Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Norintiems renovuoti daugiabutį: kaip suspėti laiku pateikti paraišką?

Aplinkos ministerija iki birželio 1 dienos pratęsė terminą teikti paraiškas seniems daugiabučiams renovuoti pagal valstybinę Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programą. Norint viską suspėti padaryti laiku, Būsto energijos taupymo agentūra (BETA) rekomenduoja nedelsti ir dalinasi žingsniais, ką turite padaryti.
Norintiems renovuoti daugiabutį: kaip suspėti laiku pateikti paraišką?
Norintiems renovuoti daugiabutį: kaip suspėti laiku pateikti paraišką? / BETA nuotr.

Daugiabučių namų renovacija suteikia daug pranašumų, tačiau pagrindiniai jų – gyventi kokybiškai ir už tai nepermokėti. Tarybiniais metais techniniai normatyvai ir pagal juos statyti daugiabučiai namai paprasčiausiai nebeatliepia elementarių gyventojų poreikių, o po renovacijos inovatyvesnis, modernesnis pastatas vidutiniškai gali sutaupyti 50–70 proc. energijos ar net daugiau.

Inicijavimas

Daugiabučių atnaujinimas gali būti inicijuotas daugiabučio gyventojų arba savivaldybės. Pirmu atveju norą atnaujinti daugiabutį turi išreikšti patys gyventojai, o iniciatyvos turi imtis bendrijos pirmininkas, daugiabučio namo administratorius ar administruojanti įmonė. Antruoju atveju, atitinkamos savivaldybės savo iniciatyva atrenka daugiausiai energijos vartojančius daugiabučius namus ir paskiria programos administratorius – jie ir įgyvendina renovacijos procesą.

Norint pradėti renovacijos procesą pirmiausia turi būti sušauktas daugiabučio gyventojų susirinkimas. Jame organizatorius turėtų apibendrinti informaciją apie namo fizinę ir energetinę būklę, apžvelgti priemones, kurias reikėtų įgyvendinti, paaiškinti, kokios yra namo modernizavimo finansavimo sąlygos, kokią paramą suteikia valstybė bei kokie asmenys turi teisę į kompensaciją. Svarbu paminėti, kad norėdami įgyvendinti daugiabučio atnaujinimą, butų savininkų susirinkime ar balsuojant raštu jam turi pritarti 55 proc. gyventojų. Tik tuomet galima pereiti prie kito itin svarbaus etapo – būsto atnaujinimo projekto rengimo.

Planavimas

Butų savininkams pritarus daugiabučio atnaujinimui (modernizavimui), prasidės kitas proceso etapas: bus rengiamas namo atnaujinimo projektas.

Renovacijos projekto administratorius konkurso būdu atrenka įmonę, kuri parengia pirminį daugiabučio namo modernizavimo investicijų plano variantą. Likus dviem savaitėms iki viešo renovacijos klausimų aptarimo kiekvienam buto savininkui pateikiamas susipažinimui investicijų planas. Kartu nurodomi ir asmenų, galinčių suteikti papildomos informacijos, pakonsultuoti ir atsakyti į kilusius klausimus, duomenys. Bendras programos įgyvendinimą apimančias konsultacijas teikia ir BETA specialistai.

Viešas aptarimas

Visiems butų savininkams parengtą investicijų planą projekto administratoriaus suorganizuotame susirinkime pristatys pats plano rengėjas. Per viešą aptarimą investicijų plano rengėjas ir administratorius atsakys į gyventojams kilusius klausimus, paaiškins, kokia yra dabartinė namo techninė ir energinė būsena bei kodėl reikia įgyvendinti vieną ar kitą energiją taupančią priemonę.

Administratoriaus pareiga yra paaiškinti ir kruopščiai surašyti gyventojų pageidavimus ir parengti tokį namo modernizavimo investicijų planą, kuriam pritarė butų savininkai. Kaip ir pirmajame susirinkime, taip ir šiame gyventojams teks svarbus vaidmuo: įsiklausyti ir įsigilinti į specialistų pasiūlymus.

Tvirtinimas

Investicijų plano rengėjas, atsižvelgęs į gyventojų išsakytus norus, planą pakoreguos ir pristatys. Planas laikomas patvirtintu, jei jam pritaria 55 proc. būsto savininkų.

Jei bus imamas kreditas, šiame etape būtina priimti sprendimą dėl lėšų skolinimosi. Investicijų planas yra orientacinis, jame numatytas biudžetas yra maksimalus. Vėliau, priklausomai nuo konkurse dalyvaujančių rangovų pateiktų pasiūlymų, kainos perkant paslaugas gali mažėti.

Patvirtinus planą, jis kartu su protokolu ir kitais dokumentais teikiamas BETA specialistams. Jie vertina investicijų planą, atsižvelgdami į pasirinktų įgyvendinti namo modernizavimo priemonių atitiktį Daugiabučių namų atnaujinimo programoje apibrėžtoms priemonėms, planuojamą pasiekti suminį energinį efektyvumą ir kitus reikalavimus.

Jei investicijų planas atitinka visus nustatytus reikalavimus, sudaromas reitinguotas pagal kvietime nurodytus kriterijus finansuojamų projektų sąrašas, pasirašoma valstybės paramos sutartis.

Daugiau informacijos nemokama telefono linija 8 800 200 12.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas