Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

WSJ: „Evergrande“ obligacijų JAV doleriais turėtojai kol kas negavo palūkanų mokėjimų

Tarptautiniai investuotojai, turintys Kinijos nekilnojamojo turto milžinės „China Evergrande Group“ obligacijų JAV doleriais, dar negavo palūkanų mokėjimų, kurie turėjo būti pervesti ketvirtadienį.
JAV doleriai
JAV doleriai / 123RF.com nuotr.
Temos: 2 Kinija Verslas

Bendrovė tam tikrų obligacijų turėtojams rugsėjo 23 dieną turėjo sumokėti iš viso 83,5 mln. JAV dolerių palūkanų.

Tačiau įvairios žiniasklaidos priemonės, remdamosi informuotais šaltiniais, praneša, kad šių obligacijų turėtojai penktadienio ryte jiems priklausančių mokėjimų dar negavo.

Nekilnojamojo turto vystymo bendrovė mokėjimus gali atlikti vėliau: ji gali pasinaudoti mokėjimų atidėjimo 30 dienų laikotarpiu, tačiau tuo atveju, jeigu, pasibaigus šiam laikotarpiui, mokėjimai nebus atlikti, bus paskelbta apie įsipareigojimų neįvykdymą, kuris bus didžiausias šiuolaikinėje Azijos verslo istorijoje, rašo JAV verslo dienraštis „The Wall Street Journal“.

Pati „Evergrande“ dar birželį tvirtino, jog nuo pat savo įkūrimo 1996 metais niekada nebuvo pradelsusi nė vieno obligacijų palūkanų mokėjimo.

„The Wall Street Journal“ rašo, kad Kinijos vyriausybė regionų valdžią paragino pasirengti galimoms ekonominėms ir socialinėms pasekmėms „Evergrande“ žlugimo atveju.

Tai, pasak leidinio, rodo, jog Pekinas nesiekia nekilnojamojo turto bendrovei suteikti finansinės paramos, bet nori išvengti socialinio nestabilumo ir problemų tiems piliečiams, kurie gali nukentėti dėl bendrovės bankroto.

„Evergrande“ ant įsipareigojimų neįvykdymo ribos atsidūrė po kelerių itin spartaus augimo ir aktyvaus skolinimosi metų. Tačiau dėl mažėjančių pardavimų ir Pekino veiksmų siekiant suvaldyti Kinijos būsto rinkos augimą bendrovę ištiko krizė. Birželio pabaigoje jos skola siekė 304 mlrd. JAV dolerių.

Nuo šių metų pradžios „Evergrande“ akcijos, kuriomis prekiaujama Honkongo biržoje, atpigo daugiau kaip 82 procentais.

Ketvirtadienį bendrovės akcijų kursas pašoko 16,7 proc., nes jos didžiausias padalinys „Hengda Real Estate Group“ paskelbė sumokėjęs palūkanas už obligacijas juaniais.

Tačiau penktadienį „Evergrande“ akcijos vėl ėmė pigti ir jų kursas nusileido 13,5 procento.

Nerimas, kurį kursto „Evergrande“ skolos problemos, didelį poveikį daro ne tik Kinijos, bet ir viso pasaulio akcijų rinkoms.

Tai daugiausia yra susiję su tuo, kad, bendrovei nesugebėjus atlikti palūkanų mokėjimų, „Evergrande“ obligacijų turėtojai užsieniečiai patirs nuostolių.

Dėl to gali kilti abejonių dėl jų finansinės būklės ir jie gali pradėti pardavinėti kitą savo turtą, kad pritrauktų lėšų, o tokiu atveju padidės pasiūla ir tai turės įtakos pokyčiams rinkose, kurios, kaip atrodytų, nėra susijusios.

Šį reiškinį, kuris parodo, kaip glaudžiai pasaulio rinkos yra susijusios tarpusavyje, analitikai vadina grandinine reakcija, rašo agentūra „MarketWatch“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas