Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Neprižiūrėti medžiai – sklypo savininko atsakomybė: kas laukia, jei nutrauks elektros laidus?

Medžių genėjimas tiek nuosavame sklype, tiek ir viešose vietose dažnai kelia klausimų gyventojams. Tik retas turbūt pagalvoja, kad neprižiūrėti medžiai, vaismedžiai ir išvešėję krūmai kelia pavojų ir dažnai būna „kalti“ dėl nutrūkusios elektros energijos tūkstančiams vartotojų?
Pražydo medžiai
Neprižiūrėti medžiai – sklypo savininko atsakomybė: kas laukia, jei nutrauks elektros laidus? / Fotolia nuotr.

Labai dažna elektros avarijų priežastis – būtent šalia elektros linijų augantys neprižiūrėti medžiai. Pučiant stipriam vėjui, siaučiant audrai medžiai ir jų šakos gali nutraukti laidus ar nuversti stulpus.

„Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) primena, kad žemės savininkas atsakingas už jo sklype augančius medžius, kurie yra šalia elektros linijų.

Pastebėjus, kad medžiai yra pavojingai pasvirę, gali užgriūti ant elektros linijų arba genint yra galimybė prisiliesti prie laidų – būtina kreiptis į ESO trumpuoju numeriu 1852.

ESO iliustracija/Medžių genėjimas
ESO iliustracija/Medžių genėjimas

Kada genėjimas privalomas?

Savo valdose augančius medžius reikia apžiūrėti kiekvieną pavasarį. Kai medžiai pavojingai priartėja prie elektros laidų, jų genėjimas – privalomas. Tai atlieka patys gyventojai arba ESO.

Medžius ir vaismedžius reikia genėti anksti pavasarį, kai medžių pumpurai dar nėra išsprogę, o gyvatvores ir kaulavaisius – baigiantis vasarai, jau po derliaus nuėmimo. Riešutmedžių šakų retinimą reiktų atidėti iki rugpjūčio ar rugsėjo.

Jeigu sodinamas medis augs netoli elektros linijų, reiktų žinoti, koks ateityje bus medžio aukštis ir kaip šakosis jo vainikas. Pavyzdžiui, obelis per 3 metus užauga iki 2-2,5 m aukščio, o jos vainikas gali siekti 2,5 m. Tai jau pakankamai didelis vaismedis, kuris gali kliudyti netoli esančias elektros linijas.

Geriau genėti patiems

Pastebėję pavojingai prie elektros linijų priartėjusį želdinį, ESO specialistai turi teisę ir patys nupjauti šakas, tačiau bendrovė didžiausią dėmesį skiria saugumui, o ne sklypo estetiniam vaizdui, kuris svarbus konkrečios vietos gyventojui.

Būtent todėl bendrovė ragina žmones pačius tinkamai pasirūpinti medžiais ir krūmais savo valdose.

Susipažinti su medžių genėjimo taisyklėmis galite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas