Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Viskas, ką reikia žinoti apie radiatorius per renovaciją

Radiatoriai yra šildymo sistemos dalis, tad būna keičiami įgyvendinant daugiabučio namo atnaujinimo projektą. Gyventojai ruošdami investicijų projektą bendrai sutaria dėl montuojamų radiatorių tipo ir gali rinktis iš skirtingų variantų. Be to, esant individualiems poreikiams, gyventojas savo lėšomis gali pasikeisti šildymo prietaisus.
Eurai
Radiatorius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Populiariausias pasirinkimas – konvektoriai

Konvektoriai turi didelį pranašumą jei aplink jį yra daug erdvės ir yra statomas po langais ar šalia jų.

„Dažniausiai yra statomi paprastieji konvektoriai – nuo įprastų radiatorių jis skiriasi tuo, kad šilumą atiduoda ne vien spinduliavimu, tačiau ir konvekcijos būdu. Tokio tipo įrenginių viduje yra plokštelės, tarp kurių cirkuliuoja oras ir taip greičiau sušyla. Konvektoriai turi didelį pranašumą jei aplink jį yra daug erdvės ir yra statomas po langais ar šalia jų. Palei langus leidžiasi šaltas oras, kuris atsiremia į konvektorius, kurie sušildo orą ir neleidžia rasoti langams. Jie dažniausiai yra mažo aukščio, neužima daug vietos ir dėl to yra įrengiami prie didesnių langų“ – technologiją aiškino Vilniaus Gedimino Technikos universiteto asistentas Tautvydas Puidokas.

Brangesnis, bet modernesnis sprendimas

T. Puidoko teigimu, konvektorinius radiatorius su ventiliatoriais verta rinktis, kai yra nedaug vietos ir daug aukštų, siaurų langų. Dažniausiai jie būna įleidžiami į grindis ir tada priverstiniu būdu ventiliatoriais yra keliamas šilto oro srautas. Šie radiatoriai net iki 80 proc. šilumos atiduos konvekcijos būdu, o išspinduliuojama bus tik apie 10-20 proc., kai įprasto konvektoriaus santykis yra, atitinkamai, 60/40 proc.

Iš esmės ventiliatoriai didina radiatoriaus našumą, tačiau sukelia šiek tiek vibracijų ir triukšmo. Yra įprasta, kad miegamuosiuose kambariuose tokie radiatoriai nėra įrengiami, kad nebūtų trikdomas miegas. 

„Taigi, iš esmės ventiliatoriai didina radiatoriaus našumą, tačiau sukelia šiek tiek vibracijų ir triukšmo. Yra įprasta, kad miegamuosiuose kambariuose tokie radiatoriai nėra įrengiami, kad nebūtų trikdomas miegas. Priverstinės konvekcijos radiatoriai yra kiek brangesni už kitus analogus, nes yra sudėtingesnis jų įrengimas. Tiesa, šie radiatoriai užtikrina kur kas geresnę estetiką ir sutaupo erdvę kambaryje” – teigė specialistas, dirbantis VGTU pastatų energetikos katedroje. 

Radiatoriai žmonėms su specialiais poreikiais

Yra dar viena radiatorių rūšis, turinti lygų paviršių ir paremta tik spinduliavimu. Tokius radiatorius lengva valyti – toks sprendimas yra geras šeimoms, turinčioms mažų vaikų, kadangi taip sumažėja dulkių kiekis namuose. Tautvydas Puidokas dėstė, kad tokie šildymo prietaisai labai tinka ligoninėms ir visoms institucijoms, kur būtina išlaikyti kuo švaresnį ir grynesnį patalpų orą. Akivaizdu, kad tai yra didžiulis pliusas ir žmonėms, turintiems alergiją dulkėms.

„Dažniausiai yra statomi tarpinio tipo radiatoriai, kurie didžiąją dalį šilumos išspinduliuoja, o likusią dalį atiduoda konvekcijos būdu ir taip skatina oro judėjimą patalpoje. Visų radiatorių kainos labai priklauso nuo gamintojų, modelių – sunku būtų pasakyti konkrečias tendencijas, kiek kainuoja kiekvieno tipo šildymo įtaisai“ – sakė akademikas.

BETA-mazas
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento