Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žymiausio Kauno vaiduoklio griovimas – pusiaukelėje, išgabenta 15 tūkstančių tonų laužo

„Vičiūnų grupė“ įpusėjo gruodį pradėtą du dešimtmečius Kauno centre apleisto dūlėjusio „Respublikos“ vaiduoklio griovimą. Naudodamiesi ant pastato užkelta sunkiasvore technika demontavimo specialistai jau baigė didžiąją dalį sudėtingiausių griovimo darbų.
Griaunamas „Respublikos“ viešbutis Kaune
Griaunamas „Respublikos“ viešbutis Kaune / Jono Danielevičiaus nuotr.

Anot „Vičiūnų grupės“, darbai vyksta pagal grafiką, pasiteisino ir netradicinis sprendimas pastatą griauti iš viršaus, ne nuo žemės ar sprogdinant. Sprogdinti nebuvo įmanoma, nes tai judri vieta miesto centre, o griaunant nuo žemės, būtų naudojamas tik vienas ilgastrėlis ekskavatorius, tad progresas būtų žymiai lėtesnis – šiuo metu pluša net trys sunkiasvoriai ekskavatoriai.

Pasirengimas pagrindiniam griovimui prasidėjo lapkritį, kai buvo valomos gausios per dešimtmečius į vaiduoklį sutemptos šiukšlės, statybinės liekanos, tvarkyta teritorija aplink pastatą. Netrukus prasidėjo ir vidiniai demontavimo darbai – darbininkai ir maži mobilūs krautuvai vertė vidines senojo vaiduoklio pertvaras, statybų laužą metė į liftų šachtas.

Gruodį pradėtas griovimo etapas. Jo metu ant 42 metrų pastato užkelti trys daugiau nei 20 tonų sveriantys ekskavatoriai, kurie iki šiol karpo pastatą iš viršaus ir griuvėsiais po truputį leidžiasi žemyn.

Griovimo liekanos čia pat rūšiuojamos, smulkinamos smulkintuvais ir iš teritorijos išvežamos savivarčiais.

Šiuo metu jau surūšiuota ir panaudoti išgabenta net 15 000 tonų betono, metalo ir kitų po griovimo likusių medžiagų. Nemenka dalis skalda virtusio betono naudojama naujiems keliams tiesti ir senųjų duobėms lyginti.

Po kelių mėnesių dabartinė griovimo aikštelė virs verslo centro „Magnum“ statybų aikštele.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas