Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pastatui senamiestyje Kaunas numato per 17 mln. eurų, archeologinių radinių nesitiki

Kauno miesto savivaldybės skaičiavimu, senamiestyje prie pilies planuojamas statyti miesto administracijos pastatas su projektavimu galėtų kainuoti per 17 mln. eurų.
Apleistas pastatas Kauno senamiestyje
Apleistas pastatas Kauno senamiestyje / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Projektavimui iki techninio projekto yra numatyta iki 600 tūkst. eurų. Patiems darbams, jeigu neklystu – iki 17 mln. eurų“, – per savivaldybės tarybos posėdį mažumos valandoje antradienį pranešė administracijos direktorius Tadas Metelionis.

„Sumos yra preliminarios, kas yra natūralu tokioje ankstyvoje projekto įgyvendinimo stadijoje“, – pažymėjo jis.

Kauno savivaldybė planuoja prie pilies senamiestyje statyti administracinį pastatą. Į jį kurį ketinama perkelti kai kuriuos savivaldybės padalinius ir gyventojų aptarnavimo funkcijas, taip pat – požeminį garažą ir viešąją erdvę dabartinės automobilių stovėjimo aikštelės vietoje.

Rugsėjo antroje pusėje projektui paskelbtas architektūrinis konkursas.

Anot T. Metelionio, archeologų studijos rodo, kad plotas, kuriame inicijuojamos statybos, buvo nuplautas Neries, todėl nesitikima jame aptikti vertingų archeologinių radinių.

„Visas gruntas, kuris yra toje vietoje, buvo atvežtas ir supiltas vėlesniais laikotarpiais. Dėl to specialistai mano, kad požemyje vertingųjų sluoksnių, objektų ar vertybių surasti yra labai nedidelė tikimybė“, – sakė administracijos direktorius.

„Nepaisant to, darbai suplanuoti su archeologų priežiūra, ir jeigu vis dėlto bus kas nors surasta, esu tikras, su tais objektais ir vertybėmis bus elgiamasi pagal reikalavimus“, – pridūrė jis.

Kaip BNS anksčiau nurodė T. Metelionis, miestas tikisi į naują apie 3,8 tūkst. kvadratinių metrų ploto pastatą perkelti nutolusiose vietose, nuomojamose ar savivaldybės patalpose veikiančius padalinius, kurių yra iki dešimt.

Taip pat į naujas patalpas būtų perkeltos kai kurios savivaldybės biudžetinės įstaigos, pavyzdžiui, Socialinių paslaugų centras, čia ketinama organizuoti visą gyventojų aptarnavimą, dabar teikiamą Laisvės alėjoje.

Dalis architektų kritikavo konkurso paskelbimą projekto neaptarus Regioninės architektūros taryboje, teigė, kad tokios paskirties pastatui vieta senamiestyje per gera, ragino teritoriją planuoti kompleksiškai.

Savo ruožtu T. Metelionis tvirtino, kad pagal detalųjį planą aptariamoje vietoje gali būti statomas ne daugiau kaip trijų aukštų pastatas, jis senamiestyje nebus svetimkūnis, o šiai miesto daliai reikia naujų traukos centrų.

Savivaldybės užsakymu architektūrinį konkursą organizuoja Lietuvos architektų sąjungos Kauno skyrius. Pasiūlymus teikti galima iki gruodžio 12 dienos, sprendimą dėl geriausiųjų trejeto planuojama skelbti kitų metų sausį.

Su konkurso laimėtojais savivaldybė ketina derėtis dėl projektavimo sutarties sudarymo. Administracijos direktorius BNS anksčiau sakė, kad statybos galėtų prasidėti ne anksčiau kaip 2028-ųjų viduryje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas