Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nuo lapkričio – naujos taisyklės dėl namų soduose: ragina suskubti užfiksuoti pradėtas statybas

Nuo šių metų lapkričio 1 d. keičiantis reikalavimams dėl sodo namelių dydžio ir aukščio gyventojai suskubo registruoti jau pradėtas statybas. Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija (VTPSI) pristatė naują elektroninę priemonę, kuri leis vos keliais žingsniais patvirtinti, kad statybos buvo pradėtos iki naujų reikalavimų įsigaliojimo, rašoma VTPSI pranešime spaudai.
Parduodamas sodo namas
Parduodamas sodo namas / Aruodas.lt nuotr.

Ši paslauga skirta gyventojams, kurie nori užtikrinti, kad jų statybos projektas atitiktų iki šiol galiojančius reglamento reikalavimus ir būtų įregistruotas be papildomų kliūčių.

„Mes siekiame, kad gyventojams statybos procesas būtų kuo paprastesnis ir suprantamesnis. Nauja galimybė leis lengviau ir be papildomų rūpesčių užfiksuoti statybų pradžią iki įsigaliojant naujiems reikalavimas. Tai leis išvengti streso ir papildomų formalumų ateityje. Gyventojų pateiktą informaciją saugosime iki 2025 m. lapkričio 1 d. “, – sako Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos viršininkas Albertas Stanislovaitis.

Kodėl tai svarbu?

Lapkričio 1-ąją įsigalios nauji sodo namų statybos apribojimai: nuo šios datos sodo namo maksimalus bendras vidaus plotas negalės viršyti 50 m², o aukštis – 5 m. Visiems statiniams, kurių plotas viršys minimus parametrus, bus privalomas statybos leidimas. Tačiau tiems, kurie jau pradėjo statybas iki lapkričio 1 d., yra galimybė užbaigti statybas pagal iki šiol galiojusią tvarką. Svarbiausia – užfiksuoti, kad statyba prasidėjo laiku.

Kaip užfiksuoti statybos pradžią?

Gyventojams, kurie jau pradėjo sodo namų statybas, siūlomos kelios galimybės, kaip patvirtinti statybos pradžią iki lapkričio 1 d.:

  1. Kreiptis į antstolį. Antstolis gali oficialiai užfiksuoti esamą statybos būklę. Šis dokumentas taps teisėtu įrodymu, kad statybos buvo pradėtos iki naujų reikalavimų įsigaliojimo.
  2. Pasinaudoti matininko paslaugomis. Matininkas gali parengti nebaigto statinio kadastro bylą, kurioje būtų užfiksuota esama statinio būklė ir apibrėžtas statybos pradžios laikotarpis.
  3. Naudoti kitus savininko nuomone tinkamus dokumentinius įrodymus. Jei šių specialistų paslaugos nėra prieinamos, statybos pradžią gali patvirtinti ir kiti dokumentai, tokie kaip: statybinių medžiagų įsigijimo kvitai, statybinės technikos nuomos kvitai ar statybos darbų pradžios sutartys.
  4. Pasinaudoti naująja Statybos inspekcijos elektronine priemone. Ši sistema leidžia lengvai ir greitai užfiksuoti statybos pradžios datą ir vietą pateikiant nuotraukas su geografinėmis koordinatėmis. Naudojantis šia paslauga, reikia įjungti vietos nustatymą savo mobiliame įrenginyje, aktyvuoti „vietų žymas“ fotoaparato nustatymuose ir pateikti užfiksuotas nuotraukas per elektroninę sistemą.

Nauja elektroninė priemonė – daugiau patogumo gyventojams

Statybos inspekcija sukūrė naują elektroninę paslaugą, kuri leis greitai ir lengvai pateikti statybos pradžios įrodymus. Naudotis šia paslauga itin paprasta: įjungus vietos nustatymą savo mobiliame įrenginyje ir aktyvavus „vietų žymas“ fotoaparato nustatymuose, tereikia užfiksuoti statybos vietą ir pateikti nuotraukas per sistemą. Paslauga automatiškai užfiksuos statytojo buvimo vietą ir nuotraukų koordinates, kurios bus patikrintos pagal žemės sklypo duomenis.

SVARBU: Nuotraukas reikia daryti esant savo sklype, nes sistema leidžia atpažinti tikslią vietą, kurioje daromos nuotraukos. Teikiant pranešimą paslauga automatiškai fiksuoja pranešėjo vietą, taip pat fiksuojamos padarytos foto koordinatės. Surinkus duomenis bus patikrinta ar foto pagal koordinates patenka į sklypą.

Ką dar svarbu žinoti gyventojams?

Iki šių metų lapkričio 1 d. pradėtiems statyti sodo namams, kurių plotas neviršija 80 m², o aukštis – 8,5 m, bus leidžiama užbaigti statybas pagal paprastesnę tvarką ir juos registruoti naudojant paprastą statytojo deklaraciją. Todėl visiems, kurie nori išvengti papildomų procedūrų ir užtikrinti sklandžią statybų registraciją, svarbu užfiksuoti statybos pradžią kuo greičiau ir pasinaudoti naująja elektronine paslauga ar kitais galimais būdais.

Fiksuoti pradėtas sodo namelių statybas galite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant