Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Visuomenės tyrimas: kylančios šildymo kainos motyvuoja gyventojus renovuotis

Šildymas kiekvieną sezoną vis labiau brangsta, tai dažną seno daugiabučio gyventoją priverčia susimąstyti ne tik apie būsto renovaciją, bet ir apie atsinaujinančių energijos šaltinių diegimą, siekiant sutaupyti ateityje. Tokią informaciją atskleidė rinkos tyrimų bendrovės atliktas kiekybinis visuomenės nuomonės tyrimas, kurį inicijavo Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA).
Visuomenės tyrimas: kylančios šildymo kainos motyvuoja gyventojus renovuotis
Visuomenės tyrimas: kylančios šildymo kainos motyvuoja gyventojus renovuotis / APVA nuotr.

Atliktame tyrime dalyvavo 1015 nuolatinių gyventojų iš visos Lietuvos, 409 jų – renovuotinų daugiabučių namų gyventojai. Apklausus pastaruosius, paaiškėjo, kad kiek daugiau nei pusė (56 proc.) renovuotinų daugiabučių gyventojų nurodo, kad šildymo kainų augimas skatina juos galvoti apie būsto atnaujinimą.

„Nerenovuotų daugiabučių gyventojai už šildymą moka 2-3 kartus didesnes sąskaitas, nei tie, kurie jau atsinaujino savo gyvenamuosius namus arba gyvena naujos statybos būstuose. Kainoms už šildymą augant, vienintelis būdas žymiai sutaupyti– atnaujinti savo daugiabutį, taip padidinant jo energinį efektyvumą. Pradėjus rūpintis savo namo modernizacija dabar, ateityje nebereikės jaudintis dėl sąskaitų už šildymą“, – teigia APVA direktorius Vytautas Vrubliauskas.

Renovuoti daugiabučius nori dėl įvairių priežasčių

Šiauliuose daugiabučių modernizaciją atstovaujančios bendrovės specialistė Judita Kivyliūtė pastebi, kad gyventojų susidomėjimas renovacija auga dėl įvairių priežasčių, nors sumažėjusios sąskaitos už šildymą yra pagrindinis lūkestis.

„Dažniausiai daugiabučių gyvenamųjų namų gyventojus susimąstyti apie galimybę atnaujinti savo namą paskatina didelės sąskaitos už šildymą ir temperatūrų skirtumas kambariuose ar butuose šildymo sezono metu. Ne ką mažiau svarbi priežastis, skatinanti butų savininkus atnaujinti savo daugiabutį namą, yra siekis kompleksiškai sutvarkyti daugiabučio namo inžinerines sistemas, apšiltinti ir pakeisti stogo dangą, langus, duris“, – pasakoja J. Kivyliūtė.

Specialistė teigia, kad pagrindinis daugiabučių namų gyventojų, pritarusių renovacijai, tikslas – mažesnės sąskaitos už būsto šildymą. Antrasis tikslas – atnaujinti namo techninę būklę ir pratęsti pastato eksploatavimo laiką. Trečiasis – pagražėjusi pastato estetinė išvaizda, pagerėjusi gyvenimo kokybė bei padidėjusi turto vertė.

Auga ne tik šildymo kainos

Klaipėdoje daugiabučių modernizaciją atstovaujančios bendrovės specialistė Vilija Adakauskienė teigia, kad pastaruoju metu gyventojai pastebi ne tik augančias šildymo kainas, tačiau ir kaštų brangimą statybų sektoriuje. Tai kelia sunkumų motyvuojant gyventojus modernizuoti savo daugiabutį.

Jai pritaria Ignas Vaškelis, Utenoje daugiabučių modernizaciją atstovaujančios bendrovės specialistas: „Gyventojai seka ne tik šildymo kainas, bet ir statybos kaštus, kurie šiuo metu auga. Utenoje šildymo kainos vis dar laikosi vienos mažiausių Lietuvoje, tai butų savininkai nepajautė žymaus sąskaitų padidėjimo kaip kituose miestuose, todėl ir susidomėjimas renovacija dėl šios priežasties nedingo.“

Į atsinaujinančius energijos šaltinius gyventojai kol kas žiūri skeptiškai

Atliktas tyrimas parodė, kad net 80 proc. renovuotinų daugiabučių gyventojų, kurie būtų linkę modernizuoti savo būstą, nurodo, kad šildymo kainų augimas skatina juos atnaujinant būstą diegti alternatyvius energijos šaltinius: saulės jėgaines, geoterminį šildymą, šilumos siurblius ir pan.

„Gyventojai į atsinaujinančių energijos šaltinių diegimą žiūri atsargiai. Kol kas mieste turime nedaug daugiabučių, naudojančių alternatyvius energijos šaltinius. Žmonės yra mažai susipažinę su jų teikiamais privalumais ir šiek tiek prisibijo šių technologijų dėl nežinojimo, kas ir kaip bus“, – pasakoja Alytuje daugiabučių modernizaciją atstovaujančios bendrovės specialistė Rita Grigaravičienė.

Renovacijos specialistai sutaria, kad kaimynystėje toks sprendimas retai sutinkamas, nes vis dar yra per mažai realių pavyzdžių, kurie padėtų susipažinti su atsinaujinančių energijos šaltinių teikiamomis naudomis. Kad ir kokius skaičiavimus administratorius pateiktų, butų savininkai vis tik labiausiai pasitiki kaimynų patirtimis. Todėl tikimasi, jog tokių daugiabučių mieste daugės, o kartu ir gyventojų, kurie diegsis aplinkai draugiškus sprendimus.

Daugiau informacijos apie Daugiabučių atnaujinimo (modernizavimo) programą galite rasti: www.betalt.lt arba telefonu 8 614 99699.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas