Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 11 03

NT plėtotojai apie vieną mokestį: iš klientų perspektyvos jis gali atrodyti kaip apgavystė

2021 m. sausio 1 d. įsigaliojusi infrastruktūros apskaičiavimo tvarka žadėjo daugiau skaidrumo ir aiškumo, kiek nekilnojamojo turto vystytojai privalo mokėti už savo statomus objektus šio mokesčio. Tačiau praėjo beveik treji metai ir dauguma tų pačių vystytojų jau kraipo galvas sakydami, kad ši įstatymu nustatyta idėja yra labai gera, tačiau štai jos įgyvendinimas – neabejotinai šlubuoja. Vilniaus miesto savivaldybė tikina, kad surinktas mokestis su konkrečiomis teritorijomis yra susietas, bet tik iš dalies.
Ruduo Vilniuje
Ruduo Vilniuje / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Apie tai, kad Savivaldybių infrastruktūros plėtros įstatyme nustatyta infrastruktūros plėtros įmokos apskaičiavimo tvarka ir atvejai, kada ji mokoma, netenkina NT vystytojų, kalbama jau kurį laiką. Tiesa, garsiai apie tai nori pasisakyti ne visų didžiųjų plėtotojų atstovai.

Vis dėlto tie, kurie kalba, neslepia – šis mokestis augina būsto kainas, o brangiau mokėdami pirkėjai gali neretai pasijusti lyg apgauti.

Nes sumokėjus šį mokestį iš esmės sunku tikėtis būtent šalia jų namų sulaukti už tuos pinigus išplėtotos vienokios ar kitokios infrastruktūros.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Statybos
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Statybos

Vilniaus miesto savivaldybė su tokiu požiūriu nelinkusi sutikti, nors pripažįsta, kad „surinktas mokestis su konkrečiomis teritorijomis yra susietas tik iš dalies“. Tačiau esą prioritetinėse zonose infrastruktūra išplėtota geriau, tad čia surinktos įmokos gali padengti dalį reikalingų investicijų ten, kur šios infrastruktūros trūksta.

Vis dėlto investuotojai neslepia matantys spragų įgyvendinant įstatymą ir jame numatytą įmokų apskaičiavimo tvarką.

Baksnoja į spragas

Donatas Jurevičius, Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacijos (LNTPA) valdybos narys, įmonės „Eriadas“ akcininkas, 15min sakė, kad 2020 m. priėmus įstatymą kai kurie dalykai išties buvo sureguliuoti. Tarkim, koks kurioje vietoje infrastruktūros mokestis gali būti taikomas.

„Anksčiau ateinat plėtoti kažkokią teritorija, kaip juokaudavau, turėjai dalyvauti brangiausioje loterijoje. Trauki bilietą, kuris vadinasi „Infrastruktūros plėtros sąlygos“, ir žiūri, ką gauni. Gali gauti už 500 tūkst. eurų, gali už 100 tūkst., gali už milijoną gauti pareigų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas