Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Pasirašyta sutartis dėl naujojo LRT pastato projektavimo: pamatykite, kaip atrodys

Pasibaigus derybų etapui, paaiškėjo LRT pastato projektavimo etapo nugalėtojas – su juo pasirašyta sutartis tolimesniems darbams. Iš trijų architektūrinių idėjų komisija patvirtino „Architektūros linijos“ projektą „6 kiemai“, rašoma LRT pranešime spaudai.
„6 kiemai“ projekto vizualizacija
„6 kiemai“ projekto vizualizacija / Bendrovės nuotr.
Temos: 2 Statybos LRT

„Džiaugiamės galėdami paskelbti didelio ir sudėtingo konkurso pabaigą. Visi trys projektai buvo labai stiprūs, o po derybų laimėjo projektas „6 kiemai“.

Šis projektas padės sukurti poreikius atitinkančią darbo aplinką, skatins bendradarbiavimą, leis siekti tvarumo, sumažins pastato išlaikymo kaštus, atitiks saugumo reikalavimus galimų grėsmių atveju, taps išskirtiniu ir atpažįstamu architektūriniu objektu.

Bendrovės nuotr./„6 kiemai“ projekto vizualizacija
Bendrovės nuotr./„6 kiemai“ projekto vizualizacija

Šis projektas sulaukė ir didelio LRT darbuotojų palaikymo, taip pat tikime, kad modernus pastatas ateityje padės pritraukti ir daugiau jaunų talentų“, – sako LRT Administravimo ir veiklos vystymo departamento vadovas Tomas Rytel.

Planuojama, kad kitas etapas – pastato projektavimas – bus užbaigtas iki 2025-ųjų pabaigos.

„Sukurtas objektas pasižymi funkcionalumu, pagarba kontekstui, pastato naudotojams bei sklype esantiems želdiniams, atspindi demokratiškos visuomenės medijų atvirumą ir skaidrumą.

Šis projektavimo etapas yra tik būsimo daugybės specialistų milžiniško ir ilgo darbo pradžių pradžia – laukia projektavimo stadijos, tvirtinimo procedūros, jau nekalbant apie statybas“, – dalinasi vienas iš projekto „6 kiemai“ architektų prof. Gintaras Čaikauskas.

Bendrovės nuotr./„6 kiemai“ projekto vizualizacija
Bendrovės nuotr./„6 kiemai“ projekto vizualizacija

Pastato konkurso vykdymui LRT pasirinko nestandartinę viešųjų pirkimų praktiką – išrinkti tris architektūrinės idėjos konkurso prizininkus ir pakviesti juos derėtis. Iki šiol panašiuose konkursuose būdavo apdovanojami prizininkai ir projektavimo paslaugų pirkimas tęsiamas tik su pirmą vietą architektūrinės idėjos konkurse užėmusiu dalyviu. LRT vykdyto konkurso procesus nuolat stebėjo viešųjų pirkimų darbuotojai.

LRT pasirinktas derybų modelis sudarė sąlygas tiekėjams realiai konkuruoti ir varžytis dėl projekto įgyvendinimo galimybės – to rezultatas yra naudingas finansiškai. Galutinė LRT pastato projektavimo paslaugų kaina – 1 mln. ir 40 tūkst. Eur, įskaitant PVM. Planuojama, kad bendra projekto vertė sieks ne daugiau nei 60 mln. Eur, įskaitant PVM.

LRT architektūrinės idėjos konkursas naujai LRT būstinei, esančiai S. Konarskio g. 49, buvo paskelbtas 2023 metų birželio mėnesį. Konkursą nuspręsta rengti įvertinus, kad senasis LRT pastatas stovi dešimtmečius ir nebeatitinka efektyvumo ir saugumo poreikių. Pastate esančios šildymo ir vėdinimo sistemos veikia neefektyviai – karštomis vasaros dienomis temperatūra kabinete gali siekti ir 35–37 laipsnius karščio, o žiemą kai kuriose patalpose nėra užtikrinamas pakankamas šildymas.

Konkursui projektus pateikė iš viso 9 dalyviai, iš jų šių metų vasario mėnesį konkurso prizininkais tapo projektas „6 Kiemai“, Lietuvos ir Suomijos UAB „Architektūros linija“ (1 vieta), projektas „8900MHz“, MB „SYRUSAS“ (veikia pavadinimu „IMPLMNT architects“) (2 vieta) ir projektas „Šviesa“, UAB „Aketuri architektai“ (3 vieta).

Bendrovės nuotr./„6 kiemai“ projekto vizualizacija
Bendrovės nuotr./„6 kiemai“ projekto vizualizacija

LRT konkursą organizavo kartu su partneriais Lietuvos architektų sąjunga. Per architektūrinės idėjos konkursą pateiktus projektus vertino komisija, kurią sudarė: vyr. miesto architektė Laura Kairienė, architektai Gražina Janulytė-Bernotienė, Tomas Grunskis ir Marija Nemunienė, LRT tarybos narė Laura Matjošaitytė ir LRT generalinė direktorė Monika Garbačiauskaitė-Budrienė bei LRT Administravimo ir veiklos vystymo departamento vadovas Tomas Rytel.

Projektas „6 kiemai“

Lakoniški didžiųjų LTN ir Televizijos salių tūriai sudėlioti ant skaidraus stilobato tarsi kaladėlės – čia numatytos biurų patalpos. LRT būstinė maksimaliai integruota tarp esamų medžių, kurie tapo neatskiriama pastato dalimi, sukurdami betarpišką vidaus ir išorės erdvių simbiozę.

Tęsiant Vilniaus istorinės architektūros tradicijas, komplekse suformuoti jaukūs, apželdinti vidiniai kiemai. Kiekvienam departamentui numatytos skirtingos rekreacinės erdvės.

LTN kiemelis sukurtas aplink esamus želdinius lyg nedidelis parkelis, oazė, skirta darbuotojų rekreacijai ir laidų filmavimui. Televizijos departamento kiemelyje, pagal veiklos pobūdį, numatyta galimybė lauko kino stebėjimui, laidų peržiūroms. Radijo departamento kiemelis – savotiška akis, žvelgianti į viešąją erdvę ir istorinį LRT pastatą. IT departamentui skirta stiklinė terasa – antroji akis, žvelgianti į rytinę pusę. Administracijos terasa numatyta ant stogo tarp Radijo ir LTN korpusų. Darbuotojai iš aukščiausio pastato taško galės matyti urbanistiškai akcentuotą istorinį pastatą, naująjį LRT kompleksą, išsaugotą ir sureikšmintą viešąją erdvę – parką.

Naują LRT pastatą projektavę architektai teigia, kad naujasis LRT pastatas yra savotiška paslapčių dėžutė, kurioje bus įamžinamos įvairios istorijos.

Projekto „6 kiemai“ autoriai: Gintaras Čaikauskas, Monika Stražinskaitė, Faustas Lasys, Agnė Mockevičiūtė-Čaikauskienė, Adelė Astrauskaitė, Simonas Čaikauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas