Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vonios remontas: kuo skiriasi kokybiškos plytelės nuo nekokybiškų ir kaip jas patikrinti dar prieš perkant?

Vonia – ta būsto patalpa, kurios remontas kainuoja brangiausiai. Tai pripažįsta ir meistrai, ir dizaineriai. Galbūt todėl dažnam naujakuriui kyla noras sutaupyti, tačiau statybininkai perspėja, kad šiuo atveju pasėkmės gali būti labai liūdnos: dėl nekokybiškos hidroizoliacijos galite užpilti kaimynus, o tuomet reikės išdaužyti visas gražiąsias plyteles ir darbus pradėti iš naujo. Su meistrais kalbamės, į ką būtina atkreipti dėmesį prieš remontuojantis vonią.
Apdailos meistro Arūno Lajausko įrengtos vonios
Apdailos meistro Arūno Lajausko įrengtos vonios / A. Lajausko nuotr.

Dizaineriai projektuoja, šeimininkai daro savaip

Vilniuje plyteles klijuojantis Arūnas Lajauskas sako, kad brangiausia susiremontuoti vonią senos statybos būste, nes remonto metu tenka keisti ir vamzdžius.

„Būna, kad vienos vonios įrengimui šeimininkai skiria ir 9000 eurų, tai – apie pusę viso būsto remonto sumos. Kadangi vonios remontas brangus, klientai tikrai dažnai palieka vonią pačiai pabaigai – kai visi kiti kambariai jau suremontuoti. Tačiau racionaliausia būtų pradėti nuo vonios“, – sako pašnekovas.

Mano patarimas: ar brangios, ar pigesnės plytelės – verčiau nemaišykite kelių rūšių plytelių ant vienos sienos. Nes jų storis skiriasi, na, kad ir milimetru – ir jau nepavyksta lygiai suvesti.

A. Lajauskas sako, kad dvi vonios viename būste – kas dabar neretai vaizduojama įvairiuose interjero dizaino žurnaluose – vis dar retenybė. Lietuviai pasitenkina ir vienu vonios kambariu.

„Dizaineriai suprojektuoja, o šeimininkai neįrenginėja tos antros vonios, pasidaro ten kokią nors drabužinę. Dar žmonės renkasi pigesnes plyteles, nei numatė dizaineriai“, – atskleidžia plytelių meistras.

Vidutiniame būste, pasak A. Lajausko, vonios plotas yra 5 kvadratiniai metrai. Meistras rankose yra laikęs plyteles, kurių kaina buvo ir 5, ir 40 eurų už kvadratinį metrą. Tad kokią sumą iš tiesų protinga skirti šiai apdailos medžiagai?

„Klijuodami mes jaučiame plytelės storį ir jos struktūrą. Tikrai pasitaiko, kad klijuoji beprotiškai brangią plytelę, su vardiniu rūbų gamintojo ženklu (taip, ir tokių plytelių būna!), tačiau pagal kokybę tikrai nepagalvotum, kad jos tiek kainuoja. Mano patarimas: ar brangios, ar pigesnės plytelės – verčiau nemaišykite kelių rūšių plytelių ant vienos sienos. Nes jų storis skiriasi, na, kad ir milimetru – ir jau nepavyksta lygiai suvesti. Tuomet ir brangios plytelės išklijuotos atrodo prastai. Iš pirmo žvilgsnio sakytum, kad meistras nemoka klijuoti – tačiau tai priklauso nuo plytelių storio“, – sako A. Lajauskas.

Kaip patikrinti plyteles?

Jo teigimu, kokybiška plytelė turėtų būti bent jau 6-8 milimetrų storio, taip pat tikrindami plyteles galite palyginti dviejų-trijų plytelių storį – ar jis nesiskiria? Dar vienas būdas „testuoti“ plyteles – sudėti jas vieną ant kitos taip, kad liestųsi dekoratyvinemis pusėmis. Jei taip sudėjus plytėlė sukasi ir supasi – tai vėlgi ženklas, kad jos kampai, paviršius nėra lygūs, plytelių klijuotojui kils sunkumų.

„Gali plyteles šlifuoti, tačiau, pavyzdžiui, jei nušlifuosi vieną kampą, kiti trys iškils – lygiai išklijuoti tokių plytelių turbūt nepavyks,“ – sako A. Lajauskas.

Meistras taip pat rekomendavo vadinamąjį dušo pagrindą klijuoti smulkiomis mozaikos plytelėmis – jas naudojat lengviau suformuoti nuolydį. Iš didelio ploto plytelių jį suformuoti sunkiau, Arūnas yra gavęs užklausų šią vonios vietą išgriauti ir įrengti iš naujo dėl užsistovinčio vandens.

„Remontuoti dušo padą kainuoja brangiau, nei įrengti visą vonią naujai“, – perspėja meistras.

A. Lajauskas taip pat nerimauja tuomet, kai būsto šeimininkai nusprendžia taupyti hidroizoliacijai. Tai – darbai, kurių metų plotas aplink vonią ar dušą padengiamas specialiu sluoksniu, neleidžiančiu vandeniui skverbtis giliau.

„Dalis žmonių nori tai pasidaryti patys. Iš pirmo žvilgsnio tai atrodo lengvas darbas, bet jis – labai svarbus. Ir žmonės darosi patys, o vėliau skambina: „Prabėgo vanduo!“. Bet kai prabėgo – ką jau padėsi? Visuomet raginu šeimininkus duoti šį darbą atlikti specialistams, kokybiškai. Kitu atveju gali šlapti sienos, atšokti įvairios apdailos medžiagos“, – sako A. Lajauskas.

Kodėl voniai reikia silikono?

Pašnekovas taip pat ragina nepamiršti visų vonios kampų patepti silikonu. Dalis žmonių nutaria, kad šio darbo nereikia, nors tūtelė silikono kainuoja apie 7 eurus.
A. Lajausko teigimu, nepadengtas silikonu tinkas jungčių vietose gali pradėti trupėti, nes gauna daug drėgmės.

„Trūkinėja plytelių kampai arba ištrupa glaistas, papuola vandens ir problema dar labiau gilėja“, – perspėja meistras.

Jis taip pat palaiko pastaruoju metu populiarėjančią tendenciją plytelėmis išklijuoti tik pusę vonios – t.y. maždaug iki pusės žmogaus ūgio, tik tose vietose, kurios gali apsitaškyti vandeniu.

A. Lajausko teigimu, plytelių klijavimo darbai (tarp meistrų, dirbančių pagal versloliudijimą) kainuoja nuo 10 iki 20 eurų. Dušo pagrindo formavimas gali siekti 100 eurų.

Santechnika turi būti kokybiška ir tvarkingai įrengta. Pigi santechnika vėliau pradeda leisti vandenį. Kai vanduo pradeda bėgti, tenka viską išdaužyti ir matai, kad sudėta nekokybiškai.

Meistras ragina paskaičiuoti, kiek skiriasi vieno ir kito meistro darbų kaina – neretai skirtumas tėra keliasdešimt eurų, tačiau nekokybiškai užklijuotų plytelių daužymas ir klijavimas naujai jums kainuos gerokai brangiau.

Ką daryti, kad meistrai nevirstų dizaineriais

Vilniuje apdailos darbų bendrovei „Norai“ vadovaujantis Stasys Stulpinas taip pat pripažįsta, kad vonios kambario remontui teks pataupyti.

Jo teigimu, kokybiškos plytelės voniai turėtų kainuoti apie 20-30 eurų už kvadratinį metrą.

„Įvertinę savo patalpą pasirinkite tinkamą plytelių dydį – na, čia toks labiau dizaino srities patarimas. Jei vonios patalpa – keli kvadratai, o vienos plytelės matmenys – 60x60 centimetrų, keturios plytelės užima visą sieną. Jei dar reikia kur nors įrengti nuolydį, trapą, tas plyteles reikia visiškai išpjaustyti“, – sako S. Stulpinas.

Bendrovės vadovas pabrėžia, kad nereikėtų taupyti pinigų hidroizoliacijos sluoksniui, taip pat šį darbą patikėti praktikos turintiems profesionalams.

Vida Press nuotr./Vonios kambarys
Vida Press nuotr./Vonios kambarys

„Taip pat santechnika turi būti kokybiška ir tvarkingai įrengta. Pigi santechnika vėliau pradeda leisti vandenį. Kai vanduo pradeda bėgti, tenka viską išdaužyti ir matai, kad sudėta nekokybiškai. Tada ir parodai šeimininkams – kodėl tai vyksta. Be to, išdaužius plyteles, tokių pat nerasite ir neatitaikysite – jos pernelyg greitai keičiasi“, – perspėja pašnekovas.

Tiesa, jis pastebi, kad raštai ir reljefai nėra itin madingi, bendrovės „Norai“ klojėjams dažniausiai tenka klijuoti paprastas pilko atspalvio plyteles. Tačiau tokiu atveju jų kokybė labai matosi.

Vonios apdaila užsiimantys meistrai pabrėžia, kad taupyti svarbiems hidroizoliacijos darbams ir kokybiškoms plytelėms neverta – juk su tokia vonia turėsite gyventi gerą dešimtmetį, o nekokybiškų medžiagų ir darbų taisymas kainuoja brangiau, nei pats remontas.

„Kai primargini įvairiais raštais, gal tada gali nepastebėti, kad plytelės nelabai kokybiškos. O kai jos vienspalvės, vienodos formos – kokybė tikrai labai matyti. Reikia kokybiškų plytelių“, – pataria S. Stulpinas.

Jis taip pat pataria turėti aiškų vonios planą, projektą, o jei tokio neturi – bent jau detaliai aptarti su meistrais, kaip ir kur bus klijuojamos konkrečios plytelės.

„Kartais žmonės nežino, ar tas plyteles reikėtų klijuoti stačiai, ar gulsčiai. Na, tada meistrai daro taip, kaip jiems atrodo. Jei viską apgalvosite iš anksto, tuomet jūsų vonia iš tiesų gražiai atrodys“, –sako pašnekovas.

Kainos ir darbai, kurie vėliau gali atsieiti dvigubai

Jo teigimu, plytelių klijavimo kaina šiuo metu svyruoja nuo 20 iki 40 eurų už kvadratinį metrą ir geriau tam samdyti įmonę nei pavienius meistrus.

„Įmonė suteikia garantiją už savo darbus ir jei padarys nekokybiškai – ištaisys. Padarius nekokybiškai vienintelis būdas ištaisyti broką – išdaužyti plyteles ir klijuoti iš naujo“, – pokalbį užbaigė S. Stulpinas.

Vonios apdaila užsiimantys meistrai pabrėžia, kad taupyti svarbiems hidroizoliacijos darbams ir kokybiškoms plytelėms neverta – juk su tokia vonia turėsite gyventi gerą dešimtmetį, o nekokybiškų medžiagų ir darbų taisymas kainuoja brangiau, nei pats remontas. Tačiau remontas turi tendenciją išbrangti – ką daryti tuo atveju, jei biudžetas tiesiog išseko?

Specializuotas paskolų bankas „Bigbank“ kviečia atsinaujinti ir siūlo palankias sąlygas paskoloms būsto remontui. „Bigbank“ suteikia galimybę gauti reikiamų lėšų Jūsų namų remontui, įrengimui ir baldams nemokant pradinio įnašo, be turto įkeitimo ir turto vertinimo. Be to, paskolai galioja 60 dienų nemokamo grąžinimo garantija, leidžianti paskolą per šį terminą grąžinti be jokio pabrangimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas