Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Po 15min straipsnio apie „Gelvonų terasas“ ėmęsis tyrimo, prokuroras viešojo intereso negins: į teismą kreiptis nemato pagrindo

15min paviešinus naujų aplinkybių „Gelvonų terasų“ istorijoje, Vilniaus apygardos prokuratūra ėmėsi tirti, ar nebuvo pažeistas viešasis interesas. Daugiau nei pusšimtis pirkėjų, rezervavusių butus naujame sostinės Šeškinės gyvenamojo rajono daugiabutyje, yra tapę teisinių bei institucinių raizginių įkaitais. Nepaisant taikytų įvairių teismų sankcijų, per trumpą laiką pasikeitė net keli pastato savininkai. 15min slaptas įrašas demaskavo ir „Gelvonų terasose“ butus vėl siūlantį brokerį, nors tokia prekyba šiuo metu negalima. Vis dėlto prokuratūros verdiktas – į teismą nesikreips, nes nemato tam pagrindo.
Gelvonų terasos
Gelvonų terasos / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

Neseniai 15min pasiteiravus, ar priimtas sprendimas kreiptis į teismą, ginant viešąjį interesą, Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Gintarė Vitkauskaitė-Šatkauskienė teigė, kad prokuroras tyrimo dar nebaigė.

Tačiau penktadienį Vilniaus apygardos prokuratūra išplatino pranešimą, kuriame teigiama, kad Viešojo gynimo skyriaus prokuroras, išnagrinėjęs Seimo narių pareiškime pateiktus bei tyrimo dėl galimo viešojo intereso pažeidimo metu gautus duomenis, 15min publikuotą informaciją dėl sostinėje nebaigto statyti daugiabučio namo „Gelvonų terasos“, priėmė nutarimą atsisakyti taikyti viešojo intereso gynimo priemones nesant tam pagrindo.

Priminsime, kad keli Seimo šįmet sausio 11 d. kreipėsi į į prokuratūrą, prašydami įvertinti 15min publikuotame straipsnyje nurodytus faktus, susijusius su galimai neteisėtais sandoriais dėl „Gelvonų terasų“ pastato, taip pat atskirų butų jame nuosavybės teisių perleidimo.

Prokuratūros išplatintame pranešime teigiama, kad tyrimo dėl galimo viešojo intereso pažeidimo metu nustatyta, kad nagrinėjamu atveju teisinis ginčas kilo iš privačių asmenų – gyvenamojo namo projekto vystytojų ir būsimų gyvenamojo namo butų pirkėjų sutartinių santykių, kuomet projekto vystytojai galimai netinkamai vykdo preliminariosiomis butų pirkimo – pardavimo sutartimis prisiimtus įsipareigojimus.

Dalis preliminarias sutartis dėl gyvenamojo namo dalių pirkimo sudariusių asmenų yra savarankiškai kreipęsi į teismą dėl savo galimai pažeistų teisių, susijusių su preliminarių sutarčių vykdymu, gynimo.

Prokuratūra: pirkėjai jau ir taip gina savo interesus teismuose

Teismuose yra iškeltos ne mažiau kaip 3 civilinės bylos, susijusios su minėtu daugiabučiu namu. Šiose bylose yra pritaikytos laikinosios apsaugos priemonės, draudžiančios perleisti nuosavybės teisę į nustatytas namo dalis.

„Šiuo atveju neįžvelgtinas pagrindas daryti dispozityvumo principo išimties ir prokurorui kreiptis į teismą su ieškiniu, ginant preliminarias sutartis sudariusių asmenų teises, kadangi dalis šių asmenų jau yra realizavę savo teisę kreiptis į teismą su ieškiniais, gindami savo galimai pažeistą privatų interesą, o objektyvių duomenų, kurie leistų daryti išvadą, kad nesikreipę į teismą asmenys negalėtų to padaryti, pareikšdami individualius ar grupės ieškinius, susijusius su butų gyvenamajame name įgijimu, nėra“, – dėstoma prokuratūros pranešime.

Be to, kaip jame teigiama, savarankiškai kreipdamiesi į teismą dėl savo pažeistų teisių gynimo, privatūs asmenys turi platesnes galimybes tartis su kita ginčo šalimi tiek mediacijos būdu, tiek už jos ribų, savo nuožiūra daryti kompromisus, kas nėra suderinama su prokuroro dalyvavimu tokiame civiliniame procese.

Į butus negali įsikelti 57 pirkėjai

„Gelvonų terasų“ istorija klampi ir tęsiasi jau beveik dvejus metus. Dėl statybų pabaigoje kilusio ginčo, atsidūrusio teismuose, į naujus namus Gelvonų g.1B iki šiol negali įsikelti 57 butus rezervavę pirkėjai – atidavę santaupas, pardavę senuosius būstus, jie atsidūrė nepavydėtinoje padėtyje.

15min rašė, kad vykstant pastato pridavimo procedūroms Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija (VTPSI) buvo išdavusi statybos leidimą, tačiau kiek vėliau Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) įžvelgė šio sprendimo prieštaravimų teisės aktams. Po STT įsikišimo 2021 m. rudenį Statybos inspekcija kreipėsi į Vilniaus miesto apylinkės teismą, skųsdama anksčiau savo pačios išduotą statybos leidimą.

Teismą pralaimėjusi, inspekcija pernai nutarė perduoti estafetę prokurorams. Tačiau pastarieji praėjusių metų rudenį nusprendė, jog nėra pagrindo ginti viešojo intereso dėl šio projekto.

Taigi pastarasis prokuratūros tyrimas, paaiškėjus daugiau aplinkybių, buvo jau antras bandymas aiškintis, ar kreiptis į teismą dėl viešojo intereso gynimo.

„Gelvonų terasų“ situaciją pernai nagrinėjo ir Seimo Aplinkos apsaugos komitetas, ir Aplinkos ministerija.

Tačiau, nepaisant politikų bei teisėsaugos rodyto viešo dėmesio, pirkėjai tebėra likę situacijos įkaitais – iki šiol negali įsikelti nei į butus, nei atgauti savo įnašų, sumokėtų rezervuojant būstus šiame daugiabutyje.

Be to, per trumpą laiką padėtis dar labiau komplikavosi, pasikeitus net keliems „Gelvonų terasų“ savininkams. O 15min žurnalistų eksperimentas ir slaptas įrašas atskleidė, kad nepaisant taikomų teismo apribojimų, „Gelvonų terasų“ butai siūlomi naujiems pirkėjams – už „simobolinį“ avansą ir rezervavus žodžiu.

VIDEO: „Gelvonų terasų“ brokerio bandymas išsisukti: „kontaktai tiesiog likę kabėti projekto puslapyje“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas