir Saulius Skvernelis

Kauno S.Dariaus ir S.Girėno stadiono rekonstruojanti Turkijos bendrovė „Kayi Construction“ darbus turėtų užbaigti 2020 metų pavasarį.

Vilniuje konkursas dėl daugiafunkcio komplekso, kuriame bus ne tik stadionas, bet ir daugiau sporto aikščių bei kitų erdvių, baigėsi dar 2017-ųjų pabaigoje, derybos su likusiu vienu dalyviu – 2018 m. spalį. Tačiau teismai su kita bendrove, kuri buvo pašalinta iš konkurso, „Vilniaus nacionaliniu stadionu“ tęsėsi iki šių metų rugpjūčio vidurio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas