Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Pirmąjį pasaulyje vertikalų mišką pastatęs italas apželdins dangoraižį Nyderlanduose: prilygs 1 ha miško

Nedaugelis architektų tiek daug prisidėjo prie šiuolaikinės tendencijos apželdinti pastatus taip, kaip italas Stefano Boeri. Nuo to laiko, kai jo „Bosco Verticale“ („Vertikalusis miškas“ – liet.) sulaukė kritikų pripažinimo, italų architekto įmonė „Stefano Boeri Architetti“ visame pasaulyje nuolat stato vešlius medžiais apaugusius pastatus. Naujausią jo pastatą puoš tūkstančiai augalų ir šimtai medžių, kurie, kaip teigia įmonė, prilygsta maždaug 1 hektarui miško, rašo newatlas.com.
„Bosco Verticale“ Italijoje
„Bosco Verticale“ Italijoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Vertikalusis miškas „Wonderwoods“ baigiamas statyti Utrechte, Nyderlanduose, ir iš tikrųjų yra didesnio projekto, kurį sudarys du dangoraižiai, dalis.

Jame bus įrengti apartamentai ir biurų patalpos, taip pat restoranas. Pastatas bus apželdintas medžiais ir augalais, todėl gyventojai galės mėgautis žaluma savo balkonuose.

„Wonderwoods Vertical Forest“ įsikurs 200 įvairių tipų butų, skirtų įvairiems vartotojams, taip pat 15 000 kv. m. bus skirta biuro patalpoms“, – teigiama „Stefano Boeri Architetti“ pranešime.

„Be to, ant dangoraižių fasadų bus apie 10 000 augalų ir 300 medžių, o tai prilygsta 1 ha miško augmenijai. Tai tikra miesto ekosistema, įkvėpta Utrechtse Heuvelrug nacionalinio parko augmenijos ir galinti kasmet pagaminti apie 41 toną deguonies.“

„Be to, augalai slopina miesto triukšmą, o vasarą lapijos pavėsis mažina šilumos salos efektą, mažina temperatūrą ant fasadų ir pastato viduje, o tai daro didelę įtaką vietos mikroklimatui, gyventojų savijautai ir leidžia sutaupyti energijos, susijusios su oro kondicionavimu“, – pridūrė bendrovė.

Želdinius prižiūrės grupė „skraidančių sodininkų“, kurie nusileis nuo pastato viršaus, kad viską prižiūrėtų ir tvarkytų, kaip ir keliuose kituose „Boeri“ projektuose. Kol kas nežinoma, kaip bus laistomi visi želdiniai, nors ankstesniuose įmonės projektuose buvo įdiegtos lietaus vandens surinkimo sistemos.

„Wonderwoods“ vertikalusis miškas jau baigiamas įrengti: šiuo metu augalai ir medžiai montuojami pasitelkus kranus ir specialistus sodininkus.

Tikimasi, kad projektas bus baigtas 2024 m. viduryje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas