Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pavilnyje iškils modernūs bendruomenės namai: kviečia susipažinti su projektiniais pasiūlymais

Vilniuje, Pavilnyje, vietoje avarinės būklės bibliotekos, esančios adresu Garsioji g. 3, iškils modernūs bendruomenės namai. Nugriovus senuosius bibliotekos pastatus, jų vietoje bus pastatytas daugiafunkcis centras, tapsiantis nauju traukos tašku ne tik aplink įsikūrusiems vilniečiams, bet ir visiems sostinės gyventojams, rašoma Vilniaus miesto savivaldybės pranešime spaudai.
Pastato vaizdas iš viršaus
Pastato vaizdas iš viršaus / Ambraso architektų biuro vizualizacija

Norintieji išsamiau susipažinti su Pavilnio bendruomenės namų projektiniais pasiūlymais, tai galės padaryti spalio 29 d., 17 val., Vilniaus miesto savivaldybėje (Konstitucijos pr. 3, Vilniuje), Tarybos posėdžių salėje.

Naujas traukos taškas Pavilnyje

„Neabejoju, kad naujieji Pavilnio bendruomenės namai taps kultūros ir laisvalaikio centru ne tik arčiausiai gyvenantiems žmonėms, bet ir vilniečiams iš kitų sostinės rajonų. Šių namų unikalumas – jų vieta: visiškai šalia Pavilnių regioninio parko įsikursiantis centras vilios ne tik turiningu laisvalaikiu pačiuose bendruomenės namuose, bet ir už vos kelių žingsnių esančiu gamtos prieglobsčiu“, – sakė Vilniaus vicemerė Simona Bieliūnė.

Ambraso architektų biuro vizualizacija/Pastato vaizdas iš viršaus
Ambraso architektų biuro vizualizacija/Pastato vaizdas iš viršaus

Garsiosios ir Pavilnio sodų 9-osios gatvių sankirtoje esančiame sklype iškils dviejų aukštų, apie 970 kv. metrų ploto pastatas, sudarytas iš atskirų korpusų. Komplekse taip pat numatytos patalpos seniūnijai ir erdvės komercinei veiklai. Į naujuosius bendruomenės namus bus galima patekti ne tik iš gatvės, bet ir iš vidinių kiemelių.

„Čia bus įrengta universali iki 100 žmonių talpinanti salė, edukacijų bei repeticijų erdvė, jaukus vaikų kambarys ir skaitykla, atskirus pastato korpusus jungianti galerija. Tad projektuotojai atliepė jiems formuluotą pagrindinį uždavinį – sukurti patogią, lengvai pasiekiamą, universalią aplinką įvairaus amžiaus ir interesų žmonėms, kuri taptų traukos tašku ne tik vietos gyventojams, bet ir atvykstantiems į Pavilnį žmonėms“, – teigė projektą prižiūrinčios Vilniaus vystymo kompanijos vadovė Laura Joffė.

Dėmesys – ir aktyviam lauko poilsiui

Paskelbusi apie planus rekonstruoti Pavilnio bendruomenės namus, Vilniaus vystymo kompanija sulaukė 14 architektūrinių idėjų pasiūlymų. Geriausiu išrinktas bendrovės „Ambraso architektų biuro“ projektas.

Ambraso architektų biuro vizualizacija/Pastato vaizdas iš viršaus
Ambraso architektų biuro vizualizacija/Pastato vaizdas iš viršaus

„Projektuodami naujuosius Pavilnio bendruomenės namus, stengėmės surasti aukšta architektūrine ir urbanistine kokybe išsiskiriantį pastato bei aplinkinės teritorijos sutvarkymo sprendimą, kuriuo būtų sukurta ne tik šiuolaikiška edukacinė biblioteka, bet ir papildoma rekreacinė, pramoginė vertė“, – pasakoja konkursą laimėjusios bendrovės vadovas Audrius Ambrasas.

Naujajame projekte didelis dėmesys skiriamas aktyviam lauko poilsiui. Šalia bendruomenės namų bus įrengta bendra viešoji erdvė, kurioje numatyti pasivaikščiojimo takai, suformuotos poilsio vietos, žaidimo zonos po atviru dangumi. Pietinėje pagrindinio pastato pusėje bus statomas amfiteatras, taip pat gyventojų susirinkimo aikštelės, kurios galės būti naudojamos ir kaip lauko klasės. Sklype buvusio sodo vietoje numatyta erdvė didesniems bendruomenės susibūrimams.

Naujasis Pavilnio laisvalaikio centras išsiskirs ir unikaliu fasado bei stogo sprendimu – ažūru iš horizontalių keraminių apdailos elementų, suteiksiančių pastatui lengvumo ir modernumo.

Žaliosios erdvės taip pat bus atnaujintos

Šiuo metu beveik 8 tūkst. kv. metrų ploto sklypuose išsidėsčiusius avarinės būklės pastatus apsupusi vešli augmenija, kurioje yra avarinės būklės medžių, vaismedžių ir gausiai suvešėjusių krūmų. Viena pagrindinių projekto sąlygų buvo sklypo želdinių sutvarkymas, prioritetą teikiant esamų medžių išryškinimui bei puoselėjimui, želdynų grupių formavimui ir ilgalaikės medžių priežiūros plano sudarymui. Nors siekiant efektyviai išnaudoti sklypo erdvę dalį krūmų ir medžių teks pašalinti, vietoje jų bus pasodinta naujų medžių – tiek šiame sklype, tiek kitose Vilniaus erdvėse.

Pavilnio bibliotekos rekonstrukcijos darbus numatoma pradėti 2026 m. viduryje. Planuojama, kad naujieji Pavilnio bendruomenės namai duris atvers 2028-ųjų pradžioje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito