Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Pranešus apie pirmąją dainyklą sostinėje kilo klausimas: kodėl šioje vietoje nugeso „Radistų“ idėja?

Vilniaus miesto savivaldybė paskelbė, kad Vilniaus gatvėje, vienoje iš gyvybingiausių naktinės sostinės arterijų, įsikurs pirmoji dainykla: Vakarų Europoje jau paplitusios koncepcijos plataus spektro maisto, gėrimų, kūrybos, meno, pramogų ir kultūros erdvė. Tačiau kas nutiko idėjai šioje vietoje turėti „Naktinį Vilniaus avilį“, kuriam patalpas iš savivaldybės nuomojosi „Radistai“?
Pirmoji dainykla sostinėje – Vilniaus gatvėje: skelbiamas patalpų nuomos konkursas
Pirmoji dainykla sostinėje – Vilniaus gatvėje: skelbiamas patalpų nuomos konkursas / Sauliaus Žiūros nuotr.

Turėjo kilnią idėją

2020 m. Vilniaus g. 22 veiklą pradėjo unikali kūrybiškumo erdvė – „Naktinis Vilniaus avilys“, kuris žadėjo būti prieinamas visiems vilniečiams ir miesto svečiams. Niekada nemiegančioje Vilniaus gatvėje duris atvėrusi erdvė siekė keisti naktinio Vilniaus gyvenimo veidą ir tapti unikalia prevencine priemone narkotikų, tabako bei alkoholio vartojimui.

Sukurti tokio tipo erdvę dar 2019 metų pradžioje buvo nuspręsta Vilniaus miesto savivaldybėje, kuriai ir priklauso šios patalpos. Ši idėja gimė siekiant kurti atsakingą, inovatyvų ir saugumu besirūpinantį miestą, kuriame naktinėtojai bet kuriuo paros metu galėtų surasti ne vien pramogų, bet ir gauti reikalingą medicininę, emocinę ir psichologinę pagalbą.

„Naktinio Vilniaus Avilio" idėją įgyvendinanti patikėta „Radistams“. Všį „Idėja miestui“, kurios direktorius buvo Jonas Nainys, komanda tuomet teigė, jog žalingų įpročių, siejamų su naktiniu gyvenimu, prevencija „Naktiniame Vilniaus avilyje“ bus vykdoma kiek kitaip nei įprasta.

„Dažnai išgirdę žodį „prevencija“ įsivaizduojame paskaitas, dalinamus lankstinukus su sausa informacija apie narkotikų ar alkoholio žalą ar moralizuojančias kalbas. Mes pasirinkome kitą kelią – šioje erdvėje sukurti ir apgyvendinti kuo daugiau skirtingų veiklų ir nevyriausybinio sektoriaus organizacijų, kurių pagalba vilniečiai labai natūraliai atrastų alternatyvias veiklas. Siekiame, jog „Naktiniame Vilniaus Avilyje“ vykstantys renginiai ir siūlomos veiklos vilniečiams taptų įdomesnės negu vakaras praleistas bare vartojant svaigiuosius gėrimus“, – anksčiau yra kalbėjęs J.Nainys.

Buvo įsivėlę į teismų maratoną

Vis dėlto šioms idėjoms nebuvo lemta gyvuoti ilgai. Kurį laiką jas temdė ir teismų maratonas.

Vilniaus miesto savivaldybė nuo šių metų balandžio 23 d. iki gegužės 22 d. buvo paskelbusi viešąjį nuomos konkursą dėl „Vilniaus Naktinio avilio“ nuomininkų atrankos.

Konkursui paraišką pateikė tik du dalyviai – tuometinis nuomininkas UAB „Pramogų ir verslo idėjos“, kurios direktorius Saulius Galdikas yra baro „Vėjai“ bendraturtis, ir visiems gerai žinomi pramogų pasaulio veidai „Radistai“ („VšĮ idėja miestui“).

Konkurso nugalėtojais buvo paskelbti „Radistai“, planavę čia kurti ir radijo stotį.

Tuo metu tose patalpose veikusio baro „Vėjai“ savininkas teismui pateikė skundą dėl esą neobjektyvaus viešojo konkurso, kurio metu buvo nuspręsta, kad naujaisiais Vilniaus g. esančių patalpų nuomininkais tampa „Radistai“. Vis dėlto „Vėjai“ teisme pralaimėjo „Radistams“.

TAIP PAT SKAITYKITE: Po teismo sprendimo – „Radistams“ pralaimėję „Vėjai“: „Pikta darosi girdint šitą demagogiją“

Sutartį nutraukė bendru sutarimu

Kodėl išsikovojęs galimybę kurtis Vilniaus gatvėje „Radistų“ projektas šioje vietoje galiausiai nepasiteisino?

Pasak Vilniaus miesto savivaldybės Ryšių su žiniasklaida specialisto Gabrieliaus Grubinsko, pasirašius sutartį su viešąjį konkursą 2019 metais laimėjusia VšĮ „Idėja miestui“, vėliau buvo sudaryta darbo grupė, vykdžiusi „Naktinio Vilniaus avilio“ veiklos priežiūrą.

„Darbo grupė sistemingai VšĮ „Idėja miestui“ teikė siūlymus dėl įvairių konkurso ir nuomos sutartyse numatytų sąlygų vykdymo, pateiktos idėjos, laimėjusios konkursą, įgyvendinimo. VšĮ „Idėja miestui“ į teiktas pastabas atsižvelgė tik iš dalies“, – tikino jis.

Kaip teigė G.Grubinskas, nuomos sutartis 2022 m. lapkritį šalių susitarimu po Vilniaus miesto savivaldybės tarybos sprendimo buvo nutraukta.

Vilniaus miesto meras Valdas Benkunskas LNK laidoje „Labas vakaras, Lietuva“ kalbėjo ir tai, kad šis konceptas nepasiteisino.

Skirmanto Lisausko / BNS nuotr./Spaudos konferencija
Skirmanto Lisausko / BNS nuotr./Spaudos konferencija

„Iš komercinės veiklos reikėjo finansuoti viso pastato išlaikymą, socialines misijas ir akivaizdu, kai yra skirtingi vektoriai, pats verslo logikos elementas ir sužlugo. Dar turėjome ir COVID, pandemiją, kai visi barai uždaryti ir viskas tuo užsibaigė. Iš šių klaidų pasimokėm ir nebemaišome žanrų. Kas yra verslas, yra verslas, o tai, kas skirta socialinėms misijoms, turi būti finansuojama viešaisiais pinigais, tas ir yra daroma šio pastato antrajame aukšte“, – kalbėjo miesto meras.

15min kreipėsi komentaro ir į patį J.Nainį, tačiau šiuo metu keliaujantis „radistas“ į žinutę neatsakė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas