Su 15 diena! Metinė prenumerata vos 7,99 Eur+DOVANA
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nuotoliu parduoti arba nusipirkti NT – įmanoma: patarimai, kaip išvengti „katės maiše“

Sakoma, kad nekilnojamasis turtas – viena geriausių investicijų, tad apie NT pirkimą arba pardavimą pagalvoja daugybė žmonių. Pastaraisiais metais padaugėjo lietuvių, perkančių būstus užsienyje, tačiau pasitaiko, kad NT pirkimu Lietuvoje domisi ir svetur gyvenantys tautiečiai. Dauguma jų įsigyti būstą nori nuotoliu, tačiau šiuo atveju reikėtų būti labai atsargiems – antraip galite įsigyti katę maiše, rašoma „Prime NT LT“ pranešime spaudai.
Ruduo Vilniuje
Ruduo Vilniuje / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Apgalvotai elgtis reiktų ir tuo atveju, kai, gyvendami užsienyje, parduodate savo nekilnojamąjį turtą – šiuo atveju taip pat esama rizikų, galinčių sutrikdyti procesą, sukelti finansinių nuostolių ir kitokių problemų.

Kaip pastebi įmonės „Prime NT LT“ NT brokerė Ernesta Skvarnavičienė, nors NT pirkimas ar pardavimas nuotoliu yra gerokai patogesnis, būtent gyvo kontakto trūkumas gali tapti daugelio problemų priežastimi. Ką reikėtų žinoti, kad sandoris pavyktų saugiai, sklandžiai ir sėkmingai, jums net neiškėlus kojos iš namų?

Bendrovės nuotr./Ernesta Skvarnavičienė
Bendrovės nuotr./Ernesta Skvarnavičienė

Apgalvokite scenarijų ir pasiruoškite namų darbus

Pasak NT brokerės E.Skvarnavičienės, nekilnojamojo turto pirkimo procesą Lietuvoje reikėtų pradėti nuo nuoseklaus plano. Nutarus įsigyti būstą, pirmiausia reikia nuspręsti, ar tai bus gyvenamosios, ar administracinės patalpos, ir ką su jomis darysite – ar pasiliksite sau, ar nuomosite.

Tuomet reikia pasidaryti namų darbus – įsivertinti savo finansines galimybes ir išsiaiškinti skolinimosi aplinkybes. Žinoma, jeigu už NT planuojate mokėti savais pinigais, procesas bus paprastesnis, tačiau jei reikalinga paskola, vertėtų pasitarti su banko atstovais Lietuvoje.

„Būna, kad žmonės, kurie gauna atlyginimą svarais, visiškai negali gauti paskolos. Jeigu bankas užveria duris, reikia susisiekti su kredito unijomis, tačiau čia paskola bus brangesnė ir su didesnėmis palūkanomis. Na, o jeigu būstas bus skirtas nuomai, paskolos sąlygos vėl gali skirtis“, – dalijasi E.Skvarnavičienė.

Norint išvengti „staigmenų“ – profesionalų pagalba

Anot NT brokerės, pats būsto pirkimo procesas nuotoliu nėra sudėtingas – norint įvykdyti notarinį sandorį, užtenka „Microsoft Teams“ programėlės ir kvalifikuoto Smart ID parašo. Vis tik iki sandorio reikia dar daug ką nuveikti – išsirinkti, apžiūrėti ir įvertinti NT. Kartais pirkėjai tai gali padaryti internetu, tačiau verčiau į tai žiūrėti atsakingai ir įgalioti asmenį Lietuvoje.

„Jeigu žmonės nenori ar negali fiziškai atvykti į peržiūrą, jie gali nepamatyti ir neįvertinti tam tikrų būsto problemų, tad galima labai apsigauti ir nudegti. Pavyzdžiui, jie nusiperka būstą, po kelių metų grįžta ir randa „staigmenėlę“ – namas praktiškai griūna, nors atrodė, kad yra labai gerai pastatytas. Parduoti tokio NT paprastai greit nepavyksta, tad galima labai pasigailėti.

Kad nenusipirktumėte „katės maiše“, pagalbos galima paprašyti giminaičių ar draugų, tačiau geriausia kreiptis į specialistus. NT brokeriai gali profesionaliai pakonsultuoti ir patikrinti būsto būklę, jo dokumentus ir sutartis“, – patarimais dalijasi E.Skvarnavičienė.

Būtina apgalvoti ir tai, kas, esant reikalui, prižiūrės naująjį būstą, aplinką, o jei planuosite jį nuomoti, kas aprodys jį būsimiems nuomininkams ir administruos nuomos procesą.

„Be to, priėmus nuomininkus, ne visada būna aišku, kokie jie bus, kaip elgsis ir kaip jiems seksis. Atsiradus problemoms, reikės žmogaus, kuris galėtų užsukti ir viskuo pasirūpinti“, – priduria NT brokerė.

Įsidėmėkite: tai gali apsunkinti NT pardavimo procesą

Panašiomis gairėmis reikėtų vadovautis ir pardavinėjant Lietuvoje esantį būstą. Nepaisant to, kad įvairius reikalus, dokumentus ir sandorius su notaru galima susitvarkyti nuotoliu, išsiversti be pagalbos, ko gero, nepavyks. E.Skvarnavičienė rekomenduoja įgalioti žmones, kurie galės bendrauti su pirkėjais, aprodyti būstą ir paruošti sutartis.

„Tiesa, niekada nerekomenduočiau to patikėti jūsų būste gyvenantiems nuomininkams. Jie dažniausiai nėra suinteresuoti, kad šis NT būtų parduotas, nes, visų pirma, jiems reiktų išsikraustyti ir keisti gyvenamąją vietą. Be to, apžiūros jiems kelia diskomfortą, kadangi į jų erdvę įsibrauna svetimi žmonės. Būna, kad nuomininkai netgi specialiai kenkia, kad tik neparduotumėte būsto. Pavyzdžiui, apžiūros metu komentuoja, vardija jo minusus, trūkumus, sukelia neigiamas emocijas, padaro netvarką“, – patirtimi dalijasi pašnekovė.

Rizika kyla ir patikėjus pardavimo procesą artimiesiems. Anot brokerės, šiais laikais parduoti NT nėra paprasta, tad jei jūsų įgalioti žmonės nėra profesionalūs pardavėjai, procesas gali gerokai apsunkti.

„Šiais laikais su pirkėju reikia kalbėti, padėti jam, pakonsultuoti, jei kyla klausimų, nes nežinomybė gali jį atbaidyti. Jeigu iš tikrųjų norite parduoti savo NT, jaustis saugūs, ramūs ir tiesiog laukti pinigų iš pirkėjo, vienareikšmiškai rekomenduoju samdyti NT brokerį. Kadangi jis turi žinių, kontaktų ir patirties, viskas vyks sklandžiau ir greičiau“, – tikina E.Skvarnavičienė.

Įvertinkite rizikas

Kartais žmonės vis tik nusprendžia, kad nenori samdyti ir mokėti brokeriui, o giminaičių ir draugų Lietuvoje neturi, tad pardavimu užsiiminėja patys. Tokiu atveju E.Skvarnavičienė pataria įsivertinti galimas rizikas ir išlaidas.

„Negali iškart žinoti, koks bus pirkėjas. Tarkim, jis yra vyresnio amžiaus žmogus, kuris nuotoliu su Smart ID negali pasirašyti rezervacinės sutarties, tad reikia atskristi į Lietuvą. Tai gali lemti ir papildomas išlaidas bei laiko sąnaudas“, – sako ji.

Taip pat, kartais gyvas kontaktas yra tiesiog būtinas – pavyzdžiui, prireikus įleisti matininką ar turto vertintoją. Pastarasis reikalingas tuo atveju, kai reikia įvertinti preliminarią jūsų parduodamo NT vertę. Žinoma, tai galite bandyti atlikti ir patys, tačiau tokiu atveju galima lengvai prašauti pro šalį.

„Galima stebėti, kokios yra vyraujančios NT kainos skelbimų portaluose ir kokie objektai dingsta greičiausiai dingsta. Vis tik koją gali pakišti subjektyvumas – pavyzdžiui, pervertinsite būstą 50 tūkst. eurų ir niekas juo nesidomės. Kad pavyktų sėkmingai parduoti, turi būti adekvati kaina. Turto vertintojai preliminarią kainą nustato remdamiesi tame name ar toje gatvėje pastaraisiais metais įvykusiais sandoriais. Tai – tarsi kompasas, kuris padeda susigaudyti rinkoje. Taigi, visuomet rekomenduoju pasitarti ar įgalioti specialistus“, – sako NT brokerė Ernesta Skvarnavičienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant