Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
09:00

Paskola iš banko – ne vienintelis būdas įsigyti būstą: pasirinkus šį būdą, reikia įvertinti visas rizikas

Paskola iš banko – ne vienintelis šiuo metu rinkoje siūlomas būdas įsigyti būstą. Gyventojams, neturintiems pradinio įnašo, palengvinimą siūlo kai kurie nekilnojamojo turto vystytojai. Iš pirmo žvilgsnio paslauga patraukli, tačiau ji tinka ne visiems.
Būsto paskola
Būsto paskola / 123RF.com nuotr.

Būsto nuomos su išpirkimu paslaugą teikiančios bendrovės „NUMAI“ vadovas Aurimas Čiagus pastebi, kad būsto įperkamumo klausimas Lietuvoje yra labai aktualus – esą daugėja diskusijų apie paramą pirmo būsto įsigijimui, o tai rodo augančią problemą.

Pasak A.Čiagaus, kylančios būsto kainos ir aukštos palūkanų normos apsunkina būsto įperkamumą, o pradinis įnašas yra didelis barjeras norintiems įsigyti pirmąjį būstą.

„Vilniuje vidutinė 50 kv. m senos statybos buto kaina siekia apie 150 tūkst. eurų, todėl pradinio įnašo poreikis viršija 22 tūkst. eurų. Kaune panašaus buto kaina yra apie 95 tūkst. eurų, o pradinis įnašas – apie 15 tūkst. eurų. Augant prekių, paslaugų ir nuomos kainoms, ir neturint pagalbos iš artimųjų, sutaupyti tokias reikšmingas sumas tampa vis sunkiau“, – nurodo A.Čiagus.

Asmeninio archyvo nuotr./Aurimas Čiagus
Asmeninio archyvo nuotr./Aurimas Čiagus

Tad, pasak jo, alternatyva būsto paskolai galėtų būti būsto nuomos su išpirkimu paslauga, kuri leidžia užfiksuoti būsto kainą, todėl klientai iš anksto žino, kiek mokės už būstą, nepaisant tolimesnio kainų augimo.

„Per 10 metų būsto kainos Lietuvoje augo vidutiniškai 10 proc. per metus – tai reiškia, kad 100 tūkst. eurų kainuojantis būstas prieš 5 metus, šiandien kainuotų apie 161 tūkst. eurų, o realybėje kainų augimas per paskutinius 5 metus buvo dar spartesnis. Naudojantis šia paslauga, klientai gali stabiliai planuoti finansus ir kaupti pradinį įnašą per mėnesines įmokas, jau gyvendami savo būsimuose namuose“, – teigia A.Čiagus.

Vis dėlto renkantis tokį variantą svarbu įvertinti ne vieną riziką, kuri gali kilti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito