Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Visuose Lietuvos didmiesčiuose sparčiai kyla nauji verslo centrai

Naujų biurų plėtra, nors ir skirtingais tempais, vyksta visuose trijuose šalies didmiesčiuose: Vilniuje šiemet bus baigti 6, Kaune per artimiausius metus laukiama 6-7 projektų, o Klaipėdoje po ilgos pertraukos įgyvendintas pirmasis biurų projektas, skaičiuoja nekilnojamojo turto paslaugų bendrovė „Ober-Haus“.
Pagrindinės DNB banko būstinės atidarymas.
Pagrindinės DNB banko būstinės atidarymas. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Vilniuje – tikras bumas

Vilniuje šiais metais bus baigti 6 projektai – „Quadrum“, „City“, „135“, „Green Hall 2“, „Highway“ ir „Delta“. Jų naudingas plotas sudarys 82,6 tūkst. kv. m, skelbiama „Ober-Haus“ apžvalgoje.

Kitąmet plėtotojai planuoja dar trylika 69,2 tūkst. kv. m ploto projektų V. Gerulaičio, Saltoniškių, T. Narbuto, Lvovo, Naugarduko, P. Baublio, Liepyno, Mozūriškių, Verkių, Kareivių gatvėse bei Viršuliškių skersgatvyje.

„Didžioji dalis šių projektų jau yra statoma, todėl 2016-2017 metus stebėsime tokias pačias biurų plėtros apimtis, kokios buvo tik 2008-2009 metais. Tuomet sparti biurų plėtra sutapo su pasaulinės finansų krizės pradžia ir lėmė, kad 2008 metų pabaigoje laisvų patalpų lygis sostinėje šoko iki 10 proc., o 2009 metų pabaigoje jau buvo fiksuojamas beveik 18 proc. neužimtumo lygis, kai nuomos kainų lygis per 2009 metus smuko 40 proc.“, – teigia „Ober-Haus“ Vertinimo ir rinkos tyrimų departamento vadovas Saulius Vagonis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Pradėtos verslo centro Saltoniškių gatvėje, Žvėryne statybos
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Pradėtos verslo centro Saltoniškių gatvėje, Žvėryne statybos

Vis dėlto jo nuomone, dabartinėmis ekonominėmis ir rinkos sąlygomis tokio scenarijaus pasikartojimas yra mažai tikėtinas.

„Tvariai kylanti šalies ekonomika ir augantis sostinės investicinis patrauklumas tarptautinių įmonių įsikūrimo požiūriu iki šiol lėmė pakankamai sklandžią naujų projektų realizaciją bei leidžia tikėtis, kad naujai statomi verslo centrai atidarymo dieną irgi bus išnuomoti. Todėl didesnio laisvų patalpų lygio šuolio tikėtis šiais metais neverta. Visgi nuo antrojo pusmečio jau stebėsime ne mažėjantį, bet nuosaikiai augantį laisvų patalpų kiekio augimą“, – teigia S. Vagonis.

I pusmetį Vilniuje naujų verslo centrų nebuvo atidaryta, todėl laisvų patalpų lygis sumažėjo iki 3,5 proc. arba 19 tūkst. kv. metrų.

Narbuto 5
Narbuto 5

„Ober-Haus“ skaičiavimais, nuo 2010 metų, biurų nuomos kainos Vilniuje vidutiniškai išaugo daugiau nei 40 proc., tačiau nuo 2015 metų pabaigos jos mieste iš esmės nesikeičia. Šiuo metu B klasės biurai siūlomi už 8,5-13 eurų už kv. metrą, A klasės – 13,5-16,5 euro už kv. metrą.

„Galima teigti, kad dabartinis ir artimiausiu metu planuojamas pasiūlos ir paklausos santykis suformavo nuomos kainų viršūnę ir mažai tikėtina, kad per ateinančius kelis metus ji galėtų būti pastebimiau viršyta“, – sako S.Vagonis.

Kaunas rengiasi didelėms statyboms

Anot ekspertų, Kaune kol kas investuotojai koncentruojasi į nedidelių administracinių pastatų plėtrą ir po truputį rengiasi didesnių projektų statyboms. Šių metų pradžioje Kauno mieste baigta verslo centro „Neris“ rekonstrukcija, o antrąjį pusmetį Kaune planuojama baigti 5 naujų projektų statybas Vytauto, Taikos, Pramonės, Savanorių prospektuose ir Partizanų gatvėje.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Nekilnojamojo turto bendrovės „Ober–Haus“ Vertinimo ir rinkotyros skyriaus vadovas Saulius Vagonis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Nekilnojamojo turto bendrovės „Ober–Haus“ Vertinimo ir rinkotyros skyriaus vadovas Saulius Vagonis

Iš viso per 2016 metus Kauno miesto biurų rinka pasipildys 11,3 tūkst. kv. m biurų ploto.

„Didesnis biuro patalpų pasiūlos šuolis Kaune planuojamas 2017-2018 metais, kuomet rinkai planuojama pasiūlyti ir didesnių verslo centrų. Per ateinančius kelerius metus Kaune galėtų būti įgyvendinti 6-7 nauji projektai“, – teigia S.Vagonis.

Šie planuojami projektai rinkai galėtų pasiūlyti iki 30 tūkst. kv. metrų biurų ploto.

„Tai būtų didelis postūmis Kauno biurų rinkos plėtrai, nes dabar potencialūs didesni nuomininkai neturi beveik jokio pasirinkimo. Laisvų modernių biuro patalpų lygis Kaune šių metų viduryje sudarė 2,1 proc. arba 2 tūkst. kv. metrų“, – teigiama pranešime.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno biurai
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno biurai

Per pirmąjį pusmetį biurų nuomos kainos Kaune vidutiniškai ūgtelėjo 5 proc. : šiuo metu B klasės biurai siūlomi nuomotis už 6-10 eurų už kv. metrą, A klasės – 10,5-13 eurų už kv. metrą.

Nauji projektai Klaipėdoje

Pirmąjį pusmetį Klaipėdoje Minijos gatvėje baigtos 2 tūkst. kv. m ploto verslo centro „M19“ statybos.

„Nepaisant nuomininkų susidomėjimo naujais biurų projektais, anksčiau pastatyti verslo centrai Klaipėdoje nėra tokie patrauklūs ir bendras laisvų biuro patalpų lygis išlieka aukštame lygyje – antrojo ketvirčio pabaigoje laisvų modernių biuro patalpų lygis sudarė 18,7 proc., o biurų nuomos kainos išliko tokios pačios kaip ir pirmojo ketvirčio pabaigoje – B klasės pastatuose 6-9 eurai už kv. metrą, o A klasės pastatuose – 8,5-12,5 euro už kv. metrą“, – teigiama pranešime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas