Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Prasta pandeminė vasara Palangos viešbučiams ir nuomotojams? Pirmieji skaičiai rodo ką kita

Prasidėjus karantinui Palangos verslininkai skundėsi, kad masiškai atsisakoma viešbučių rezervacijų net vasaros laikotarpiui. Tačiau niūriausi jų būgštavimai neišsipildė: vertinant Palangos miesto savivaldybėje registruotų įmonių deklaruotus birželio mėnesio rezultatus pastebima, jog apgyvendinimo paslaugų pardavimų pajamos, nors ir nežymiai, bet padidėjo. Didesnis augimas fiksuotas liepą. Išliekanti augimo tendencija pastebima ir privačiame sektoriuje.
Poilsiautojai Palangoje
Poilsiautojai Palangoje / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Apgyvendinimo, gyvenamųjų patalpų nuomos paslaugas Palangos miesto savivaldybės teritorijoje teikia ir įmonės, ir gyventojai.

Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) duomenimis, šiuo metu čia veikia 130 juridinių asmenų, kurie be kitų veiklų birželio mėnesį deklaravo teikiantys ir apgyvendinimo paslaugas.

Palangos miesto savivaldybėje registruotų bendrovių deklaruoti birželio mėnesio rezultatai (naujausi liepos rezultatai atsispindės rugpjūčio mėnesio teikiamose pridėtinės vertės mokesčio (PVM) deklaracijose), lyginant su praėjusių metų tuo pačiu mėnesiu, kito nežymiai.

Pasak Klaipėdos apskrities VMI viršininko Audriaus Morkūno, įmonių apgyvendinimo paslaugų pardavimų pajamos šį birželį siekė per 9 mln. 367 tūkst. eurų, o 2019 metų birželio mėnesį – apie 9 mln. 360 tūkst. eurų.

Deklaruotas mokėtinas PVM šiemet birželį buvo 527 tūkst. eurų, o pernai tuo pat metu – 532 tūkst. eurų.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Audrius Morkūnas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Audrius Morkūnas

„Palyginimui apžvelgdami ankstesnius metus matome, jog deklaruoto mokėtino PVM suma 2019 metais (iš viso per metus deklaruota per 4 mln. 63 tūkst. eurų), lyginant su 2018 metais, išaugo 1 mln. 191 tūkst. eurų, o lyginant su 2017 metais – 2 mln. 303 tūkst. eurų“, – nurodė A.Morkūnas.

Augimas – nuo 5 iki 10 proc.

Pasak Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos (PVRA) prezidentės Ingridos Valaitienės, matyti, kad birželį daug viešbučių situacija buvo panaši – priartėta prie praėjusių metų to paties laikotarpio rezultatų.

„Pas kai ką buvo užfiksuoti net ir nedideli augimai pardavimuose. Liepą jau fiksuojama nuo 5 iki 10 procentų pardavimų augimas lyginant su praėjusiais metais. Kaip kas kokia strategija pasinaudojo savo pardavimuose, čia jau pas kiekvieną gali būti skirtingai. Vieni turi mažesnį skaičių kambarių, kiti – didesnį, nuo užsipildymo. Kaip tas kainas reguliavosi – ar daugiau svečių turėjo, ar brangiau pardavė, čia jau skirtingai veikia taktikos skirtinguose objektuose“, – aiškino PVRA prezidentė.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Ingrida Valaitienė
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Ingrida Valaitienė

Liepą jau fiksuojama nuo 5 iki 10 procentų pardavimų augimas lyginant su praėjusiais metais.

I.Valaitienės teigimu, augimą lėmė įvairios priežastys.

Ji minėjo, kad Rusijos ir Baltarusijos rinkos dėl koronaviruso pandemijos „išsijungė“.

Dėl įvairių suvaržymų – skrydžių sumažėjimo, reikalavimų dėl privalomos saviizoliacijos atvykus – stipriai sumažėjo ir atvykstančiųjų iš kitų užsienio šalių.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Poilsiautojai Palangoje
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Poilsiautojai Palangoje

Vietos turistų atvykimas, kaip sakė PVRA prezidentė, buvo „banguojantis“.

„Jis priklausė ir nuo oro, ir nuo šventinių dienų. Nes buvo ir savaitė tokia, kai buvo lietinga liepą – tikrai ten pradžia buvo nekokia. Paskui buvo geri orai, kaip ir praėjusį savaitgalį, šią savaitę. Tai iš karto yra pagyvėjimas“, – komentavo ji.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Poilsiautojai Palangoje
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Poilsiautojai Palangoje

Prognozuojama, kad rugpjūtį viešbučiai turėtų pasiekti tokius rezultatus kaip pernai tą patį mėnesį ar net geresnius.

„Gali ir rugpjūčio mėnesį tas pats augimas būti – nuo 5 iki 10 procentų. O gal net ir daugiau pavyks, jeigu orai lepins ir antrąją rugpjūčio pusę“, – kalbėjo I.Valaitienė.

Gali ir rugpjūčio mėnesį tas pats augimas būti – nuo 5 iki 10 procentų. O gal net ir daugiau pavyks, jeigu orai lepins ir antrąją rugpjūčio pusę.

Į Palangą atvykstančių poilsiautojų poreikiai yra skirtingi.

Vieni renkasi pigesnes nakvynes viešbučiuose, kiti apgyvendinimo paslaugas perka tik privačiame sektoriuje, dar kiti ieško 5 žvaigždučių viešbučių.

Tačiau, pasak I.Valaitienės, daugiausia atvykstančiųjų ilsėtis į kurortą renkasi vadinamąjį viduriuką.

„Matome, kad kaip yra ir plati pasiūla, taip ir svečių įvairiausių atvyksta. Nuo kambariuko pas bobutę susiranda iki viešbučio su papildomomis paslaugomis ir prabangaus. Daugiausia yra svečių, kurie visgi nori to komforto, – tai per viduriuką ir brangiau. 3–4 žvaigždutės populiariausia yra. Ir kaina išeina per viduriuką – nei pigiausia, nei brangiausia, ir tos sąlygos juos tenkina, papildomų paslaugų yra pakankamai. Daugiausia yra tokių, kurie tą viduriuką linkę rinktis“, – pasakojo PVRA prezidentė.

Daugiausia yra svečių, kurie vis tik nori to komforto, – tai per viduriuką ir brangiau. 3–4 žvaigždutės populiariausia yra.

Kartu I.Valaitienė pastebėjo, kad atvykstantieji neplanuoja poilsio toli į priekį.

„Savaitė yra tas laiko tarpas šį sezoną, kas mums, verslininkams, viešbučiams, apgyvendinimo sektoriui yra nedėkinga, kad tu gali planuoti pardavimus tik savaitės eigoje. Jeigu ankstesniais metais mes matydavome į priekį ir mėnesį, ir du – galėdavai žiūrėti, kaip tau pildosi. Tai dabar toks akivaizdesnis vaizdas paišosi tik tos savaitės eigoje“, – nurodė ji.

Apgyvendina per 1,4 tūkst. gyventojų

A.Morkūno teigimu, kalbant apie apgyvendinimo paslaugas privačiame sektoriuje, pastebima išliekanti augimo tendencija: šiemet kiek daugiau įsigyjama verslo liudijimų apgyvendinimo paslaugai, daugėja ir gyventojų, kurie renkasi kitą individualios veiklos (IDV) formą – IDV pagal pažymą.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Kambarių nuoma ir viešbučiai Palangoje
Luko Balandžio / 15min nuotr./Kambarių nuoma ir viešbučiai Palangoje

„Rugpjūčio 1 dienos duomenimis, apgyvendinimo paslaugas (gyvenamųjų patalpų nuomos, nakvynės ir pusryčių, kaimo turizmo) Palangoje ir Šventojoje su verslo liudijimais teikė 1467 gyventojai. Pernai – 1443, 2018 metais – 1373. Augo ir sumokėta gyventojų pajamų mokesčio (GPM) suma: įsigydami verslo liudijimus Palangos miesto savivaldybės gyventojai šiemet sumokėjo 144,6 tūkst. eurų GPM, 2019 metais – 138,2 tūkst. eurų“, – sakė Klaipėdos apskrities VMI viršininkas.

Rugpjūčio 1 dienos duomenimis, apgyvendinimo paslaugas Palangoje ir Šventojoje su verslo liudijimais teikė 1467 gyventojai.

Mokestis – 57 eurai per mėnesį

GPM dydžius už verslo liudijimus nustato šalies savivaldybės.

Anot A.Morkūno, 2020 metais Palangos miesto savivaldybės nustatytas mokestis įsigyjant verslo liudijimus apgyvendinimo paslaugų (nepriklausomai nuo veiklos pobūdžio ir veikos vykdymo teritorijos) teikimui – apie 57 eurai per mėnesį.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Kambarių nuoma ir viešbučiai Palangoje
Luko Balandžio / 15min nuotr./Kambarių nuoma ir viešbučiai Palangoje

Savivaldybė yra numačiusi ir lengvatų (pensinio amžiaus gyventojams, bedarbiams, studentams, kitiems), kurias pritaikius mokamas nuo 30 iki 70 proc. mažesnis GPM.

„Naujausiais duomenimis, apgyvendinimo veiklą, registruotą pagal pažymą, šiuo metu vykdo 143 Palangos miesto gyventojai, 2019 metais – 131, 2018 metais – 124 gyventojai. Metams pasibaigus, jie deklaruoja gautas pajamas ir mokėtiną pajamų mokestį. Analizuojant teikiamus duomenis, matyti, kad apmokestinamųjų pajamų, pernai gautų iš šios veiklos, sumos augo kone trečdaliu, vadinasi, didėja ir mokėtina GPM suma: už 2019 metus Palangos miesto savivaldybės gyventojų deklaruotos apmokestinamosios pajamos siekė per 585 tūkst. eurų, už 2018 metus – per 193 tūkst. eurų“, – komentavo A.Morkūnas.

Naujausiais duomenimis, apgyvendinimo veiklą, registruotą pagal pažymą, šiuo metu vykdo 143 Palangos miesto gyventojai.

Be įmonių ir gyventojų, kurie vykdo registruotą veiklą su verslo liudijimu ar pagal pažymą, dalis gyventojų gyvenamąsias patalpas nuomoja pagal sutartis su nuomininkais ir nuomos pajamas bei mokėtiną GPM deklaruoja savarankiškai metams pasibaigus.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Fontanas „Jūratė ir Kastytis"
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Fontanas „Jūratė ir Kastytis"

„Apžvelgdami pateiktus duomenis matome, kad vien savarankiškai deklaruota gyventojų už 2019 metais suteiktas turto nuomos paslaugas gauta pajamų suma sudarė 2,4 mln. eurų, atitinkamai mokėtinas GPM – 307 tūkst. eurų“, – teigė Klaipėdos apskrities VMI viršininkas.

Randa nelegalių nuomotojų

Kurortuose paprastai netrūksta ir nelegalių kambarių ar butų nuomotojų.

VMI tikrina gautus pranešimus dėl galimai nelegalios nuomos. Pasak A.Morkūno, tokių pranešimų kasmet sulaukiama vis daugiau ir tai yra vienas iš būdų išsiaiškinti mokestinių pareigų nevykdančius mokesčių mokėtojus.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Poilsiautojai Palangoje
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Poilsiautojai Palangoje

„Gavus gyventojų pranešimų ar turint kitos informacijos, gyventojai informuojami apie VMI kilusius klausimus, prašoma pateikti paaiškinimus dėl veiklos aplinkybių. Dažniausiai tie mokesčių mokėtojai, kurie sulaukia VMI dėmesio ir pokalbių metu išsiaiškinama, jog būstas buvo nuomojamas, o mokesčiai nesumokėti, sutinka bendradarbiauti ir pateikia ar patikslina gyventojų pajamų deklaracijas. Tokių atvejų nustatyta ir Palangoje bei Šventojoje“, – sakė Klaipėdos apskrities VMI viršininkas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas