Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Ober-Haus“: po ilgos pertraukos būsto rinka bando vaduotis iš sąstingio

„Ober-Haus“ Lietuvos butų kainų indekso (OHBI), fiksuojančio butų kainų pokyčius penkiuose didžiausiuose Lietuvos miestuose (Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose ir Panevėžyje), 2024 metų rugpjūčio mėnesio reikšmė paaugo 0,1%. Bendras butų kainų lygis Lietuvos didmiesčiuose per pastaruosius 12 mėnesių augo 3,0% (2024 metų liepą metinis augimas siekė 3,2%), rašoma „Ober-Haus“ pranešime spaudai.
Lazdynai
Lazdynai / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

2024 metų rugpjūčio mėnesį Vilniuje ir Šiauliuose butų pardavimo kainos atitinkamai augo 0,2% ir 0,6% ir vidutinė kvadratinio metro kaina atitinkamai sudarė 2.620 Eur (+6 Eur/m²) ir 1.137 Eur (+6 Eur/m²). Tuo tarpu Kaune ir Klaipėdoje užfiksuotas 0,1% butų kainų sumažėjimas ir vidutinė kvadratinio metro kaina atitinkamai sudarė 1.789 Eur (-1 Eur/m²) ir 1.702 Eur (-2 Eur/m²). Panevėžyje butų kainos per mėnesį nesikeitė ir vidutinė kvadratinio metro kaina siekė 1.109 Eur.

Per metus (2024 metų rugpjūčio mėnesį, palyginti su 2023 metų rugpjūčio mėnesiu) butų kainos augo visuose šalies didmiesčiuose: Vilniuje – 1,9%, Kaune – 3,7%, Klaipėdoje – 5,7%, Šiauliuose – 3,4% ir Panevėžyje – 3,3%.

„Šalies būsto rinka jau bando vaduotis iš ją sukausčiusio sąstingio, kuris iš esmės tęsėsi iki 2024 metų vidurio. Šių metų rugpjūtis yra antras mėnuo iš eilės, kuomet butų ir namų šalyje parduota daugiau nei tuo pačiu laikotarpiu prieš metus. VĮ Registrų centro duomenimis, šių metų liepą šalyje būsto (butų ir namų) buvo įsigyta 10,7% daugiau, o rugpjūtį – 6,3% daugiau nei tą patį mėnesį prieš metus. Šie duomenys rodo, kad būsto rinkoje jau susiformavo žemiausias aktyvumo taškas ir būsto pirkėjai po truputį sugrįžta į rinką.

Tačiau fiksuojami teigiami būsto aktyvumo pokyčiai praktiškai yra sunkiai pastebimi rinkoje, kadangi bendros būsto įsigijimo apimtys išlieka pakankamai žemame taške ir būsto pardavėjų derybinės pozicijos iš esmės nepagerėjo. Tai patvirtina pastarųjų kelių mėnesių senos ir naujos statybos butų kainos, kurios šalies didmiesčiuose išliko stabilios. Šiuo metu pirkėjams dar trūksta pasitikėjimo tiek dėl savo finansinių galimybių, tiek dėl būsto rinkos perspektyvų ir sprendimą įsigyti būstą jie priima neskubėdami.

Tikėtina, kad pirkėjų sugrįžimas į rinką vyks palengva ir tam reikės ne tik tolimesnio nuoseklaus palūkų normų mažėjimo, bet ir daugiau teigiamų naujienų šalies ekonomikoje ir nekilojamojo turto rinkoje“, – sako Raimondas Reginis, „Ober-Haus“ rinkos tyrimų vadovas Baltijos šalims.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas