Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti

Prie istorinės Prezidentūros Kaune atgims pastatų kompleksas ir viešosios erdvės

Lietuvos architektų sąjungos Kauno skyrius skelbia apie pastatų Kaune (Gimnazijos g. 2) rekonstravimo architektūrinės idėjos konkurso pabaigą. Konkurso nugalėtojais skelbiamas architektūros studijos „Archispektras“ projektas. Šalia Istorinės Prezidentūros turėtų atgyti pastatas, kuriame – ir SPA, baseinas, kavinės, restoranai, biurai bei apartamentai.
„Archispektro“ projekto „Parko vartai“ vizualizacijos
„Archispektro“ projekto „Parko vartai“ vizualizacijos / Laimėjusio projekto vizualizacijų autorius „Archispektras“

Konkurso užduotyje nebuvo aiškiai apibrėžtos pastato funkcijos, priešingai – pastato pritaikymo galimybes modeliuoti pavesta projektuotojui.

Komisijai įvertinus projektus, paaiškėjo, kad balų skirtumas tarp I ir II vietų – labai nedidelis, o kiti du projektai įvertinti iš esmės vienodai – 54,8 ir 54,6 balus, todėl aiškaus lyderio komisija neišskyrė.

76,76 balo surinkusio laimėtojų projekto „Parko vartai“ (užsakovas –bendrovė „Optina“) autoriai – Aidas Kalinauskas, Ignas Kalinauskas, Vytautas Lelys, Edita Gumauskaitė, Mantas Gipas, Benas Kalinauskas, studija „Archispektras“.

Žada įrengti ir SPA su baseinu

Kaip skelbiama structum.lt, projektuojamas objektas yra gerai matomoje ir įsimintinoje Kauno vietoje (patenka į Kauno Senamiesčio paminklo teritoriją, pats rekonstruojamas pastatas – paminklinė vertybė).

Teritorijos pietuose – Istorinė Lietuvos Respublikos Prezidentūra ir Istorinės Prezidentūros parkas, už jo – pagrindinė Kauno pėsčiųjų arterija, tai yra, Vilniaus gatvė. Greta sklypo yra dvi intensyvaus eismo gatvės.

Sklype planuojama atnaujinti istorinius pastatus bei viešąsias erdves.

Pastatuose galimai bus įrengtas SPA, baseinas, kavinės, barai, restoranai, krautuvėlės, konferencijų salės, administracinės patalpos, biurai ir apartamentai.

Išskyrė privalumus

Komisijos nuomone, laimėtojų projekte geriausiai sprendžiamos pastato pritaikymo, funkcinio panaudojimo galimybės. Yra numatytos kelios galimos funkcijos, keli pastato vystymo scenarijai.

Projekto vystymas, kaip ir kitų projektų, galimas tik suderinus sprendinius su gretimų sklypų savininkais, o tai gali iš esmės pakeisti panaudojimo galimybes.

Projektas geriausiai atitinka ekonominio kriterijaus reikalavimus, suprojektuotas papildomas plotas palėpėje, jo architektūra yra lengvai realizuojama, paprasta.

Projekto architektūra nėra išskirtinai originali, tačiau, vientisa ir nuosaiki. Vis dėlto, komisija mano, kad plytos nėra pati tinkamiausia medžiaga senamiesčiui.

Tiesa, pasirinktas mastelis dera prie Senamiesčio aplinkos. Projekto sprendiniai gretimame sklype nurodo perimetrinio užstatymo imitaciją.

Tačiau, komisijos nuomone, būtina tobulinti pastato funkcinius ryšius su aplinkinėmis teritorijomis, šia prasme projekte yra mažiausiai įdirbio lyginant su kitais.

Kritiškai vertintas ir koreguotinas mechaniškas stogo pakėlimo kompozicinis santykis su senojo pastato frontonais ties Gimnazijos gatve, komplikuoti ryšiai tarp Šv. Gertrūdos g. ir Gimnazijos g. pro vidinį kiemelį, atsižvelgiant į būsimo gretimo užstatymo galimybę.

Pasiūlė koreguoti projektus

Vertinimo komisija patarė konkurso užsakovui tęsti darbą su dviem pirmąsias vietas užėmusiais kolektyvais, koreguojant projektus pagal pastabas.

Dalyviai turėtų konkretizuoti sprendinius bei pastatų paskirtis, turėtų būti patikslinta ir užsakovo užduotis.

Komisijos nuomone, nė vienas iš konkurso darbų neparodė galimo teisingo scenarijaus gretimame savivaldybės sklype.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius